Agents Rurals

Inauguració avui a Tremp la mostra ¿Agents Rurals: guardians del medi natural¿. Exposició

S'inaugura a Tremp l'exposició itinerant "Agents Rurals: guardians del medi natural"

query_builder   26 gener 2023 14:43

event_note Nota de premsa

S'inaugura a Tremp l'exposició itinerant "Agents Rurals: guardians del medi natural"

L’Epicentre acull des d’avui i fins el dia 28 de febrer una mostra que té l’objectiu d’acostar la tasca del Cos d’Agents Rurals a la ciutadania

Diverses peces audiovisuals i una programació de tallers de sensibilització ambiental completen l’exposició, que fa un itinerari per tot Catalunya

Inauguració de l'exposició itinerant "Agents rurals: guardians del medi natural" a Tremp.
Inauguració de l'exposició itinerant "Agents rurals: guardians del medi natural" a Tremp.
{"name":"2023/01/26/14/34/e3b3f30c-033d-4015-99bb-ebcbd0b310b6.jpeg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":138504}

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, la Direcció General dels Agents Rurals, del Departament d’Interior, ha inaugurat avui a Tremp la mostra “Agents Rurals: guardians del medi natural”. Aquesta exposició té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i apropar aquest Cos a la ciutadania. En destaca l’aposta per l’educació ambiental, la feina de servei públic i atenció a la ciutadania, així com els reptes que cal superar davant la realitat del canvi climàtic. Es podrà visitar a l’Epicentre, Centre de Visitants Geoparc, des d’avui 27 de gener fins al 28 de febrer.

En l’acte inaugural, el Director General dels Agents Rurals, Marc Costa, hadestacat l’objectiu de l’exposicio “d’incrementar la visibilitat i el coneixement de la feina de protecció al medi natural que es fa des del Cos, apropar el Cos a totes les persones a qui serveix, i fer-ho, com no podia ser una altra manera, des de la proximitat, viatjant per tot el país”. A la vegada, coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, ha posat en valor el programa EduCAR d’Agents Rurals, assegurant: “tenim voluntat de continuar apostant per l’educació ambiental. Cal sensibilitzar en el fet que la protecció del medi natural no és només responsabilitat de les administracions sinó que també està en mans de tota la ciutadania".

Des de l’any 2008, els Agents Rurals imparteixen activitats educatives de protecció dels animals, dels espais naturals, per a la prevenció d’incendis o la preservació de la fauna i flora autòctones a través del programa EduCAR. Aquest programa organitza cada any més d’un miler d’activitats divulgatives per a tots els púbics.

Per part seva, Xavier Garrós, director dels serveis territorials d’Interior a l’Alt Pirineu i Aran, ha posat de relleu l’aposta del Govern i del Departament d’Interior, encapçalada pel conseller Joan Ignasi Elena, pel Cos d’Agents Rurals, que es tradueix amb més inversió per al Cos, i amb la creació de 110 noves places, ha recordat.

Finalment, Antoni Mur, inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, ha posat l’accent en la proximitat del Cos amb la ciutadania. “ La nostra voluntat és estar al costat de la ciutadania, ajudant els ens locals de menys dimensions i al costat del sector primari”, ha dit. I hi ha afegit que “El Cos d’Agents Rurals es va crear per donar resposta a la protecció del medi natural, i en els darrers anys també s’està responent als reptes que suposa per exemple l’ús massiu dels espais naturals”.

Aquest matí també han assistit a la inauguració: Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà;Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp; Anna Servent, cap d’Àrea Regional de l’Alt Pirineu del Cos d’Agents Rurals; i Andreu Momblán, comissari de l’Exposició i cap de l'Àrea Bàsica de la Conca Barberà, entre d’altres.


La mostra

“Agents Rurals: guardians del medi natural” proposa un itinerari cronològic que explica la història d’aquest Cos i aprofundeix en les diferents feines que fa; els Grups de suport i els Grups especials amb que s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades, i subratlla l’aposta estratègica realitzada per la sensibilització i educació mediambiental.

Un dels àmbits de la mostra exposa la tasca de prevenció d’incendis i investigació de les causes que els provoquen que realitzen els Agents Rurals. Entre d’altres eines, s’explica el Pla Alfa, que és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Un altre apartat posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestal pel que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. La protecció dels boscos i la flora ha suposat des del 2009 més de 197 mil actuacions relacionades amb aquest àmbit. Entre elles destaquen el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

L’exposició també destaca les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. Des del 2009 els Agents Rurals han fet 423.000 actuacions per protegir els animals. També controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

Un altre àmbit de la mostra dona a conèixer els grups especialitzats del Cos. Es tracta del Grup de Suport Aeri i unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.

Al servei de la ciutadania

L’exposició finalitza facilitant el coneixement sobre els servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i un equip d’operadors propi que atenen al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies l’any. En un any, els Agents Rurals reben i gestionen més de 100 mil trucades.

La mostra, que va començar la seva itinerància a Granollers, també es podrà veure aquest any a Manresa, Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Amposta i Terrassa. Posteriorment farà un recorregut per la resta de capitals de comarca.

Més informació: https://interior.gencat.cat/expoagentsrurals

4  

Imatges

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural" 210476

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural" 138504

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural" 2636051

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Imatges de la inauguració a l'Epicentre, a Tremp l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural" 205207

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia