Bombers

Bombers 40 anys

L'exposició 'Bombers 40 anys' aterra al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, de Terrassa

query_builder   26 gener 2023 20:00

event_note Nota de premsa

L'exposició 'Bombers 40 anys' aterra al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, de Terrassa

  1. La mostra es podrà visitar fins al pròxim 17 de setembre,
  2. L’han organitzada 14 membres de la Direcció General, que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, durant la inauguració
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, durant la inauguració
{"name":"2023/01/26/20/00/d5337ea5-1d01-4241-a9f5-d0aca8a6e63a.jpeg","author":"Bombers","type":"0","location":"0","weight":"315450"}


L’exposició ‘Bombers 40 anysha arribat al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), a Terrassa. La mostra, que repassa les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), ha estat oficialment inaugurada aquest vespre, en un acte a què han assistit el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, el director del MNACTEC, Jaume Perarnau, i la regidora de Via Pública, Protecció Civil i Seguretat de l’Ajuntament de Terrassa, Patrícia Reche.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha agraït la tasca feta pel Grup 14x40, organitzador de la mostra. “Això és la suma d’idees, decisions, vocació i tossuderia; de molt d’esforç i molta dedicació, de vegades, fora d’hores de feina”.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, ha donat valor al motiu de la mostra perquè “la història dels Bombers és la història de l’evolució del coneixement científic i de l’aplicació tècnica per a l’extinció dels incendis, i en aquest camp hi ha importants aportacions catalanes”.

Per la seva banda, Jaume Perarnau, director del Museu, ha fet referència durant l’acte a la dita ‘idees de bomber’: “ Aquesta és una valoració positiva, que reconeix l’eficiència i l’eficàcia a l’hora de trobar solucions amb el mínim de recursos”. Finalment, la regidora de Via Pública de l’Ajuntament de Terrassa, Patrícia Reche, ha destacat “l’esforç, el compromís, la proximitat i la vocació de servei públic” dels Bombers.

L’exposició, que es podrà visitar fins al pròxim 17 de setembre, ha estat comissionada pel Grup 14x40. S’hi expliquen els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025. Nou maniquins donen suport al discurs historiogràfic; mostren els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des del 1980, i els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d’ofici forestal. La peça central de l'espai expositiu l'ocupa el Bölkow BO 105 CBS5, un dels primers helicòpters que van adquirir els Bombers de la Generalitat, el 1983.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i de l’Arxiu Històric de Terrassa- Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, s’ha instal·lat una secció zero, en què s’explica la història i s’exposa material històric dels bombers de la ciutat, creats el 1879, com ara el Fort TT de 1926, un carro portamànegues de 1920, una motobomba Montserrat, de 1930, i un remolc extintor, de 1977. També s’hi exposen el primer Reglament que va tenir el Cos, carnets de bombers de Terrassa de diferents èpoques i el codi amb els tocs de xiulet amb què els bombers de la ciutat eren alertats dels incendis que hi havia en diferents indrets de Terrassa.

El treball històric als Bombers de la Generalitat

El Grup 14x40 l’integra personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la conservació i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics. La mostra també ha comptat amb la col·laboració de personal de les Regions d’Emergències Centre i Metropolitana Nord i de la secció de Logística de la DGPEIS, que ha estat vital en les jornades en què s’han programat els trasllats i el muntatge del material expositiu entre seus.

L’exposició ‘Bombers 40 anys’, produïda per Molècula SL., es va estrenar oficialment a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, al desembre de 2021. Des d’aleshores ja ha passat per la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, el Museu de la Tècnica –Parc de la Sèquia, de Manresa, i el Centre Cívic Joan Triadú, de Vic.

Actualment s’està treballant en la itinerància a altres ciutats i viles del país, com ara Gelida, Lleida, Girona, Figueres, Olot i Mataró, entre d’altres.

Patrimoni
Emergències
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia