Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

lab

El Departament d'Acció Climàtica presenta el nou INCAVI LAB, un dels laboratoris més avançats d'Europa

query_builder   25 gener 2023 15:23

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica presenta el nou INCAVI LAB, un dels laboratoris més avançats d'Europa

S’ha invertit 1 milió d’euros a millorar la maquinària i la tecnologia d’aquest equipament, fet que permetrà doblar la capacitat analítica dels dos laboratoris de Vilafranca i Reus i quintuplicar el volum de producció de llevats autòctons

L’INCAVI LAB és el laboratori de referència del sector vitivinícola a Catalunya i la seva transformació i millora és un dels compromisos adquirits en el Pla estratègic horitzó 2025 de l’INCAVI


La directora general de l'Incavi durant la presentació de l'Incavi Lab avui a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca
La directora general de l'Incavi durant la presentació de l'Incavi Lab avui a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca
{"name":"2023/01/25/15/17/aab263ac-d680-48cc-b6e3-160eb7b07323.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":2455226}

La directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, acompanyada del cap del Servei de Viticultura i Enologia, Xoán Elorduy, ha presentat aquest matí a l'Auditori del Vinseum de Vilafranca l'INCAVILAB, la nova etapa del laboratori de l'INCAVI, resultat d'una inversió d'1 milió d'euros ja compromesa l'any 2022 pel Departament d'Acció Climàtica i que pot augmentar enguany si s'aproven els nous pressupostos.

Segons Alba Balcells, “la transformació del laboratori de l’INCAVI era necessària per dotar el conjunt del sector d’una eina estratègica de servei públic per millorar la seva competitivitat. L’INCAVI LAB és una plataforma per a la producció de vins de qualitat al nostre país”.

La inversió realitzada s’ha traduït en la millora tant de les infraestructures analítiques, cosa que suposa per exemple doblar el volum de tasques assumibles, com de les infraestructures tecnològiques destinades a millorar els processos i l’experiència d’usuari dels professionals i cellers del sector en la seva relació amb l’INCAVI LAB.

L’INCAVI LAB quintuplica la seva capacitat de producció de llevats autòctons

A més de doblar la capacitat analítica, les noves infraestructures de l’INCAVI LAB permetran quintuplicar la producció de llevats autòctons, un element clau per al procés de producció vinícola gràcies al qual es facilita la identitat del terrer. Els nous equips bioreactors adquirits serviran per augmentar, per exemple, de la soca P-29, un llevat molt reconegut en el món dels vins escumosos.

Per a Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura i Enologia, “l’INCAVI LAB és un projecte il·lusionant perquè treballem amb un equip humà altament qualificat que, amb les noves infraestructures, podrà oferir un servei analític i d’assessorament als cellers a l’alçada de les necessitats del sector”.

Aquesta superior capacitat analítica permetrà, per exemple, executar noves analítiques d’al·lèrgens, metalls pesants i Brettanomyces. També s’han incorporat al catàleg de serveis noves acreditacions ENAC, com el pH i la sobrepressió. De la mateixa manera, a finals d’enguany, l’INCAVI LABoferirà un servei actualitzat per poder complir la nova normativa europea sobre etiquetatge nutricional.

Aquesta inversió impulsa també el coneixement i la recerca i ofereix solucions innovadores per a un sector altament competitiu amb vocació internacional. Ampliar el ventall de paràmetres acreditats per ENAC permet completar la capacitat analítica de l’INCAVI LAB, cosa que respon a les demandes del sector. L’objectiu final de la inversió és dotar d’eines el sector per continuar augmentant la qualitat dels vins catalans que s’ofereixen al consumidor final.

La voluntat de l’INCAVI, en paraules d’Alba Balcells, “és no quedar-nos aquí. Continuarem treballant per a la millora contínua a fi de reforçar el compromís de l’Institut amb cinc conceptes clau: Recerca, Desenvolupament, Innovació, Transferència i Formació”.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 2455226

Foto 2

Foto 2 5603328

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia