Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Acció Climàtica, per mitjà d'Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, licita obres de la fase 1 del projecte constructiu del regadiu Xerta-Sénia per un import de 2,9M€

query_builder   24 gener 2023 11:48

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica, per mitjà d'Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, licita obres de la fase 1 del projecte constructiu del regadiu Xerta-Sénia per un import de 2,9M€

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va aprovar el ‘Projecte del regadiu de Xerta-Sénia, xarxa de reg de la zona 1 i posada en servei i posterior manteniment de la captació, impulsió i del canal executat i del bombament del sector 1, en els termes municipals d’Aldover, Tortosa i Xerta (Baix Ebre)', per un import total de 4.140.724,74 euros, i va encarregar a Infraestructures de la Generalitat de Catalunya SAU (Infraestructures.cat) la gestió de l’execució de l’actuació corresponent a la fase 1, amb una inversió total de 2.890.734,62 euros .

L’any 2007 es va iniciar les primeres obres del regadiu de Xerta-Sénia, i a data d’avui s’ha construït la captació del riu Ebre, la impulsió, i 22,8 km dels 35 km de canal previstos (3 dels 4 trams), així com la xarxa primària del Sector 1.

Des de l’any 2014 s’ha dut a terme diverses accions de promoció del reg en l’àmbit del regadiu del Xerta-Sénia que han finalitzat amb la definició de tres zones prioritàries d’actuació.

L’objecte del present projecte és l’execució de la xarxa de distribució del regadiu de la zona 1 (xarxa secundària i terciària de les parcel·les que s’han adherit), així com l’arranjament o adequació de diversos elements primaris del sector 1, ja construïts però amb desperfectes per efectes d’accions naturals o vandalisme, com són la bassa 1, i els trams 1, 2, i 3 del canal.

La xarxa secundària és la necessària per a regar la zona 1, de forma que sigui compatible, en el futur, amb la incorporació progressiva de tota la superfície regable (139,10 hectàrees). La xarxa terciària a construir és la necessària per a abastar les finques dels regants que, fins al moment de la redacció del projecte, han signat els compromisos d’adhesió al reg (91,27 hectàrees). Durant l’execució de l’obra també s’atendrà els nous compromisos de reg que hi puguin haver fins a la data actual.

En data 17 de gener de 2006 es va aprovar la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte d’adequació del projecte de concessió del regadiu del canal Xerta-Sénia a les prescripcions del Pla hidrològic de la Conca de l’Ebre. D’acord amb la DIA, les parcel·les del pis A es dissenyaran per a una dotació corresponent a un reg de suport (1.997 m3/hectàrea i any), mentre que per a les corresponents als pisos B i C es considerarà dotació de reg complet 4.537 m3/hectàrea i any.

El regadiu del canal Xerta-Sénia és una actuació llargament reclamada pels agricultors de la zona, comarques del Baix Ebre i Montsià, i permetrà, en aquesta primera fase d’execució abastir les primeres hectàrees, donant així compliment a una reivindicació històrica. Aquesta actuació permetrà un ús més eficient de l’aigua i garantir una regularitat de les produccions dels principals cultius de la zona: oliveres, cítrics, i ametllers, com a resposta al canvi climàtic, que està provocant una major variabilitat en el règim de pluges.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia