La directora general de Protecció civil de la Generalitat, Marta Cassany, acompanyada de la subdirectora general d’operacions de Protecció Civil de la Generalitat, Imma Solé, s’han reunit avui dimecres amb la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral. A la reunió també hi ha assistit el Director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Joan Mayoral. La trobada ha servit per posar en comú la feina coordinada que es fa en matèria de prevenció i gestió de les emergències a les comarques de Girona.
Durant la reunió de treball, la subdirectora general Imma Solé ha exposat les funcions de la direcció general de Protecció Civil, la seva estructura, i el funcionament dels plans d’emergències de la Generalitat (ALLAUCAT, INUNCAT, NEUCAT, VENTCAT, PLASEQCAT, PLASEQTA, PROCICAT, SISMICAT, Pla de Pandèmies, CAMCAT, AEROCAT), així com les funcions de la sala de coordinació operativa de Catalunya CECAT, que té dues seus, una a Barcelona (al departament d’Interior) i una altra a l’edifici CAT112 de Reus.
La Delegació del Govern a Girona comprèn les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i la Selva.
La demarcació de Girona és un territori complex per a la gestió d’emergències per la seva gran riquesa i diversitat de paratges naturals, que requereixen d’una especial atenció en episodis de risc elevat d’incendi forestal. Així doncs, la demarcació de Girona compta amb 8 paratges naturals com són el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Parc Natural del Cadí-Moixeró, i una part del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. A més, la demarcació de Girona compta amb la presència de milers de turistes que any rere any visiten les seves costes.
Des del CECAT de la DGPC s’està en contacte permanent amb la delegació i els municipis d’aquestes comarques quan hi ha incendis, inundacions, nevades, etc, per tal de gestionar el millor possible les situacions de risc i que els efectes sobre la població siguin els mínims possibles. A més, i gràcies a les noves eines tecnològiques de què es disposa, també es poden preveure amb més antelació els fenòmens adversos que poden afectar un territori.
Els delegats del Govern tenen un paper principal com a nexe d'interlocució ordinària amb els ens locals, tant pel que fa a la planificació d'emergències com en la mateixa gestió d'una emergència i com a coordinadors dels diferents serveis territorials sectorials.
La figura del delegat o delegada del Govern exerceix una funció de coordinació activa a través de reunions territorials amb els ajuntaments en cas d'emergències com la pandèmia del coronavirus.