·El Departament de Recerca i Universitats estudia que l’EPSEVG pugui ofertar el grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, pioner a l’Estat
·El conseller ha dit que vol que les universitats recuperin el nivell de finançament previ a la crisi econòmica de 2008
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, s’ha reunit aquesta tarda a Vilanova i la Geltrú amb l’alcaldessa del consistori, Olga Arnau i Sanabra, i amb la directora de la UPC a Vilanova, Marisa Zaragozà, amb qui ha tractat qüestions de l’àmbit universitari i, més concretament tot el que representa l’especialització en l’àmbit ferroviari. En una atenció als mitjans després de la trobada el conseller ha destacat “la importància estratègica” per al Garraf del desplegament dels estudis universitaris vinculats a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Vilanova i la Geltrú mitjançant l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria (EPSEVG)i ha valorat especialment “el lligam entre els estudis que es fan en els centres de la UPC a Vilanova i la capacitat de trobar feina, que és molt directa”.
El conseller ha explicat que amb l’alcaldessa han analitzat la perspectiva professionalitzadora en l’àmbit ferroviari i de tecnologies i sistemes que “són els que donen sortida laboral a la gent que estudia aquí”. En aquest sentit, Nadal s’ha mostrat partidari de facilitar un pont entre els cicles formatius de grau superior que permeten un accés universitari per “assegurar que la implantació de la UPC a Vilanova sigui el més eficient possible i el més professionalitzadora possible”.
Així mateix, el conseller Nadal ha explicitat la voluntat del Departament que encapçala d’incrementar el finançament de les universitats per tal de “recuperar els nivells pressupostaris d’abans de la crisi econòmica” i ha subratllat que “els pressupostos han de servir per donar resposta a les necessitats dels ciutadans”.
Pel que fa a l’oferta d’estudis universitaris a Vilanova, el conseller ha avançat que el Departament està valorant la nova programació sol·licitada per la UPC per al curs 2024-2025 i que inclou la transformació del grau en Enginyeria Elèctrica actual en el d’Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, la qual es troba en fase d’anàlisi per part de la Direcció General d’Universitats. Aquesta programació, que seria pionera a l’Estat, donaria resposta a la demanda d’enginyers i enginyeres amb coneixements ferroviaris detectada per la UPC.
Estudis universitaris a Vilanova i la Geltrú
Actualment, l’EPSEVG imparteix 5 estudis de grau, un màster universitari i un programa de doctorat. Els estudis són: Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte (100 places); Enginyeria Elèctrica (40); Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (40); Enginyeria Informàtica (50); Enginyeria Mecànica (120).
L’Escola imparteix també un màster universitari en Enginyeria de Sistemes Automàtics i Electrònica Industrial, i un programa de doctorat en Entorns Interactius i Cognitius / Interactive and Cognitive Environments, en col·laboració amb l’Escola de Doctorat de la UPC.
Després de la visita a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el conseller ha participat en la presentació del llibre “El Grand Tour de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852)”, de Francesc Miralpeix Vilamala, en el qual hi va contribuir i hi va donar suport com a director del centre de recerca CERCA, l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.