Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

curs de tracció animal

Primer mòdul de formació sobre tracció animal moderna

query_builder   24 gener 2023 13:01

event_note Nota de premsa

Primer mòdul de formació sobre tracció animal moderna

L’Escola Agrària de Manresa ofereix un nou curs de gairebé 300 hores que aborda tota la complexitat de la feina al camp amb animals


 l’Escola Agrària de Manresa
Nou curs de tracció animal moderna a l’Escola Agrària de Manresa
{"name":"2023/01/23/15/35/f9ad82d6-0e82-438d-9878-5e1c4d685b35.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":"1015805"}

L’Escola Agrària de Manresa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ofereix un curs de tracció animal moderna a Mas La Franquesa, a Moià, entre els dies 23 i 27 de gener i 30 de gener al 2 de febrer, que suma un total de 52 hores. Aquest és el primer mòdul bàsic d’un curs més ampli, de gairebé 300 hores, amb més de la meitat de pràctiques, que aborda tota la complexitat de la feina al camp amb animals. La resta de mòduls específics es dedicaran al desembosc, al treball en vinyes, a les feines a l’horta i a la utilitat dels animals com a mitjà de transport. Tots es faran entre febrer i abril.

L’alumnat aprendrà qüestions relacionades amb l’alimentació, les cures bàsiques, la psicologia, la importància del llenguatge corporal, el manteniment i la reparació de guarniments, el maneig i les tècniques elementals, els mètodes de comunicació i la tria de l’animal.

Nou persones expertes aportaran els seus coneixements en les 11 sessions en què s’ha dividit aquesta formació: des d’en Just Serra, veterinari i ramader ecològic, a Ada Torra, veterinària especialitzada en èquids de la Universitat de Lleida, Quim Digon, expert en tracció animal, o Jorge Sanchez, baster, per citar-ne alguns.

Per a en Bernat Torras, coordinador del curs, “la tracció animal moderna té una filosofia que ha d’anar en concordança amb el teu projecte. Si tens 200 hectàrees de cereals, ara mateix no és una bona opció. Però sí que l’és en altres situacions, per exemple per a vinya i per a fer altres feines agrícoles o al bosc”. Per a ell, que es dedica a oferir serveis en tracció animal, cavalls, mules o bous són companys de treball, no una simple eina més. “A més aporten fems, poden pasturar el sotabosc, no compacten la terra i ajuden a fer-te més conscient del que fas i per què ho fas”.

Una tracció animal moderna, amb moltes possibilitats

L’Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA) és l’entitat impulsora del conjunt d’aquesta formació. L’objectiu és contribuir a superar els esculls que sorgeixen a l’hora de plantejar-se la incorporació de la força de treball animal en una finca agrària. Per a en Bernat Torras, que també forma part de l’associació, “en països d’Europa s’ha mantingut l’ús dels animals i encara s’hi troben persones que es dediquen a fer les eines necessàries, a modernitzar-les i millorar-les, però no és el cas del nostre país. Aquí tampoc no s’ha mantingut la selecció de races amb millors aptituds per al treball”. Tot plegat fa que la situació sigui molt més complexa.

Ara com ara, l’ACTA té una vintena de persones associades i compta amb una quinzena de finques agràries per fer les diferents sessions dels mòduls i les pràctiques previstes. El mòdul específic d’horta es farà sota l’organització de l’Escola Agrària de Manresa, que expedirà un certificat a qui hagi fet el mòdul bàsic i també el d’horta.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 3715303

Foto 2

Foto 2 4598148

Foto 3

Foto 3 1576690

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia