Empresa i Treball

El conseller Torrent s ha reunit amb representants de Google.

El conseller Torrent anuncia a l'ISE que el sector audiovisual creix un 5,6% a Catalunya i ja supera els 7.000 milions d'euros

query_builder   31 gener 2023 15:04

event_note Nota de premsa

El conseller Torrent anuncia a l'ISE que el sector audiovisual creix un 5,6% a Catalunya i ja supera els 7.000 milions d'euros

  1. Un estudi d’ACCIÓ identifica 3.695 empreses catalanes dedicades a l’àmbit audiovisual amb un volum de negoci conjunt que ja equival al 2,9% del PIB català i una ocupació de més de 32.500 persones
  2. Segons l’informe, en els darrers cinc anys Catalunya ha atret 566 milions d’euros d’inversió estrangera de multinacionals d’aquest sector, gairebé un 20% més que el quinquenni anterior
  3. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha participat aquest dimarts en la inauguració de l’Integrated Systems Europe, l’esdeveniment més important d’Europa del sector audiovisual, que se celebra aquesta setmana a Barcelona

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dimarts a l’ISE que el sector audiovisual català ha crescut un 5,6% a Catalunya. És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- fet públic aquest dimarts coincidint amb la inauguració de l’Integrated Systems Europe (ISE), l’esdeveniment més important del sector audiovisual a Europa, que se celebra aquesta setmana a Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat.

El conseller Torrent ha assegurat que “aquesta edició de l’ISE serà la de la recuperació, un esdeveniment amb un gran potencial per a Barcelona i Catalunya que ens permet posicionar-nos com el hub tecnològic de referència al sud d’Europa, una posició que també volem consolidar en l’àmbit audiovisual”. “És un sector molt important per al nostre país i ho serà encara més en el futur: ja representa el 2,9% del PIB, que seguirà creixent pel seu dinamisme i per la forta presència de startups d’aquest àmbit”, ha destacat.

Segons l’estudi, el sector audiovisual català està format per 3.695 empreses (+2,4%) que facturen de manera agregada 7.077 milions d’euros, xifra que equival al 2,9% del PIB català i que s’ha incrementat un 5,6% en comparació amb l’any anterior. En total, el sector genera més de 32.500 llocs de treball a Catalunya, un 5% més.

Des d’un punt de vista internacional, el document apunta que el sector audiovisual català és també un àmbit atractiu per a la inversió estrangera. D’acord amb dades d’ACCIÓ, en els darrers cinc anys (2018-2022) Catalunya ha atret 566 milions d’euros d’inversió estrangera, gairebé un 20% més que el quinquenni anterior. En total, durant aquest període s’han captat 84 projectes d’aquest àmbit (+53%), que han suposat la creació de gairebé 5.000 nous llocs de treball (un 100% més).

Un sector en creixement

L’informe elaborat per ACCIÓ posa de manifest que l’audiovisual català és un sector dinàmic i en creixement: el 41,8% del total de companyies d’aquest àmbit s’ha creat fa menys de 10 anys. A més, 198 són startups, xifra que representa un prop del 10% del total d’empreses emergents catalanes. La presència d’empreses emergents al sector audiovisual català ha crescut un 51% en els darrers cinc anys.

Per segments d’activitat, les empreses de l’àmbit audiovisual a Catalunya estan dedicades a l’entreteniment audiovisual (producció de pel·lícules, sèries, documentals i videojocs), que concentra més de la meitat (53,8%) de la facturació total del sector. El segueixen les empreses especialitzades en la comunicació corporativa, la publicitat i la producció d’esdeveniments (que suposa el 38,6% de la facturació) i les de l’àmbit dels mitjans de comunicació (amb el 7,6% de la facturació).

A banda d’empreses, el sector audiovisual català també està format per associacions, un clúster i l’administració, a més de comptar amb infraestructures com el Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, el Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, el centre Roca Umbert de Granollers i el TecnoCampus de Mataró, entre d'altres.

Alhora, es tracta d’un sector en constant evolució i en el qual la tecnologia juga un rol molt rellevant, com és el cas de noves solucions que incorporen la realitat virtual o el metavers, entre d’altres.

Participació catalana al congrés

Aquest 2023, 73 empreses i entitats catalanes participaran amb estand l’ISE. Segons càlculs d’ACCIÓ, es tracta d’un 7% més que el 2022, una xifra que situa Catalunya com el 5è territori amb més companyies i entitats que participen a congrés. Del total de companyies catalanes, 21 estaran ubicades al pavelló de la Generalitat de Catalunya a l’ISE, organitzat per ACCIÓ, un espai de 400 m2 de superfície. A banda, en el marc del congrés ACCIÓ també impulsarà un conjunt de trobades entre empreses i startups per impulsar la innovació oberta.

D’altra banda, la presència catalana a l’ISE es completa també amb un estand propi del Catalunya Media City, un gran equipament que el Govern està desenvolupant a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, en consonància amb tots els agents de la zona. A l’ISE, l’estand del Catalunya Media City, que inclou una experiència immersiva per al visitant, té l’objectiu d’explicar el futur projecte a professionals, organitzacions i institucions assistents al congrés, així com de fer els primers passos per posicionar-se com el hub digital de referència del sud d’Europa.

El Catalunya Media City acollirà projectes audiovisuals, digitals i del videojoc, i constarà de platós, estudis de gravació i espais de recerca i innovació. Aquest equipament serà també un pol per a estudiants de formació professional i universitats; retindrà talent tècnic i creatiu i generarà llocs de treball en àmbits econòmics de primer ordre.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
  2. Facebook @acciocat
  3. Linkedin ACCIÓ
  4. Youtube ACCIÓ


2  

Imatges

El conseller Torrent s ha reunit amb representants de Google.

El conseller Torrent s ha reunit amb representants de Google. 73013

El conseller Torrent amb el ceo de Integrated Systems Europe (ISE), Mike Blackman.

El conseller Torrent amb el ceo de Integrated Systems Europe (ISE), Mike Blackman. 68844

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia