Protecció Civil

Mànega de vent

Protecció Civil tanca l'Alerta del pla VENTCAT un cop finalitzat l'episodi de fort vent

query_builder   18 gener 2023 12:32

event_note Nota de premsa

Protecció Civil tanca l'Alerta del pla VENTCAT un cop finalitzat l'episodi de fort vent

  1. El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 1.095 trucades sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona
  2. El Pla VENTCAT queda ara en fase de Prealerta perquè encara s’esperen fortes ventades a la meitat sud de Catalunya, de manera que cal extremar les precaucions en la conducció i les activitats a l’aire lliure
  3. Aquest matí també s’ha donat per finalitzada l’Alerta del Pla PROCICAT per fort onatge
  4. El Pla NEUCAT es manté en fase de Prealerta perquè avui pot nevar a totes les cotes del Pirineu i durant la matinada podrà nevar a la Serra de Prades
  5. Es manté vigent l’Avís per fred a la meitat nord de Catalunya

Protecció Civilde la Generalitat ha desactivat aquesta tarda la fase d’Alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT un cop actualitzades les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que el fort vent ha d’anar a menys les properes hores.

El Pla VENTCAT queda en fase de Prealerta perquè es manté la previsió de fort vent pel dia d'avui i fins demà al matí, amb ratxes que podran superar el llindar dels 72 km/h. A partir del migdia la probabilitat de superar els llindars disminuirà i al vespre la probabilitat augmentarà afectant el litoral i prelitoral de la meitat sud de Catalunya. Es preveu que el divendres l'episodi de vent es reactivi a la meitat oest de Catalunya.

Algunes de les ratxes més destacades segons el Servei Meteorològic de Catalunya han estat:

  1. Puig Sesolles: 159.1 Km/h
  2. Font-rubí: 110.9 Km/h
  3. Terrassa: 100.1 Km/h
  4. Montsec d’Ares: 96.1 Km/h
  5. Hostalets de Pierola: 94 Km/h
  6. Port de Barcelona: 94 Km/h

El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 1.095 trucades per 835 incidents. Per comarques, les trucades s’han fet des del Barcelonès 526, Vallès Occidental 160, Baix Llobregat 150, Bages 49, Vallès Oriental 34 i Maresme 30. Per municipis, les trucades s’han fet des de Barcelona 415, Terrassa 48, l’Hospitalet de Llobregat 38, Badalona 36, Sant Boi de Llobregat 33 i Manresa 32.

D’altra banda, els Bombers de la Generalitat han atès, des que va començar l'episodi de ventades fins avui a les 10.00 h, 542 serveis per incidències. La major part d'aquestes actuacions s'han dut a terme al llarg del dia d'ahir, especialment entre les 16 h i les 18 h.

Els avisos han estat bàsicament per retirar branques d'arbre, per fer neteges de calçada o per retirar elements de façanes com cablejat elèctric, tendals, teules, planxes, cartells, etc. En cap d'ells es té constància d'afectacions personals.

Per Regions d'Emergència durant tot l'episodi:

  1. R.E Metropolitana Nord: 238
  2. R.E. Metropolitana Sud: 193
  3. R.E. Centre: 52
  4. R.E. de Girona: 25
  5. R.E. de Tarragona: 21
  6. R.E. de Lleida: 8
  7. R.E. de les Terres de l'Ebre: 5

Desactivada l’Alerta del Pla PROCICAT per fort onatge

Aquest matí, també, s’ha donat per finalitzada l’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onatge. Les últimes dades emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya no superen els llindars significatius. A excepció dels valors de la boia del cap de Begur que durant la matinada han arribat a 2,81 metres. Durant l’episodi de fort onatge no s'ha produït cap incidència destacable.

Prealerta del Pla NEUCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT en fase de Prealerta.

D'acord amb la informació del Servei Meteorològic de Catalunya, a partir d'ara es preveu un episodi de nevades que pot durar fins la matinada del dia 20/01. Al Pirineu nevarà a totes les cotes. A partir d'aquesta propera nit pot afectar a la Serra de Prades on la cota de neu es pot situar al voltant dels 400 metres. Demà dia 19/01 al vespre les nevades poden afectar a la Serra de Prades i meitat nord de Catalunya, on la cota de neu es pot situar al voltant dels 400 metres.

Es recomana molta prudència en la mobilitat per aquestes zones. Si cal desplaçar-se, es recomana consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa al web Servei català del Trànsit. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència.

Avís per fred

Protecció Civil manté l'Avís de risc per fred, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya.

La previsió de temperatures mínimes extremes s'amplia també a les comarques del Berguedà, Ripollès, Osona, Garrotxa i Alt Empordà (a l'interior de la comarca), a banda de les ja avisades ahir: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu (plaques de gel) i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit i pel que fa a gent gran, nens i persones amb malalties respiratòries, ja que són els més vulnerables a les baixes temperatures. En les hores en que el fred sigui més intens, han d’evitar sortir al carrer. Es demana als familiars i amics de persones grans que viuen soles que les visitin o hi parlin per telèfon per comprovar que es troben bé. També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions i ventilar cada dia els habitatges i no tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen. També cal vigilar la congelació de canonades allà on baixin més les temperatures en zones aïllades i urbanitzacions.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia