Bombers

Imatge Campanya

El Govern aprova una nova convocatòria de 240 noves places de bombers i bomberes

query_builder   26 gener 2023 10:27

event_note Nota de premsa

El Govern aprova una nova convocatòria de 240 noves places de bombers i bomberes

  1. Es tracta de la primera convocatòria que reserva el 40% de les places a dones, que actualment representen només el 2’8% del personal al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya
  2. Les persones interessades en participar poden presentar les sol·licituds a partir de demà i fins al dia 23 de febrer
  3. A la pàgina www.gencat.cat/bomberes es podran fer les inscripcions a la convocatòria i consultar altres dades concretes de la mateixa, com són els terminis, els requisits necessaris per participar-hi i les fases del procés

El Departament d’Interior ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la convocatòria de concurs oposició de 240 noves places per a l’ingrés a la categoria de bomber/a de primera de l’escala tècnica. Aquesta és la primera oferta pública al Cos de Bombers que reserva un 40% de les places a dones; en total, 96. Amb l’aplicació d’aquesta mesura, el Departament d’Interior pretén revertir la baixa representació femenina en els Bombers de la Generalitat, que actualment només és d’un 2’8%.

La publicació de la convocatòria ha estat avui, 26 de gener de 2023, i el termini de presentació (20 dies hàbils comptant des l’endemà de la publicació) acabarà el proper 23 de febrer de 2023, inclòs.

Cal presentar les sol·licituds de participació de forma telemàtica, a través de la plataforma Tràmits Gencat (https://web.gencat.cat/ca/tramits) i de la pàgina web www.gencat.cat/bomberes.


Fases de la convocatòria: concurs-oposició, formació a l’ISPC i pràctiques

Imatge Campanya{"name":"2023/01/26/10/28/75688b2a-afa4-469b-bc1a-12a2c9210b9d.jpg","author":"DGPEIS","type":"0","location":"0","weight":3838311}

Com és habitual en aquestes convocatòries, el procés de selecció del nou personal per al Cos de Bombers és el concurs-oposició, que es complementarà amb una fase formativa i una de pràctiques. La primera fase, la d’oposició, atorgarà a les persones participants un màxim de 40 punts i constarà de cinc proves: coneixements, físiques, oficis, avaluació psicològica i mèdica. Hi haurà una sisena prova per a les persones aspirants que no acreditin coneixements de llengües catalana i castellana.

La segona fase és la de concurs i meritarà un màxim de 20 punts. Aquí es valoraran, entre d'altres, els serveis prestats com a bomber/a, auxiliar forestal, conductor/a, membre dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), personal tècnic especialista adscrit del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i personal tècnic operador de Control (TEOC) a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.

Les persones que, segons la nota aconseguida, hagin superat aquestes dues fases, hauran de fer un curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El curs, de 900 hores lectives, constarà de nou mòduls. Només les persones que superin aquesta fase començaran la darrera de tot el procés: les pràctiques en un parc de Bombers. En aquesta fase caldrà realitzar i superar 1.104 hores de servei efectiu abans de rebre el nomenament oficial com a bomber/a de la Generalitat de Catalunya.

D’acord amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat d’accés a la Funció Pública, els processos selectius es realitzen sempre garantint que, amb independència del gènere, els nous funcionaris i les noves funcionàries hauran d’haver superat i aprovat totes les fases de les convocatòries i tindran les condicions, aptituds i habilitats per realitzar totes les tasques necessàries.

Les darreres convocatòries

Aquest convocatòria és la sisena des de l’any 2016 per accedir al Cos de Bombers i la primera en la qual s’accedeix directament a la categoria de bomber/a de primera de l’escala tècnica. En total, els darrers cinc processos han comptat amb 1.045 nomenaments, dels quals 48 han estat dones.

A les darreres cinc convocatòries s’hi han presentat un total de 16.475 persones i el percentatge de dones aspirants ha mostrat un increment constant des del 2016. El percentatge d’inscrites ha passat del 4,63% de dones que es van presentar al procés del 2016 fins el 10,09% de dones que ho van fer en la darrera convocatòria del 2021.

A l’anterior convocatòria d’accés es van inscriure 422 dones, la xifra més alta registrada mai de presència femenina en una convocatòria d’aquestes característiques. L’any anterior s’hi havien inscrit 301 dones, mentre que el 2019 van ser 231 les dones que van optar a una plaça al cos.

“Necessitem bomberes com tu”

El passat mes de desembre el Departament d’Interior, a través de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, va difondre una campanya publicitària amb l’objectiu d’augmentar la feminització dels Bombers de la Generalitat. La campanya #NecessitemBomberesComTu va comptar amb difusió per diversos canals: televisió, ràdio, digital, premsa escrita i exterior, així com amb la posada en funcionament de la web www.gencat.cat/bomberes, on es pot visualitzar l’espot i els materials de la campanya publicitària. També s’hi poden consultar les dades d’interès sobre la convocatòria d’accés al Cos, els terminis per presentar les sol·licituds, quins són els requisits per participar i les fases del procés selectiu.


Cerdanyola del Vallès, 26 de gener de 2023

10.00 hores1  

Imatges

Imatge Campanya

Imatge Campanya 3838311

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia