Empresa i Treball

Conseller Torrent: ¿El 2022 ha estat l¿any de la recuperació turística i ja ens acostem als nivells d¿activitat d¿abans de la pandèmia¿

Conseller Torrent: "El 2022 ha estat l'any de la recuperació turística i ja ens acostem als nivells d'activitat d'abans de la pandèmia"

query_builder   18 gener 2023 14:15

event_note Nota de premsa

Conseller Torrent: "El 2022 ha estat l'any de la recuperació turística i ja ens acostem als nivells d'activitat d'abans de la pandèmia"

  1. El conseller d’Empresa i Treball ha fet balanç turístic en el marc de la inauguració de l’estand de Catalunya a la fira internacional Fitur de Madrid
  2. El turisme internacional a Catalunya tanca l’any amb 14’9 milions de turistes i una despesa acumulada de 16.650 ME
  3. El conseller també ha anunciat la creació del Pla d’acció climàtica de turisme per a Catalunya, fruit del compromís assolit ara fa un any quan ell mateix va signar la Declaració de Glasgow

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat de la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, i del director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Narcís Ferrer i Ferrer, ha inaugurat aquest matí l’estand de Catalunya a la fira internacional Fitur, que se celebra del 18 al 22 de gener a Madrid.

El conseller Torrent ha fet balanç de l’any turístic 2022 en què la despesa acumulada del turisme internacional a Catalunya s’ha situat en 16.659 milions d’euros (un 198% més respecte l’any 2021 i21,9% menys respecte l’any 2019) i la despesa mitjana per persona ha estat de 1.112 euros, lleugerament per sobre respecte 2019. L’arribada de turisme internacional s’ha situat en 14,9 milions de turistes, el que representa una recuperació d’un 80%. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “les dades mostren una tendència cap a un turisme de més despesa en menys temps, fet que afavoreix la rendibilitat i la sostenibilitat econòmica del sector”.

Torrent ha explicat que “el 2022 ha estat l’any de l’inici de la recuperació del turisme internacional i ja ens acostem als nivells d’activitat d’abans de la pandèmia. Després de l’impacte que va marcar el 2020 i el 2021, malgrat la guerra a Ucraïna hem tancat el 2022 amb nivells d’activitat que comencen a apropar-se als registrats el 2019”. Un any, el 2019, que ha recordat va ser “històric”.

En aquest enllaç podeu consultar més dades de balanç turístic

229 milions d’euros dels fons Next Generation per al turisme català

El titular d’Empresa i Treball també ha destacat els 229 milions d’euros procedents dels fons Next Generation de què disposarà Catalunya que permetran “continuar ajudant i acompanyant el sector en la recuperació de l’activitat i en la seva transformació vers un model adaptat a les noves realitats, més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social”. En el marc del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, Catalunya està gestionant més de 150 milions d’euros repartits en els 36 projectes de destinacions atorgats en 2021 i 2022 i en l’estratègia enogastronòmica impulsada pel Departament d’Empresa i Treball.

A aquests 150 milions cal sumar els 50 milions d’euros previstos per a la convocatòria de 2023 del Programa Extraordinari dels Plans de Sostenibilitat. En paral·lel a aquestes inversions, el conseller Torrent ha recordat que “cal afegir els 26 milions de la nova línia d’ajuts que acabem d’obrir per a projectes per a la millora energètica dels allotjaments turístics. Una mesura per afavorir l’estalvi energètic, l’aprofitament de les energies renovables i la reducció de les emissions de diòxid de carboni”.

Tenint en compte totes aquestes inversions fetes als municipis amb els fons europeus per millorar i modernitzar les destinacions catalanes, el Departament d’Empresa i Treball també treballa per estructurar tota l’oferta, crear productes turístics innovadors i singulars, que es puguin promocionar i comercialitzar de la manera més atractiva possible en els mercats emissors. En aquest sentit, el conseller ha donat el tret de sortida a la nova campanya de promoció del Grand Tour de Catalunya, “un producte adreçat a un turisme diversificat pel territori, tot aprofitant l’atractiu de la vida local, de la seva oferta cultural i dels valuosos productes de proximitat que ofereix la nostra terra”.

Pla d’acció climàtica del turisme a Catalunya

Torrent també ha recordat que justament fa un any, en aquest mateix escenari, “vam signar la declaració de Glasgow que ens comprometia a desenvolupar un pla d’Acció Climàtica de turisme per a Catalunya en el termini d’un any. Avui podem afirmar que hem creat un pla que és coherent amb el model de turisme sostenible que s’impulsa des de Catalunya i que ens ha d'ajudar a ser resilients, com a sector, davant l'emergència climàtica”.

Reunions de treball

En el marc de Fitur, el conseller d’Empresa i Treball té previstes diverses jornades de treball. Mantindrà una reunió amb la nova secretària d’Estat de Turisme, Rosa Ana Morillo Rodríguez. En el marc del programa internacional Meet Ukraine, el conseller Torrent rebrà les autoritats turístiques ucraïneses a l’estand de Catalunya i també es reunirà amb la presidenta de l’Agència Estatal per al Desenvolupament del Turisme d’Ucraïna, Mariana Oleskiv, i amb l’exministre de Desenvolupament Econòmic i Comerç d’Ucraïna, Pavlo Kukhta.

Finalment, el conseller tancarà la jornada d’avui presidint una trobada a la Delegació del Govern a Madrid amb un centenar de professionals i representants turístics catalans que participen a l’estand català a Fitur.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter: @turismecat|@empresacat | @treballcat

Youtube: https://www.youtube.com/turismecat

4  

Imatges

El conseller Torrent en l'acte inaugural de l'estand de Catalunya a la fira internacional Fitur

El conseller Torrent en l'acte inaugural de l'estand de Catalunya a la fira internacional Fitur 1927420

El conseller Torrent durant la visita inaugural a l'estand de Catalunya a Fitur

El conseller Torrent durant la visita inaugural a l'estand de Catalunya a Fitur 2044609

Estand de Catalunya a Fitur

Estand de Catalunya a Fitur 911980

Fotografia de grup de l'acte inaugural

Fotografia de grup de l'acte inaugural 1827999

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia