Recerca i Universitats

Marina Massaguer

La sociolingüista Marina Massaguer Comes s'incorpora al Departament de Recerca i Universitats per impulsar el Pla d'enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca

query_builder   23 gener 2023 16:20

event_note Nota de premsa

La sociolingüista Marina Massaguer Comes s'incorpora al Departament de Recerca i Universitats per impulsar el Pla d'enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca

·El passat mes de desembre es va constituir la Comissió de seguiment del Plaque ha de vetllar pel grau del compliment de les mesures previstes

·Massaguer també treballarà en el conjunt de les polítiques i estratègies lingüístiques que impulsa el Departament en el sistema català de recerca i universitats

Marina Massaguer{"name":"2023/01/23/16/16/783fdc5d-cc43-4c86-b506-d73779ea873e.jpg","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":1767738}

El Departament de Recerca i Universitats dona un nou impuls al Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya amb la incorporació de la filòloga i sociolingüista Marina Massaguer Comes com a assessora en polítiques lingüístiques. Massaguer s’encarregarà de la implementació del Pla, així com d’altres qüestions relacionades amb les polítiques lingüístiques que impulsa el Departament.

El passat mes de desembre es va constituirla Comissió de seguiment del Pla, fruit de l’acord assolit en el marc de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) integrat per representants del Govern i de les dotze universitats catalanes. Aquesta Comissió és l’instrument que ha de vetllar per l’assoliment dels objectius del Pla i s’encarrega d’avaluar el grau del compliment de les mesures previstes. Aquest ens està format per una vintena de representants dels departaments de Recerca i Universitats i de Cultura així com del sistema universitari i de recerca.

Els principals objectius del Pla són fer plenament efectiu l’ús del català com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya i d’ús normal de les seves activitats; garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, del professorat i de tota la comunitat universitària i de recerca; garantir el dret a rebre l’ensenyament en català; millorar les competències lingüístiques en llengua catalana de l’estudiantat i el professorat; incrementar l’ús del català a la recerca, la transferència del coneixementi la divulgació en català; i enfortir les relacions entre tota la comunitat universitària i de recerca dels territoris de parla catalana.

A banda de treballar en el Pla d’enfortiment del català, Massaguer assessorarà sobre les accions lingüístiques del Departament i de les estratègies adients per fomentar els recursos i la promoció institucional de les activitats pròpies del Departament en aquesta matèria.

Marina Massaguer Comes

Marina Massaguer Comes (Tarragona, 1982) és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i doctora per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb la tesi “No-catalanoparlants a Catalunya: identitats socials, desigualtats i llengua catalana”. Té un Postgrau en Correcció i Qualitat Lingüística per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un altre en Gestió de la Diversitat Lingüística i Cultural per la UOC.

En l’àmbit acadèmic, des de 2018 ha treballat com a tècnica de recerca al Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC–UB). Anteriorment, també va ser lectora de català a la Universitat d’Oxford i professora associada al Departament de Filologia Catalana de la URV.

Des del CUSC–UB ha coordinat, entre d’altres, les publicacions Català, youtubers i instagramers: un punt de partida per promoure l’ús de la llengua i De l’aprenentatge a l’adopció de la llengua catalana: cap al cicle d’acompanyament als usuaris del CPNL.

Ha participat en diverses xarxes i grups de recerca en l’àmbit sociolingüístic. Ha estat membre del grup de recerca Llengua, cultura i identitat en l’era global (Identi.cat) dels Estudis d’Arts Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i ha col·laborat en la xarxa europea New Speakers in a Multilingual Europe - Opportunities and Challenges, també a través de la UOC.

En l’àmbit professional, ha estat col·laboradora d’investigació al Centre de Terminologia Termcat, ha treballat com a tècnica de normalització lingüística i de gestió cultural a l’Ajuntament de Tarragona i ha exercit de professora de català per a adults, entre altres.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia