1. El titular de Drets Socials ha condemnat la “maniobra recentralitzadora” que suposa l’aprovació del Projecte de llei de serveis socials per part de l’executiu espanyol i ha advertit que la Generalitat recorrerà “fins on calgui”
  2. En una conferència al Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés, Campuzano ha insistit en la necessitat d’aprovar pressupostos:No s’entendria que per pur càlcul electoral, aquells que han estat negociant els pressupostos deixessin el país tirat.”


El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha ofert la ponència “La Catalunya Social: la (r)evolució pendent” organitzada per la Fundació Pere Tarrés en el marc del seu Fòrum Social. Campuzano ha iniciat la seva intervenció amb una condemna enèrgica al projecte de llei de serveis socials aprovat ahir al Consell de Ministres. “Aquesta nova maniobra recentralitzadora del Govern espanyol suposa una invasió de competències que en cap cas estem disposats a acceptar. Catalunya, des de l'Estatut de Sau, gaudeix de l'exclusivitat de les competències en serveis socials. Cap dels intents que hi ha hagut al llarg de la història ha aconseguit revertir-ho i ara tampoc estem disposats a que passi”, ha reblat. Segons Campuzano, “aquesta llei, que esperem que no superi la votació al Congrés dels Diputats i que recorrerem fins on calgui, relega la Generalitat a tenir una funció purament gestora, per això només podem oposar-nos-hi fermament”.

El conseller ha instat l’Estat espanyol a resoldre problemes de fons, com l’infrafinançament del serveis socials, “una llosa que afecta els àmbits de l’atenció a la dependència, als serveis socials d’atenció primària, als criteris de repartiment del 0,7 de l’IRPF o l’acollida de menors”.

Tenim un estat del benestar que no inverteix en infància i família –només s’hi destina un finançament equivalent a l’1% del PIB-, lluita contra l’exclusió -0,5%-, dependència -1%- o habitatge”, ha destacat Campuzano, que també ha esmentat el 15% de l’abandonament prematur del sistema educatiu a Catalunya –l’objectiu fixat per Europa és del 10%-, una taxa d’emancipació dels joves del 17%, la més baixa dels darrers 20 anys, i una pobresa infantil que és una "xacra".

Un moment del Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrès{"name":"2023/01/18/16/44/ec90c0d4-b1ff-407d-a986-503ca06c3d6d.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":630866}


“No vull dibuixar un escenari catastròfic” –ha recalcat. “Aquesta és la realitat complexa que ens ha tocat governar i per afrontar-la necessitem: temps, estabilitat política, prestigiar les institucions catalanes, governar per a tot el país i apostar pel pacte social i l’acord entre administracions”.

I també calen pressupostos. El conseller Campuzano ho ha explicat així: “El país necessita pressupostosi que la legislatura catalana duri. No s’entendria que per pur càlcul electoral aquells que han estat negociant els pressupostos deixessin el país tirat.Esperem que el sentit de la responsabilitat s’imposi. I és que l’actitud més revolucionària avui és actuar de manera responsable.” En aquest sentit, ha posat en valor el suport tant dels Comuns com de la Taula del Tercer Sector.

Els pressupostos –ha assenyalat el conseller- han de permetre l’increment de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que porta 10 anys congelat i que beneficiaria 170.000 persones, totes elles amb pocs recursos. També permetrien “abordar seriosament les llistes d’espera de dependència

El titular de Drets Socials ha apel·lat a enfortir i teixir noves aliances amb el tercer sector. En aquest sentit, ha destacat que la futura llei del tercer sector “ens sembla imprescindible. Però certament, necessitem un nou model de relació entre el tercer sector i la Generalitat i els municipis. Daquí el compromís de promoure un projecte de llei per a regular el concert social, la gestió delegada i els convenis en l’àmbit dels serveis socials, com a formules no contractuals”. Campuzano s’ha referit en aquest àmbit als contactes del Departament amb els governs balears i valencià per a conèixer els models de concertació que han implementat amb èxit aquests territoris.

Carles Campuzano ha avançat que a la primavera es presentarà el pla de transformació digital del Departament de Drets Socials, un pla que permetrà “agilitzar i centralitzar tramitacions”. “Necessitem entrar en el segle XXI”, ha reblat.

Entre les reformes i polítiques claus que es planteja, ha citat: la renda garantida de ciutadania com a principal xarxa de protecció social de Catalunya; el reclam de la gestió de l’ingrés mínim vital; més suport a les famílies, combatre la pobresa infantil, l’emancipació juvenil (especialment, el lleure educatiu, l’ocupació i l’habitatge); un nou calendari de subvencions, actualització de la cartera de serveis socials; el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària i un pla de xoc per reduir les llistes d’espera.

Respecte a aquest últim aspecte, el conseller ha assenyalat que s’ha anat avançant i que, si a l’agost de 2021 la llista d’espera de valoració de dependència i resolució de PIA era de 613 dies, ara és de 295 i, al llarg de l’any “estarem en disposició” d’escurçar el termini fins als 180 dies.