Interior

miniatura

Interior i Drets Socials impulsen el Servei d'inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social (INVICTES)

query_builder   26 gener 2023 13:20

event_note Nota de premsa

Interior i Drets Socials impulsen el Servei d'inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social (INVICTES)

El servei està en funcionament des d’aquest gener i el presten diverses entitats en diferents àmbits territorials

L’objectiu és oferir a les víctimes de trànsit ferides greus amb seqüeles de per vida serveis de suport i orientació que afavoreixin la seva autonomia personal i la vida independent

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, acompanyats del director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel i Villaró, han presentat avui un nou servei d’inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social, conegut com a INVICTES.

Aquest nou servei, que està en funcionament des d’aquest gener, vol promoure i recuperar l’autonomia personal i la vida independent de les víctimes de trànsit ferides greus que es troben en situació de discapacitat. Alhora, també busca afavorir la màxima independència personal i treballar amb les famílies per donar una resposta adequada a aquesta nova situació. INVICTES serà un servei territorialitzat que prestaran 4 entitats socials arreu del país amb la coordinació territorial d’ECOM, i tindrà una dotació de recursos de prop de 650.000 €.

Durant la presentació, el conseller Elena ha destacat que el Departament d’Interior també fa polítiques socials: “Ens dediquem a defensar la garantia dels drets i llibertats de la ciutadania i ho fem en moments d’especial vulnerabilitat. Avui n’és un exemple”, ha recalcat. Elena ha posat de manifest que “les víctimes dels accidents de trànsit són responsabilitat nostra, així com les seqüeles i les conseqüències que se’n deriven” i ha subratllat que “és imprescindible un servei com aquest perquè ha d’existir un acompanyament a les víctimes i les famílies de quins són els serveis de què poden disposar per començar de nou a tenir autonomia personal”.

Per la seva part, el conseller Campuzano ha posat en relleu que “les polítiques socials no són en exclusiva del Departament de Drets Socials, sinó del conjunt del Govern i aquest és un molt bon exemple”. Campuzano ha dit també que “es tracta d'un programa innovador, fet en aliança amb les entitats i, per això, fet des de l'eficàcia, la proximitat i la calidesa que caracteritza el tercer sector social, ja que les organitzacions estan impulsades, molt majoritàriament, per les mateixes persones amb discapacitat i les seves famílies”.

El conseller de Drets Socials ha insistit que es tracta d’un programa “fet en línia amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides pel que fa a la promoció de la vida en comunitat i la plena inclusió”.

En aquesta línia, Viviana Bendicho d’ECOM, ha agraït que Interior i Drets Socials es coordinin amb les entitats del Tercer Sector per desenvolupar un projecte tan necessari. “La voluntat des de les associacions que formem part d'aquest projecte és que les víctimes tornin a ser persones autònomes dins del seu entorn i puguin reconstruir el seu projecte de vida”, ha explicat.

D’altra banda, Lourdes Andreu de TRACE ha recordat que “INVICTES és una qüestió de drets llargament reivindicats per les víctimes greus de trànsit, per les seves famílies i pel conjunt d’associacions que les hem representat”. En aquest sentit, Andreu ha explicat que el servei “serà informació que es donarà des de l’expertesa, des del coneixement de les fases per les quals passen les víctimes i les seves famílies”.

INVICTES

Els nou servei busca promoure i recuperar l’autonomia personal i la vida independent de les víctimes de trànsit ferides greus amb seqüeles, que es troben en situació de discapacitat; treballar amb la família perquè accepti i sàpiga donar resposta adequada a les limitacions, discapacitats i dificultats permanents o transitòries del seu familiar; i treballar amb l’entorn social de la víctima per promoure el seu reconeixement i la seva vàlua personal amb totes les seves capacitats i limitacions produïdes per l’accident de trànsit.

Aquest servei el presten diferents entitats de 9.30 h a 20 h, coordinades per la Fundació Privada ECOM, i disposen d’un equip pluridisciplinari integrat per dos professionals procedents de l’àmbit de la intervenció social (com ara treball social, psicologia, educació social, terapeuta ocupacional) i una persona que exerceix la coordinació i el seguiment dels itineraris d’autonomia personal i vida independent de les víctimes ateses, a més d’una persona de suport administratiu.

Els àmbits d’actuació del servei són:

●L’entorn més personal de la víctima de trànsit: recuperant el seu estat emocional, la seva autonomia i acompanyant, al principi, el seu projecte de vida.

L’entorn familiar: prestant especial atenció a les persones cuidadores, proporcionant coneixement i habilitats per a les activitats i tasques de cura.

L’àmbit social amb el qual es relaciona la persona ferida greu amb seqüeles en accident de trànsit per aconseguir un entorn integrador i inclusiu.

INVICTES té entre les seves principals funcions establir la coordinació i els protocols de derivació amb el Servei d’Informació i Atenció de les Víctimes d’accidents de Trànsit (SIAVT), amb les associacions de víctimes d’accidents de trànsit i amb els serveis mèdics de referència en els diferents àmbits territorials. A més, s’encarrega de realitzar un informe de les necessitats de la víctima i elaborar-li un itinerari per la seva vida autònoma i independent així com orientar-la sobre els tràmits a realitzar.

1  

Imatges

foto

foto 527745

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia