Direcció General de Comunicació

Reunió bilateral

El Govern anuncia un augment de 200.000€ en la dotació per protegir i fomentar l'aranès

query_builder   20 gener 2023 14:25

event_note Nota de premsa

El Govern anuncia un augment de 200.000€ en la dotació per protegir i fomentar l'aranès

  1. Ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, després de la Comissió Bilateral Govern-Conselh Generau d’Aran que s’ha reunit avui a Vielha
  2. L’augment pressupostari en matèria de política lingüística per a l’aranès el 2023 és d’un 70%
  3. El Fons de finançament incondicionat (FFI) previst per al 2023 augmenta en 4.177.410€ respecte el 2022


Reunió bilateral Generalitat-Aran {"name":"2023/01/20/14/23/95e92f08-14da-4a1e-8c22-c9eaf9b2b872.jpeg","author":"Helle Kettner","type":"0","location":"0","weight":396032}

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha encapçalat avui a Vielha junt amb la síndica d’Aran, Maria Vergés Pérez, la Comissió Bilateral Govern-Conselh Generau d’Aran. Fruit de la reunió, la consellera ha anunciat un augment de 200.000€ de la dotació per protegir i fomentar l’aranès que “suposa un increment del 70% dels recursos destinats a aquesta llengua”; un increment en més de 4 milions d’euros respecte el 2022 pel Fons de finançament incondicionat (FFI) i la materialització del traspàs de la Gestió integral d’emergències a l’Aran. Uns acords que, segons la consellera de la Presidència, “seran possibles si s’aprova el projecte de pressupostos de la Generalitat del 2023 que tenim sobre la taula”.

La consellera Vilagrà s’ha mostrat satisfeta amb la reunió entre ambdós institucions que ha qualificat de “molt profitosa” amb “un treball intens que ve de mesos enrere i que avui ha vist els seus fruits”. Per Vilagrà, que el Govern “ha fet passos endavant per reconèixer i dotar d’un finançament adequat la llengua i cultura pròpies de l’Aran”. Vilagrà ha remarcat que “el plurilingüisme equival a riquesa de país” i que davant la globalització, cal la “protecció de les llengües pròpies a partir del principi de subsidiarietat lingüística”. En aquest sentit, la consellera ha refermat “el compromís amb el foment, la protecció i la difusió de l’aranès com a factor troncal de la Val d’Aran” i ha anunciat un increment en 200.000€ més la dotació en matèria de política lingüística per a l’aranès per part del Departament de Cultura, que en total arribarà gairebé al mig milió d’euros el 2023. A més, Vilagrà ha afegit que el Govern s’ha compromès a fer “un procés d’anàlisi conjunta de les necessitats objectives de finançament de la política de foment de l’aranès en tots els àmbits”.

Respecte al Fons de finançament incondicionat (FFI) previst pel 2023, s’augmenta en 4.177.410€ respecte el 2022, fruit de les noves incorporacions de transferències de competències i de l’augment del 10,3% preceptiu d’acord amb l’augment dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, al FFI s’incorporen els següents conceptes d’acord amb el Departament de Salut: Pla Estratègic, Programa Benestar emocional i salut comunitària, Gestor, Salut i Escola, reforç estiu, programa alumnat amb necessitats especials.

La consellera de la Presidència ha anunciat també la materialització del traspàs de la Gestió integral d’emergències a l’Aran, a l’àmbit dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i rescats de muntanya, valorat en 1.699.448,59 €.

Per la consellera de la Presidència, “tot el que hem acordat avui serà possible si hi ha pressupostos” i ha afegit que des del món local es constata la importància “que hi hagi pressupost cada any per destinar-lo a polítiques públiques importants i en aquesta cas complim els compromisos que tenim perquè la llei del Règim Especial de l’Aran es vagi concretant amb traspassos com hem fet avui i com hem de continuar fent en els propers mesos”.

Vilagrà ha finalitzat amb un clar missatge de compromís amb l’Aran on ha afirmat que el Govern “continua endavant en el camí fixat a l’inici de legislatura per consolidar i enfortir el reconeixement de la singularitat aranesa en el conjunt de la societat catalana” i ha afegit que “avui és un gran dia per l’Aran i pel Govern de la Generalitat pels acords i per la significació de fer-ho aquí”.

3  

Imatges

Fotografia de la consellera Vilagrà i la síndica d'Aran

Fotografia de la consellera Vilagrà i la síndica d'Aran 487281

Fotografia de la reunió de la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat- Conselh Generau d'Aran

Fotografia de la reunió de la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat- Conselh Generau d'Aran 396032

Fotografia dels assistents a la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat- Conselh Generau d'Aran

Fotografia dels assistents a la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat- Conselh Generau d'Aran 489369

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia