Cultura

Logo Any

L'Any Rector de Vallfogona mostrarà la magnitud de l'autor 400 anys després de la seva mort

query_builder   26 gener 2023 12:32

event_note Nota de premsa

L'Any Rector de Vallfogona mostrarà la magnitud de l'autor 400 anys després de la seva mort

  1. La commemoració és comissariada pel poeta Josep Pedrals
  2. L’objectiu central de l’Any és atorgar de nou la importància que li correspon a qui va ser el principal model poètic en català durant quasi tres segles


Presentació {"name":"2023/01/26/12/29/922e12fe-4a21-426a-922e-a745a4de74a7.jpg","author":"CULTURA","type":"0","location":"0","weight":102709}


L’Any Rector de Vallfogona, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per encàrrec del Departament de Cultura per commemorar els 400 anys de la mort de l’autor s’ha presentat avui en una roda premsa en què han participat la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, i el comissari de l’Any, Josep Pedrals.

Entre els objectius que es marca la commemoració hi ha la voluntat de “tornar al pedestal que li correspon”, en paraules del comissari, una figura literària que va ser el principal model poètic en català durant quasi tres segles i que una part de la historiografia va bandejar per motius extraliteraris. L’Any Rector de Vallfogona vol situar, doncs, la figura de Francesc Vicent Garcia entre els noms més cèlebres de la història de la poesia catalana i aconseguir que es pugui llegir.

L’acte institucional d’obertura se celebrarà durant el mes de febrer al Palau de la Generalitat amb un programa especialment dissenyat pel comissari. A més, està previst un acte de cloenda a Tortosa, dirigit per Albert Roig i Josep Pedrals, que posarà en diàleg el caràcter local amb el caràcter nacional, propi d’una commemoració oficial de país.

Com ja és costum, es procura que l’efemèride s’escampi arreu del territori amb actes diversos organitzats per la ILC i per diferents entitats i institucions, amb el suport de la ILC. Entre aquestes iniciatives, destaquen el Dia Mundial de la Poesia, per al qual ha estat triat un poema de Francesc Vicent Garcia que serà anunciat properament. El Rector també serà present a Lletres al Parlament o Lletres als Ferrocarrils, amb el bateig d’una unitat de tren amb el nom de l’autor.


Primera edició comentada de l’obra completa del Rector de Vallfogona

Tot i ser recomanació habitual a batxillerat i lectura imprescindible en els estudis de Filologia Catalana, es dona la circumstància que actualment és impossible trobar cap edició de l’obra de Francesc Vicent Garcia. Per això, a banda de la publicació de diferents treballs de l’autor, una de les fites més significatives que tindrà lloc durant l’efemèride és l’aparició, per primera vegada, de l’edició comentada de l’obra completa del Rector de Vallfogona en tres volums que publicarà l’editorial Barcino, amb edició d’Albert Rossich.

Els volums apareixeran amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor. Es tracta d‘una edició anotada i comentada que permetrà descobrir, entendre i gaudir l’obra del Rector de Vallfogona. Per això, Rossich ha revisat a fons les versions dels manuscrits per oferir el text més depurat possible.


Homenatge popular a Vallfogona de Riucorb

L’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb, amb el suport del Departament de Cultura, prepara un homenatge popular que tindrà lloc el 2 de setembre. L’acte, que serà un espectacle nocturn, es proposa com una activitat participativa en què es retrà homenatge a l’autor més emblemàtic del poble però també als seus habitants, atès que al llarg de quinze generacions han mantingut viva la memòria i el llegat cultural de Francesc Vicent Garcia.

Els moments més destacats de la jornada seran, d’una banda, a la plaça que duu el nom de l’autor, la recreació de les carrosses commemoratives que un jove Antoni Gaudí va dissenyar per al primer homenatge popular que es va fer a Francesc Vicent Garcia, l’any 1879. D’altra banda, i per tancar l’homenatge, a la plaça de l'església s’hi faran un seguit d'accions sorpresa.


Tres exposicions per difondre la seva vida i la seva obra

La primera de les exposicions és una mostra divulgativa de petit format, dissenyada pel comissari i creada amb la voluntat de despertar l’interès cap a la figura de l’autor i la seva obra. La ILC i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, com és habitual, en produiran diverses còpies que itineraran, de manera que es pugui veure arreu del territori.

Per la seva banda, tant la Biblioteca de Catalunya com el Museu d’Història de Catalunya acolliran exposicions sobre el Rector. En el primer cas, es tracta d’una exposició de manuscrits i impresos de l’autor que es complementarà amb una activitat conjunta amb la ILC. Pel que fa el Museu d’Història, la mostra serà de mitjà format i podrà visitar-se a Barcelona entre el febrer i l’abril del 2024. També itinerarà per la Xarxa de Museus de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Santes Creus.


Clubs de lectura, jornades acadèmiques i presència internacional i a l’àmbit educatiu

Durant l’Any s’oferiran jornades pedagògiques i material per a docents, congressos universitaris i actes acadèmics arreu del Principat i la Catalunya Nord.

Per la seva banda, en l’àmbit internacional, l’Institut Ramon Llull ha dissenyat diferents accions com ara una antologia traduïda, accions performatives o iniciatives poètiques, entre d’altres iniciatives.

La Universitat Catalana d’Estiu reservarà un espai al Rector de Vallfogona, i també ho farà la Universitat de Girona amb el Congrés universitari “Francesc Vicent Garcia (1579-1623) en el context barroc: edició, interpretació i recepció de la seva obra literària”.


El Rector de Vallfogona

Francesc Vicent Garcia va néixer a Saragossa el 22 de gener de l’any 1579 però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Posteriorment, va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic, on va ser un dels homes de confiança del bisbe Robuster, figura important de la facció bandolera dels Cadells.

El 9 de gener de 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de Rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país complint encàrrecs i comissions per a les altes esferes: a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot, a Madrid.

Va morir el 2 de setembre de 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.


El comissari

Josep Pedrals es dedica a la poesia des de diversos fronts: escriu llibres d'investigació en el gènere (assajos novel·lats sobre poètica i vida); recita poesia de forma professional (ha actuat per Europa, Amèrica i Àsia); explica la poesia en cursos i conferències (en Universitats, Instituts i Escoles); difon i divulga la poesia en diversos mitjans de comunicació (actualment a El País); ha muntat celebracions poètiques de tot tipus i periodicitat (va conduir durant 13 anys l'històric cicle poètic del bar Horiginal i actualment dirigeix el festival Barcelona Poesia); posa versos a la música de diversos compositors i expandeix la teatralitat del vers, entre moltes altres activitats.

La seva relació amb l’obra de Francesc Vicent Garcia ve de lluny. N’ha estat un autèntic valedor en els escenaris, recitant-ne la poesia des de fa anys per tot arreu. Sense anar més lluny, l’espectacle “Escapat de l’oradura”, sobre poesia del barroc català, tenia la seva base en una àmplia tria de poemes de Garcia. L’ha reivindicat, també per escrit, com un dels grans mestres de la poesia catalana, fins al punt que alguns crítics han considerat Josep Pedrals com una mena de “fill putatiu del Rector de Vallfogona”.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa de l'Any del Rector de Vallfogona

Dossier de Premsa de l'Any del Rector de Vallfogona
PDF | 2404694

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia