Protecció Civil

simulacre tunel pallejà

Ferrocarrils i Protecció Civil de la Generalitat han realitzat de matinada un simulacre d'incendi en un tren al túnel de Pallejà (Baix Llobregat)

query_builder   27 gener 2023 11:04

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils i Protecció Civil de la Generalitat han realitzat de matinada un simulacre d'incendi en un tren al túnel de Pallejà (Baix Llobregat)

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han dut a terme aquesta passada matinada un simulacre d'incendi en un tren dins el túnel de Pallejà de la línia Llobregat-Anoia. Els objectius de l’exercici han estat l’activació del Pla d’Autoprotecció (PAU) de la instal·lació, així com la coordinació amb tots els mitjans externs.


Desenvolupament de l’exercici

El supòsit del simulacre ha estat un incendi elèctric en un tren de passatgers a l’interior d’un túnel de Pallejà de FGC. El conductor del tren, un cop ha detectat l’incendi, ha activat l’alarma del túnel per poder alertar la sala de control i ha començat a evacuar el passatge a través de la sortida d’emergència del túnel.

Entre els passatgers hi havia 6 persones amb mobilitat reduïda que no han pogut evacuar pels seus propis mitjans i han hagut d’esperar a l’arribada dels equips d’emergències.

Un cop els sistemes de detecció d’incendi de FGC s’han accionat, el maquinista ha trucat al Centre de Comandament de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, s’ha activat el Pla d’Autoprotecció (PAU) i s’han realitzat immediatament les trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, activant els recursos necessaris per fer front a l’emergència.

Els Bombers de la Generalitat han participat al simulacre amb 6 Unitat bàsiques d'intervenció, de les quals tres han estat vehicles de comandament de la Regió d'Emergències Sud (una unitat de comandament mitjana amb el cap de suport; una unitat de personal i càrrega amb el cap d'operacions; i unitat de personal i càrrega amb el cap d'intervenció) i tres han estat vehicles autobomba pesants dels parcs de Sant Feliu de Llobregat, Cornellà i Sant Vicenç dels Horts.

Allà, han rescatat la quarantena de passatgers del tren quan aquest ha patit l’incendi en sortir de l'estació de Pallejà en direcció a Barcelona. A conseqüència del mateix, l'interior del comboi s'ha inundat de fum i el maquinista ha procedit a aturar el tren a la sortida d'emergència més propera al carrer de Barcelona de Pallejà. En aquest punt, els bombers han procedit a extingir l'incendi i rescatar els passatgers. Posteriorment, s'ha donat suport en l'atenció i l'acompanyament de les persones evacuades.

El grup d’ordre, format pels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Pallejà, han realitzat el control d’accessos de transit i la vigilància per assegurar la zona i avisar a la població. Els Mossos han mobilitzat dues dotacions de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Sant Feliu de Llobregat i la Policia Local de Pallejà ha activat una patrulla.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha participat al simulacre amb 3 unitats i ha estat el responsable de la recepció i filiació dels afectats.

El grup logístic ha estat integrat per Protecció Civil de la Generalitat i l’Ajuntament de Pallejà. Protecció Civil ha participat a l’exercici a través del CECAT seguint els seus protocols i procediments com si fos un cas real, i desplaçant a la zona de l’incident tècnics per donar suport a la coordinació. També han garantit les comunicacions entre el CCA i el CECAT i l’atenció a la població juntament amb l’ajuntament.

L’Ajuntament de Pallejà ha activat el seu pla municipal (DUPROCIM) durant el simulacre per provar el seu funcionament en aquesta emergència, i l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) del municipi i la Creu Roja també hi han participat fent el trasllat i atenció dels afectats al centre que s’ha habilitat.

Ferrocarrils de la Generalitat ha provat l’activació del seu Pla d’Autoprotecció (PAU) en emergència general i ha mobilitzat personal de circulació i d’estacions. També ha comprovat la integració del PAU amb el pla de protecció civil de la Generalitat de Catalunya pel que fa a la coordinació amb el CECAT i amb els serveis d’emergència de la Generalitat.

A l’exercici hi han participat observadors dels diferents cossos d’emergències i una quarantena d’estudiants de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí fent les tasques dels figurants.




4  

Imatges

FOTO SIMULACRE 1

FOTO SIMULACRE 1 1353548

FOTO SIMULACRE 4

FOTO SIMULACRE 4 1071637

FOTO SIMULACRE 2

FOTO SIMULACRE 2 803598

FOTO SIMULACRE 3

FOTO SIMULACRE 3 136589

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia