Direcció General de Comunicació

Visita al Pallars Sobirà

El Govern anuncia el Pla Pilot de Camins per millorar la xarxa viària rural del Pallars Sobirà amb una inversió d'1,8 milions d'euros

query_builder   21 gener 2023 11:47

event_note Nota de premsa

El Govern anuncia el Pla Pilot de Camins per millorar la xarxa viària rural del Pallars Sobirà amb una inversió d'1,8 milions d'euros

  1. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha visitat avui la comarca on ha presentat el pla
  2. Les actuacions, que seran possibles gràcies a la col·laboració de les diverses administracions, inclouran el reforç de paviment asfàltic, i la millora del drenatge longitudinal i dels elements de seguretat de la xarxa viària
Foto de família dels assistents avui a la presentació del Pla de Camins al Pallars Sobirà{"name":"2023/01/21/11/41/52ebd666-fd3a-468b-85e9-08a1ba36397d.jpeg","author":"Gerard Magrinyà","type":"0","location":"0","weight":643216}

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha fet una visita aquest matí a Esterri d’Àneu i la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà, on s’ha reunit amb els alcaldes dels municipis; el president de la Diputació de Lleida; i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà per presentar el Pla de Camins que impulsa la millora de la xarxa viària d’accés als nuclis. El pla inclou diverses actuacions que seran possibles gràcies a la col·laboració de les diferents administracions que permet multiplicar els esforços.

Així ho ha destacat la consellera de la Presidència la qual ha ressaltat que aquest pla és una mostra de la cooperació entre administracions públiques i institucions. “És una proposta col·laborativa, que és com s’han de fer les coses, amb consens i negociades. Ens felicitem per la col·laboració de tothom. És un pas, és una eina però hem de seguir treballant col·laborativament i fer que projectes com aquest tirin endavant”. En aquest context, Vilagrà ha recordat que el compromís de l’Executiu català és “actuar allà on sigui necessari. El Govern de la Generalitat, com que és un govern municipalista, trepitja el territori i n’és conscient de les necessitats”. La consellera ha assenyalat que la voluntat de les actuacions és la d’incidir en la cohesió territorial, garantir l’accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. Vilagrà ha afirmat: “ Per fer que la vida aquí sigui més fàcil per a totes les persones que hi aposten. El que volem és que tothom tingui oportunitats hagi nascut on hagi nascut”. I ha reblat: “No podem deixar el Pirineu al marge. El Pirineu està al centre, hi hagi Jocs o no hi hagi Jocs. Hi som i hi donem resposta”.

Vilagrà ha recordat la situació geogràfica del Pallars Sobirà, amb 14 municipis i 142 nuclis de població i moltes masies aïllades en un territori agrari i forestal de més de 1.300 quilòmetres quadrats. Ha apuntat les extremades condicions climàtiques, on el 95% de les carreteres d’accessos a nuclis de la comarca es troben per sobre dels 1.000 metres sobre el nivell del mar; i ha assenyalat la neteja de la neu amb maquinària i el pas de vehicles pesants que malmeten les carreteres i camins del territori. Per tot plegat, la consellera ha fet evident que “l’estat de conservació de la xarxa de camins necessita urgentment actuacions de millora per motius de seguretat”.

En aquest sentit, la consellera ha anunciat una inversió de 1,8 milió d’euros per fer front a aquestes millores. El Departament de la Presidència aportarà 500.000 euros a través de la Secretaria de Governs Locals i Relacions amb l’Aran; la Diputació de Lleida n’aportarà uns altres 500.000; 650.000 euros el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i, finalment, 15.000, cada ajuntament. Les actuacions que es duran a terme seran el reforç del paviment asfàltic, la millora del drenatge longitudinal i la millora dels elements de seguretat de la xarxa viària. Vilagrà ha considerat que són unes actuacions “necessàries” malgrat que puguin semblar “que no llueixen”. A més, ha afegit que aquestes millores “són vitals per millorar la connectivitat i la mobilitat de les persones”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn Gilabert, ha destacat que “aquest pla pilot a iniciativa del Consell Comarcal té la gran virtut que ajuda a multiplicar el rendiment dels diners públics que els ajuntaments destinen a la millora dels seus camins, ja que gràcies a les aportacions supramunicipals al territori, permet transformar la inversió municipal de 400.000 euros”.

En el seu torn, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos L. Isus Castellarnau, ha explicat que el pla preveu actuar “en 300 quilòmetres de carretera” i que l’execució es confia iniciar en un parell de mesos.

2  

Imatges

Foto de família dels assistents avui a la presentació del Pla de Camins al Pallars Sobirà

Foto de família dels assistents avui a la presentació del Pla de Camins al Pallars Sobirà 643216

Moment de la visita d'avui al Pallars Sobirà

Moment de la visita d'avui al Pallars Sobirà 652614

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia