Cultura

El 2022, el Departament de Cultura va augmentar fins els 40,5 milions d¿euros el suport al conjunt del sector. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l¿audiovisual en els darrers anys
La gala de la quinzena edició dels Premis Gaudí tindrà lloc a Sala Oval del MNAC diumenge 22 de gener

20 de les 27 produccions catalanes nominades als Premis Gaudí 2022 compten amb el suport del Departament de Cultura

query_builder   19 gener 2023 11:24

event_note Nota de premsa

20 de les 27 produccions catalanes nominades als Premis Gaudí 2022 compten amb el suport del Departament de Cultura

  1. El 2022, el Departament de Cultura va augmentar fins els 40,5 milions d’euros el suport al conjunt del sector. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys
  2. La gala de la quinzena edició dels Premis Gaudí tindrà lloc a Sala Oval del MNAC diumenge 22 de gener
Foto{"name":"2023/01/19/10/08/f2c87516-b35d-473c-9cb0-fd78d74c4f50.jpg","author":"ICEC","type":"0","location":"0","weight":114423}

Un total de 20 produccions catalanes de les 27 nominades a les diferents categories de la XV edició dels Premis Gaudí han rebut el suport del Departament de Cultura a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) –en diferents línies d’ajut i en fases diferents del procés de producció. En conjunt, els ajuts atorgats per l’ICEC a aquestes produccions –llargmetratges, curtmetratges, pel·lícules per a televisió i minisèries– sumen més de 5 milions d’euros.

Les dues pel·lícules amb més nominacions (14) son Alcarràs, de Carla Simon, i Un año, una noche, d'Isaki Lacuesta. Les segueixen Pacifiction, d'Albert Serra, que n'acumula 11; Suro, de Mikel Gurrea, amb 10 nominacions i Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo, amb 8.

Les quatre produccions més nominades -Alcarràs; Un año, una noche; Pacifiction i Suro- han comptat amb el suport del Departament de Cultura a través de l'ICEC, i opten, entre altres, a les categories de “Millor pel·lícula en llengua catalana” i “Millor pel·lícula en llengua no catalana". De fet, les nominades en aquestes dues categories són:

Millor pel·lícula en llengua catalana:

  1. Alcarràs, dirigida per Carla Simon, escrita per Carla Simon i Arnau Vilaró i produïda per María Zamora, Stefan Schmitz, Tono Folguera i Sergi Moreno.
  2. El fred que crema, dirigida per Santi Trullenque, escrita per Agustí Franch i Santi Trullenque i produïda per Sandra Forn, Alfons Teruel i David Ortiz.
  3. Nosaltres no ens matarem amb pistoles, dirigida per Maria Ripoll, escrita per Víctor Sánchez i Antonio Escámez i produïda per Belén Sánchez i Lina Badenes.
  4. Suro, dirigida per Mikel Gurrea, escrita per Mikel Gurrea i Francisco Kosterlitz i produïda per Laura Rubirola Sala, Tono Folguera, Clàudia Maluenda i Xabier Berzosa.

Millor pel·lícula en llengua no catalana:

  1. La maternal, dirigida i escrita per Pilar Palomero i produïda per Valérie Delpierre i Alex Lafuente.
  2. Mantícora, dirigida i escrita per Carlos Vermut i produïda per Alex Lafuente i Pedro Hernández.
  3. Pacifiction, dirigida i escrita per Albert Serra i produïda per Albert Serra, Montse Triola, Pierre-Olivier Bardet, Dirk Decker, Andrea Schütte, Joaquim Sapinho, Marta Alves i Laurent Jacquemin.
  4. Un año, una noche, dirigida per Isaki Lacuesta, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo i produïda per Isa Campo, Isaki Lacuesta, Ramon Campos, Teresa Fernández-Valdés, Sara Gonzalo i Jerome Vidal.

D’aquestes vuit produccions, set –l’única excepció és Mantícora – han rebut subvencions del Departament de Cultura, vehiculades a través de l'ICEC, per un import total que supera els 2,8 milions d’euros.

La gala de la quinzena edició dels Premis Gaudí organitzats per l’Acadèmia del Cinema Català tindrà lloc a Sala Oval del MNAC el diumenge 22 de gener. L’objectiu principal dels premis és impulsar el cinema català i donar prestigi als professionals del sector reconeixent les millors produccions cinematogràfiques de l’any 2022 en 25 categories competitives, un palmarès al qual s’afegirà el reconeixement del Premi Gaudí d’Honor - Miquel Porter, que enguany se li atorga al crític de cinema i periodista Jaume Figueras.

Consulteu totes les pel·lícules nominades per categories aquí

Nominacions femenines

Per tercera vegada consecutiva en els seus quinze anys d’història, els Gaudí tornen a recollir unes nominacions amb una presència majoritària de dones finalistes, assolint un 53%.

L’Acadèmia treballa per donar visibilitat a la tasca de les dones en el cinema, reflectint com la participació de professionals dones és quelcom cada cop més normalitzat en totes les baules de la cadena de producció d’un film, i que que des de l’ICEC també es reconeix i s’estimula a través de la introducció de criteris de gènere en les línies d’ajut.

La presència de professionals dones en totes les baules de la cadena de producció d’un film, i especialment en aquelles on tradicionalment estaven minoritzades, és un reflex de la realitat actual del cinema català, però també de la introducció, fa sis anys, d‘un criteri de gènere en les línies de subvenció a la producció audiovisual de l’ICEC.

Des del 2020, la presència de dones en les produccions audiovisuals subvencionades per l’ICEC s’ha consolidat: el 100% els projectes subvencionats en les línies de producció de llargmetratges i de curtmetratges cinematogràfics, de projectes d’animació, de coproduccions minoritàries i de desenvolupament de projectes audiovisuals van rebre punts per la presència de professionals dones en els càrrecs de guionista, directora, productora executiva i altres caps d’equips.

Totes les línies destinades a la producció han incorporat millores en la valoració de la participació de dones en la producció audiovisual, ja sigui a través de la inclusió a la valoració de nous càrrecs específics –com la figura de la productora dona – o la millora del pes d’aquests càrrecs en la valoració final dels projectes sempre que els ocupin professionals dones.

Aquest criteri, destinat a reconèixer i fomentar la participació de dones en la producció audiovisual –i més en general, cultural– és un dels eixos estratègics que l'ICEC ha impulsat en els darrers anys, primer al sector audiovisual i des de fa uns anys també per a les línies de suport en la resta de sectors.

Un gir per a l'audiovisual català

Amb la voluntat de fer un gir de guió per a l’audiovisual en català, el 2022 el Departament de Cultura va augmentar fins els 40,5 milions d’euros el suport que l’ICEC ofereix al conjunt del sector. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys.

Les tretze línies de subvenció de l'ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció. Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d'una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia