Economia i Hisenda

Fotografia del secretari general del Departament d'Ecomomia i HIsenda

La Generalitat renova la Plataforma de Serveis de Contractació Pública

query_builder   18 gener 2023 15:44

event_note Nota de premsa

La Generalitat renova la Plataforma de Serveis de Contractació Pública

·La Plataforma, creada l’any 2008, és el punt central de publicació de la informació relativa a l’activitat de contractació pública de tots els òrgans de contractació de Catalunya

·La nova eina, que actualitza modernitza i incorpora millores tècniques i funcionals de l’actual PSCP, entrarà en funcionament durant les properes setmanes


El Departament d’Economia i Hisenda i el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) han presentat aquest matí la nova versió de la Plataforma de Serveis de Contractació Pública (PSCP), una de les peces centrals del Sistema Corporatiu de contractació pública electrònica de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un projecte, impulsat per la Secretaria Tècnica de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya, amb el que es vol actualitzar i millorar els serveis d’aquesta eina creada l’any 2008. La PSCP és el punt central de publicació amb efectes jurídics de la informació relativa a l’activitat de contractació pública de tots els òrgans de contractació de Catalunya.

Fotografia del secretari general del Departament d'Economia i Hisenda{"name":"2023/01/18/15/38/e6c03958-3fe2-4874-9a9f-2389b54c8892.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":111226}


La nova eina, que ha estat presentada aquest dimecres al matí en un acte a l’Auditori del districte administratiu de la Generalitat a Barcelona, incorpora canvis de disseny i millores tècniques i funcionals pel que fa a la traçabilitat, la usabilitat, l’accessibilitat i la interoperabilitat de la Plataforma.

En el seu discurs d’inauguració de la Jornada, el secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Josep Maria Vilarrúbia, ha subratllat que “es tracta d’un projecte estratègic per al nostre Departament”, que s’emmarca en l’Estratègia Catalana de Millora de la Compra Pública prevista dins del pla de Govern, darrera del qual “hi ha la visió d’una Plataforma de país que lideri el nostre Sistema Corporatiu de Contractació Electrònica”.

Una plataforma creada fa quinze anys i en la qual, segons ha xifrat el secretari, s’integra la informació dels més de 1.700 òrgans de contractació de Catalunya: els de la Generalitat i el seu sector públic, els de les universitats públiques i també els del món local.“En aquest punt, crec que és important recordar el caràcter pioner de Catalunya en l’adopció d’eines totalment electròniques per a la gestió de la contractació pública”, ha remarcat.

Per la seva banda, la directora general de Contractació Pública de la Generalitat, Neus Colet, ha centrat la seva intervenció en les necessitats i els reptes de l’actualització de la Plataforma. Per a Colet, la finalitat és donar resposta a “l’exigència d’informació i, bàsicament de dades accessibles, estructurades, obertes, reutilitzables, i comprensibles, que demanda la ciutadania” per “assolir una transparència íntegra” en l’assignació de recursos a les compres públiques que fan les administracions en totes les fases del procediment de contractació: des de la licitació, fins a la l’execució i la finalització del contracte. “Des d’aquesta perspectiva, la nova Plataforma neix preparada per donar compliment a les exigències de transparència que ja ara i en un futur són i probablement seran objecte de regulació en la normativa de contractació”, ha conclòs.

La nova plataforma

Pel que fa a les novetats, a nivell tècnic s’evoluciona el disseny de la PSCP per fer-lo més intuïtiu i usable, cosa que permetrà una millor navegació i accés al seu contingut, i s’incorporen els actuals estàndards d’accessibilitat corporatius. L’eina serà accessible des de qualsevol dispositiu i, a més, es canvia la URL, deixant de ser ‘gencat.cat’ per passar a ser ‘.cat’, consolidant la plataforma com una eina de país.

A nivell funcional, es millora la flexibilitat en la gestió dels lots, s’incrementa la informació que s’introdueix i es mostra com a dada estructurada. D’aquesta manera es dona compliment a l’obligació de facilitar aquesta informació en format obert i reutilitzable. Això possibilita l’anàlisi de les dades i que puguin ser tingudes en compte en la presa de decisions, tant per part del sector públic com de les empreses. També s’amplia el contingut dels fitxers de dades obertes i es possibilita l’accés a totes les dades publicades, fet que contribueix a incrementar la transparència.

Novetats en el sobre digital i l’oferta telemàtica

Finalment, la nova PSCP incorpora novetats en les eines de licitació electrònica corporatives, el sobre digital i l’oferta telemàtica, per homogeneïtzar-ne el funcionament tant per a les empreses licitadores com per a les persones usuàries. Aquestes eines permeten presentar electrònicament ofertes en tot tipus de procediment.

Aquest projecte ha estat liderat des de la Direcció General de Contractació Pública a través de la Secretaria Tècnica de la Junta Consultiva de Contractació, conjuntament amb l’Àrea TIC del Departament d’Economia i Hisenda (del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) i en estreta col·laboració amb el Consoci AOC, que implanta aquesta eina a l’administració local i als ens públics de l’àmbit universitari. Es preveu que la Plataforma entri en funcionament durant les properes setmanes.

Dades d’ús

Segons les últimes dades, corresponents a l’exercici 2022, durant aquest darrer any s’han fet 78.790 publicacions a la PSCP. Així mateix, més de 1.900 òrgans de contractació de Catalunya hi tenen residenciat el seu perfil de contractant.

Pel que fa a l’audiència, la PSCP ha rebut de mitjana més de 2.000.000 de visualitzacions mensuals i més de 8.000 visites en dies feiners. Les empreses licitadores han presentat més de 70.000 ofertes a través de les eines de licitació electrònica corporatives.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 444728

Digitalització
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia