- La consellera Garriga participa en l’acte inaugural de la commemoració, que ha tingut lloc a Reus
- Conferències, novetats editorials, exposicions, visites i rutes guiades difondran l’obra multidisciplinar de Domènech i Montaner i posaran en valor el seu compromís amb el país
- La commemoració té com a comissàries la restauradora-conservadora Gemma Martí i l’arquitecta Clàudia Sanmartí, grans coneixedores de l’arquitecte
L’Any Domènech i Montaner ha donat avui el seu tret de sortida a l’Institut Pere Mata de Reus en un acte en què han participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l’alcalde del municipi, Carles Pellicer, i les comissàries de la commemoració, Gemma Martí Rey i Clàudia Sanmartí i Martínez. En l’esdeveniment, que ha conduït el periodista Xavier Graset, també hi ha participat el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, així com familiars de Domènech i Montaner, entre altres personalitats.
Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català. En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics i a tots els territoris, atès que l’Any Domènech i Montaner té una vocació descentralitzadora.
La consellera de Cultura ha destacat que Domènech i Montaner és “un exponent universal de la nostra cultura, que transcendeix les nostres fronteres i el nostre temps” del qual “ens hem de sentir orgullosos, com a país” i per això “hem de difondre el seu llegat, passar-lo de generació a generació, reivindicar-lo sempre”. Garriga ha apuntat que l’arquitecte va ser “pioner a l’hora d’entendre el diàleg entre disciplines culturals”, i que això “pot semblar senzill, però és molt i molt complex” perquè els “els genis fan precisament això: ens fan semblar normals les coses que són extraordinàries”.
La consellera Garriga també ha recordat que el Govern està treballant en una nova llei de Drets Culturalsper tal de “posar la cultura al mateix nivell que la sanitat, l’educació o els drets socials, i assegurar que tothom hi tingui accés”, “Perquè la cultura és imprescindible per tenir una societat sana i feliç; genera benestar per aquells qui la gaudeixen. I quan la compartim, multiplica els seus efectes”, ha afegit.
Les activitats previstes serviran per destacar la singularitat de Domènech, ja que va ser un dels personatges més importants i influents del país, no només en el camp de l’arquitectura sinó també en altres àmbits com la historiografia, l’heràldica o la política. La finalitat d’aquestes propostes és donar a conèixer totes les facetes del personatge amb l’aprofundiment en cadascuna d’elles. Així, durant l’Any Domènech i Montaner es podrà gaudir d’un gran nombre de conferències; de novetats bibliogràfiques; de cursos específics dirigits a diversos públics; d’exposicions temàtiques; d’activitats culturals i de visites i rutes guiades per conèixer el patrimoni domenequià. La commemoració també inclourà el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, així com activitats pedagògiques per acostar la figura de Domènech i el Modernisme a infants i joves.
Les activitats es portaran a terme en diferents seus per arribar al màxim de públic i s’organitzaran a totes les ciutats amb patrimoni domenequià: Barcelona, Reus, Canet de Mar, Olot, Badalona, Palma de Mallorca i Comillas. Aquesta itinerància s’aconseguirà amb la vinculació i cooperació de les entitats i administracions dels municipis que acullin les activitats, els quals establiran sinèrgies entre ells.
Amb la finalitat d’impulsar diferents accions entorn a aquesta commemoració, la Taula Lluís Domènech i Montaner, constituïda per l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar, el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i la Fundació Privada Domènech i Montaner, en col·laboració amb el Departament de Cultura, treballa per portar a terme la difusió i divulgació de la vida i obra de l’arquitecte català.
Les comissàries
L’organització i coordinació de l’Any Domènech i Montaner recau en dues comissàries: Gemma Martí Rey i Clàudia Sanmartí i Martínez.
Gemma Martí Rey (Canet de Mar, 1976) és restauradora-conservadora de béns culturals i màster en Gestió Cultural. És membre fundadora i gestora del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner. Com a conservadora ha restaurat diverses peces de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner.
És coautora dels llibres Lluís Domènech i Montaner. Modernisme a la Dreta de l’Eixample (2021); La Casa Domènech. L'arquitectura íntima de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar (2019); Lluís Domènech i Montaner. El llegat arquitectònic a la ciutat de Reus (2017); Lluís Domènech i Montaner (1849-1923).Obra arquitectònica raonada, vol. 1 i 2 (2015, 2016) i L’ermita de Sant Pere de Romeguera. Els orígens de Canet de Mar (2013). També escrit diversos articles sobre l’obra de Lluís Domènech i Montaner a la revista Domenechianai ha cocomissariat l’exposició Domènech i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució Catalana perduda.
Clàudia Sanmartí i Martínez (Barcelona, 1974) és arquitecta especialitzada en restauració arquitectònica. És professora associada del departament de Teoria i Història de l’arquitectura de la UPC i membre de l’Agrupació d’Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA – COAC).
Gestiona la comunicació de la Fundació Lluís Domènech i Montaner i exerceix activitat professional des del despatx MATTERS Arquitectura. Col·laboradora habitualment amb el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. La seva activitat principal és la intervenció i el reconeixement del patrimoni arquitectònic com a llegat cultural i material, entès no només com a edificacions i conjunts catalogats sinó també l’arquitectura tradicional que configura els territoris.
Ha coordinat la comunicació i els continguts del web de la Fundació Lluís Domènech i Montaner i actualment té en curs una tesi doctoral sobre l’arquitecte, amb diverses publicacions sobre el tema.
1