Cultura

Sica

El cinema català torna per la porta gran a la Berlinale

query_builder   30 gener 2023 09:01

event_note Nota de premsa

El cinema català torna per la porta gran a la Berlinale

  1. Cinc produccions catalanes formen part de la selecció de la 73a edició del Festival
  2. L’any passat, el film Alcarràs de Carla Simón, recent guanyador del premi a Millor pel·lícula en els Premis Gaudí, es va endur l’Os d’Or
Matria {"name":"2023/01/30/08/53/ef9aa97e-2d96-4269-93f4-0e5147ddfb6d.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":1539480}

El Festival de Cinema de Berlín - Berlinale celebra enguany la seva 73a edició, que tindrà lloc a la capital alemanya del 16 al 26 de febrer de 2023. Després de l’èxit del cinema català en l’edició del 2022, on Alcarràs (Vilaüt, Avalon, Elastica, Kino Produzioni) de Carla Simón va endur-se l’Os d’Or, i a més és la recent guanyadora del premi Gaudí a millor pel·lícula, aquest any la presència catalana al festival torna a ser molt destacada.

Cinc produccions catalanes formen part de la selecció del Festival; dos projectes en desenvolupament es presentaran a les seccions del Co-Production Market; sis professionals catalans participaran a Berlinale Talents i més de 40 empreses catalanes assistiran al European Film Market (EFM).

Produccions catalanes seleccionades

Enguany el cinema català tornarà a competir a la Secció Oficial del festival amb 20.000 Espècies d’abelles (Gariza Films, Inicia Films, 20000 Especies de abejas AIE) d’Estíbaliz Urresola. El primer llargmetratge de la directora basca competirà al festival després de participar l’any passat en el Co-Production Market de l’EFM.

Per la seva banda, l’òpera prima d’Álvaro Gago, Matria (Ringo Media, Avalon, Matriuska, Elastica Films) competirà en la secció Panorama. El llargmetratge parteix del curtmetratge també anomenat Matria (Ringo Media, Sombriza Films) que l’any 2018 va ser guardonat amb el Premi del Jurat al Festival de Sundance.

El nou film de Carla Subirana, Sica (Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films, Film Market Fund, Sica, Alba Sotorra, AIE) que compta amb el suport de l’ICEC, es presentarà en la secció Generation. La pel·lícula, rodada en català i en gallec, està protagonitzada per Thais García i Núria Prims i ambientada a la Costa da Morte de Galícia, on Sica, de catorze anys, està obsessionada amb el fet que el mar retorni el cos del seu pare després d’un naufragi.

El documental català també estarà present a la Berlinale amb Anqa (Kepler Mission Films, Helin Çelik), dirigit per Helin Çelik, amb suport de l’ICEC i que participarà en la secció Forum. Anqa és la història de tres dones supervivents que van escapar l’extrema violència masculina i van quedar atrapades en la diluïda línia entre la vida i la mort.

Finalment, el curtmetratgeLa herida luminosa (Daydreaming So Vividly About our Spanish Holidays) de Christian Avilés competirà en la secció Berlinale Shorts. El film, produït per ESCAC Films, segueix el viatge d’uns adolescents a les Illes Balears a la recerca del sol.

Presència catalana en les activitats d’indústria

La indústria audiovisual catalana estarà present, un any més, en el EuropeanFilm Market (EFM), amb una delegació de més de 40 empreses del sector. A més a més, dins les activitats que s’organitzen en el marc del Co-Production Market de l’EFM es presentaran diversos projectes de producció catalana: el llargmetratge en desenvolupament Iván & Hadoum, dirigit per Ian de la Rosa i produït per Vayolet Films i Avalon forma part de la Selecció Oficial de Llargmetratges, i el projecte de sèrie de ficció El fill del xofer (Zeta Studios) d’Isaki Lacuesta, Isa Campo i Cristóbal Garrido participarà en el Co-Pro Series.

D’altra banda, sis professionals catalans formen part de la selecció de Berlinale Talents, el programa de desenvolupament del talent del festival. En destaca Harta (Mayo Films, Televisió de Catalunya) de Júlia de Paz, que participarà en la secció de desenvolupament de guions Script Station, amb l’adaptació al llargmetratge del curtmetratge homònim, que recentment ha estat guardonat amb el Premi Gaudí al Millor curtmetratge. Juntament amb Júlia de Paz, els professionals Mikel Gurrea, Ricard Balada, Agnès Pique, Álvaro Gurrea i Helena Vilaplana estaran presents a les activitats de Berlinale Talents.

L’Institut Català de les Empreses Culturals, del Departament de Cultura, tornarà a estar present al European Film Market a l’estand C1 - MGB, amb la representació de Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’ICEC per l’audiovisual català i la Catalunya Film Commissionun servei de l’ICEC que té com a objectiu promocionar el territori català com a plató per a produccions audiovisuals i assessorar els professionals interessats a rodar a Catalunya, que també participarà en el Co-Production Market fent una presentació de Catalunya al Country Focus.

L’audiovisual és un dels eixos del Departament de Cultura per aquesta legislatura. És prioritari impulsar-lo com a sector estratègic que crea imaginari, descriu paisatges, maneres de fer, crea referents, transmet la llengua i genera conversa i dinamitza l’economia. El 2022 el Departament de Cultura ha dedicat 40 milions al sector audiovisual. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys. Les tretze línies de subvenció que gestiona l'ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció. Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d'una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.

5  

Imatges

Fotograma del nou film de Carla Subirana 'Sica'

Fotograma del nou film de Carla Subirana 'Sica' 821711

El curtmetratge 'La herida luminosa', de Christian Avilés

El curtmetratge 'La herida luminosa', de Christian Avilés 4078872

Imatge de 'Matria, l'òpera prima d'Álvaro Gago

Imatge de 'Matria, l'òpera prima d'Álvaro Gago 1539480

Fotograma de '20.000 Espècies d¿abelles'

Fotograma de '20.000 Espècies d¿abelles' 2357207

Imatge del documental català 'Anqa'

Imatge del documental català 'Anqa' 1059177

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia