Cultura

Utopia

El Santa Mònica presenta "Utopia Rambles", una exposició sobre els processos de creació col·lectius i la potencialitat artística de les Rambles

query_builder   1 febrer 2023 11:02

event_note Nota de premsa

El Santa Mònica presenta "Utopia Rambles", una exposició sobre els processos de creació col·lectius i la potencialitat artística de les Rambles

  1. Més de quaranta artistes s'agrupen per imaginar i actuar en temps real sobre l'àmbit Rambles
  2. “Utopia Rambles” està curada per Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet
  3. L'exposició s’obre al públic avui i es podrà visitar i viure’n el desplegament fins al 21 de maig de 2023


Acció Utopia{"name":"2023/02/01/10/37/368ae75b-3790-4d7f-9c13-d4b80ab5b730.jpg","author":"ASM ","type":"0","location":"0","weight":727550}


El Santa Mònica presenta l’exposició Utopia Rambles, curada per Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet, que s’obre al públic avui, dimecres 1 de febrer, i que es podrà visitar i viure’n el desplegament fins al 21 de maig de 2023.

Utopia Rambles agrupa 44 persones interpel·lades pels processos artístics amb l’objectiu d’imaginar i actuar en temps real sobre l’Àmbit Rambles, alimentant alhora una exposició en constant mutació. Aquesta comunitat temporal d’artistes, seleccionats a través d’una crida pública el mes de setembre, està treballant durant aquests mesos al Santa Mònica per impulsar intervencions artístiques a les Rambles i el seu entorn geogràfic i social, un espai fèrtil per a la imaginació utòpica per la seva condició d’espai llindar, amb característiques ambivalents i amb un gran potencial de transformació cívica i cultural. A mesura que avanci el procés s’aniran incorporant altres artistes, veïns i veïnes i membres de l’actual comunitat Rambles.

Aquesta iniciativa posa el focus en el procés de creació d’imaginaris col·lectius exposant el propi dispositiu en diferents espais del centre. La voluntat és esdevenir una font d’inspiració i oferir una caixa d’eines de codi obert, reinterpretable i replicable, per a la reconstrucció utòpica de tots aquells espais que cal transformar.

L’espai Acció, a la segona planta del centre, es presenta alhora com un espai de treball i una mostra d'aquesta metodologia centrada en els processos col·lectius i de creació per a prototips. A les parets s’hi poden observar els rastres dels acords que estan prenent els participants en temps real; uns acords que no estan regits per una lògica de majories, sinó per la capacitat de comunicació, escolta i acord, amb l’acompanyament de l’equip curatorial.

En paral·lel, l’espai Arxiu exposa, a la primera planta, material inèdit i testimonial del procés cooperatiu ciutadà que l’equip transdisciplinari UTE Km Zero va dur a terme el 2018 en un intent de proposar un rescat integral per a les Rambles. El projecte va ser guanyador del concurs públic de reforma de les Rambles que s’ha iniciat el passat mes d’octubre. Aquest Arxiu està dissenyat perquè serveixi de consulta i font d’imaginaris utòpics tant als participants d’Utopia Rambles com al públic visitant ja que la ciutat sempre està oberta i els carrers són, sempre i per definició, espais incomplerts que només queden completats quan la seva ciutadania els reivindica i imagina.

Finalment, a partir del 28 de març i fins al 21 de maig, es podrà visitar també l’exposició dels rastres de les intervencions realitzades al claustre del centre.


El Santa Mònica, un centre d’arts que aposta per la creació col·lectiva i crida a la participació activa

Com a part d’una mateixa línia narrativa, el Santa Mònica va iniciar el nou projecte de centre la tardor del 2021 qüestionant-se el fet expositiu, tot seguit la tradició de la qual beu l’acció artística, a continuació es va centrar en l’acció col·lectiva preguntant-se sobre la llar, i ara va més enllà exposant el propi procés de l’acció artística col·lectiva i amb la voluntat de fer una crida a la participació activa ciutadana.

Aquesta nova forma de fer del Santa Mònica, marcada per la directriu d’Enric Puig Punyet, aposta per la creació col·lectiva, la desjerarquització institucional i abraça fórmules diverses de participació horitzontal.

En total, més de quaranta artistes participen cada quatre mesos en un procés de construcció compartida, agrupats sota un tema que es concreta també col·lectivament. Els creadors i creadores activats a diversos nivells, i la mateixa ciutadania, actuen connectats amb el centre en una lògica de xarxa que proporciona rols actius de concreció i de presa col·lectiva de decisions. Al mateix temps, diversos gremis d’artistes residents, grups formats per convocatòria pública, experimenten amb les mateixes infraestructures institucionals des de les seves pràctiques artístiques com a part addicional de la programació.

El format de treball es basa principalment en un model de compartir recursos, idees i coneixements. Una metodologia que fomenta fórmules diverses de participació horitzontal amb la voluntat que el Santa Mònica esdevingui un espai en constant construcció de nous significats compartits i obertura de nous interrogants.


MÉS INFORMACIÓ:

Dossier de premsa i imatges d’Utopia Rambles: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/espai-premsa/

Utopia Rambles: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/detall/Utopia-Rambles-00001

Vídeo de presentació Utopia Rambles: https://youtu.be/JzNeuQeCdBs

El Santa Mònica: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/arts-santa-monica


Comunicació i Premsa: Clara Bofill: cbofillp@gencat.cat / (+34) 93 554 78 61 / 677 29 21 26

1  

Imatges

Imatge d'una de les sessions

Imatge d'una de les sessions 4242356

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Utopia Rambles

Dossier de premsa Utopia Rambles
PDF | 2575809

Cartell exposició

Cartell exposició
PDF | 2110780

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia