Institut Català de les Dones

Avaluació Llei 17/2015

L'Institut Català de les Dones presenta l'avaluació de la Llei 17/2015, d'igualtat efectiva de dones i homes

query_builder   1 febrer 2023 19:10

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones presenta l'avaluació de la Llei 17/2015, d'igualtat efectiva de dones i homes

  1. Presidenta de l’ICD: “Les propostes de millora que apunta l’avaluació de la Llei, indiquen en la direcció de les actuacions que ja hem implementat amb la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes, un element imprescindible per aconseguir la transformació feminista”

Aquesta tarda, l’Institut Català de les Dones ha presentat l’avaluació de la Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes elaborada per l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques, Ivàlua. La mateixa Llei estipula que en un termini de 5 anys a partir de l’entrada en vigor de la Llei cal avaluar-ne l’impacte social. Per donar resposta a aquest mandat i amb l’objectiu de valorar com ha estat el desplegament de la Llei, se n’ha analitzat la implementació. Cal tenir en compte que el període d’anàlisi és 2015-2020, per tant, previ a la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes. En aquest sentit, durant la inauguració de l’acte, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, ha assegurat que Tot i que encara queda camí per recórrer, els reptes propostes de millora que apunta l’avaluació de la Llei, indiquen en la direcció de les actuacions que ja hem implementat amb la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes, un element imprescindible per aconseguir la transformació feminista."

Acte presentació Avaluació{"name":"2023/02/01/19/08/88a928fe-e35a-40c7-813b-190fe81c5d2d.jpeg","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":163989}

Per la seva banda, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo que ha clausurat l’acte, ha remarcat que: “Quan parlem d’aquesta avaluació estem parlant d’un determinat període 2015-2020 i una sèrie de reptes, en els quals ja estem treballant, la creació del departament n’és un exemple.” La secretària ha afegit: “La igualtat efectiva no és un eslògan, són polítiques reals i estem treballant per fer-les. Totes nosaltres som agents actius de la transformació democràtica feminista. Per desenvolupar la llei necessitem estructures sòlides i expertes, eines, pressupostos dignes i voluntat política."

acte presentació avaluació{"name":"2023/02/01/19/08/77858bd1-388c-4364-9ae1-3782c289e2d1.jpeg","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":186467}

Durant l’acte, el director d’Ivàlua, Marc Balaguer Puig, ha parlat de les oportunitats i els reptes que presenta l’avaluació i Júlia de Quintana Medina de i l’equip tècnic d’Ivàlua n’ha presentat els resultats. A continuació, la Directora de l’ICD, Neus Pociello Cayuela, ha moderat una taula rodona sobre les polítiques de gènere interseccionals, el paper de la Llei 17/2015 i els mecanismes d’avaluació i seguiment per garantir els drets de les dones en la qual hi han intervingut: la professora de la UAB, experta en gènere i polítiques d'igualtat, Sara Moreno Colom, la cap de l’assessoria jurídica del Departament d’Igualtat i Feminismes, Montserrat Polidura Navío i la vicepresidenta segona del CNDC, Eugènia Bretones Espejo. La cloenda ha anat a càrrec de la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo i del president del Consell Rector d’Ivàlua, Xavier Cuadras Morató, que durant la seva intervenció ha destacat que: "Actes com el d'avui ajuden a promoure la cultura de l'avaluació, i quan es fan en col·laboració, ens permeten anar més lluny, ajudant a unes millors polítiques i a un millor país".

El 8 de juliol de 2015 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes, amb l’objectiu de fer plenament efectiu el dret fonamental segons el qual els homes i les dones han de gaudir de la igualtat de tracte i d’oportunitats en tots els àmbits de la vida. Per tal de posar en valor la lògica de la transversalitat de gènere, l’avaluació ha comptat amb la participació de grups i entitats en defensa dels drets de les dones participants al Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) i a l'Observatori de la Igualtat de Gènere. La secretària d'Igualtats, Mireia Mata Solsona i la directora del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Encarna Bodelón González també han assistit a l'acte que s’ha celebrat a la seu de l'ICD.

Acte presentació avaluació{"name":"2023/02/01/19/09/585d444a-1b04-436a-a2eb-dd90c8e00388.jpeg","author":"icd","type":"0","location":"0","weight":146641}

Com a conclusions destacades d’aquesta avaluació es remarca el següent:

La Llei 17/2015 persegueix un canvi estructural i multidimensional que s’havia d’assolir a partir de posar en marxa una sèrie d’instruments i accions.

  1. La Llei, un marc necessari

La Llei ha contribuït a modificar el discurs entorn la qüestió de gènere tant a l’administració com en els àmbits sectorials concernits. Ha estat un instrument útil per donar centralitat als drets de les dones i a la qüestió de gènere, ha contribuït a estendre instruments per la promoció de la igualtat i ha possibilitat diverses reivindicacions en aquest àmbit.

  1. Resistències institucionals i individuals

L’insuficient desplegament de recursos per l’execució i seguiment de la Llei, un compromís polític insuficient i una tendència a des-responsabilitzar-se dels temes de gènere, han limitat el desplegament de la Llei i la seva capacitat de transformació.

  1. Millores en la igualtat efectiva de dones i homes, però no homogènies segons àmbit

La Llei ha estat un instrument útil per millorar la igualtat efectiva de dones i homes en termes de visibilitat, reconeixement i poder i presa de decisions. Tanmateix, persisteix l’estancament en àmbits clau per assolir la igualtat efectiva i no s’ha avançat en termes de reducció de les desigualtats en l’àmbit del treball domèstic i de cures.

Ivàlua ha elaborat una sèrie de recomanacions a partir de l’avaluació, tot i que, la majoria indiquen en la direcció de moltes de les actuacions que ja s’estan implementant pel departament d’Igualtat i Feminismes.

  1. Millorar el seguiment del desplegament i assoliments de la Llei. Recollir indicadors d’execució d’actuacions en el marc de la Llei i treballar per reduir la bretxa de dades de gènere per recollir indicadors de resultats intermedis que permetin valorar assoliments en clau de transversalitat i assoliments en clau d’accions específiques.
  2. Reforçar les estructures i organismes per la igualtat. Dotar als organismes i estructures institucionals per la promoció de la igualtat efectiva de dones i homes del rang institucional i els recursos necessaris per consolidar el compromís polític, vèncer resistències i convertir l’administració en agent líder del canvi estructural en matèria d’igualtat.
  3. Avançar més enllà de la visibilitat i la presència de les dones. Incorporar mecanismes proactius per a superar el pes dels rols, estereotips i pràctiques de gènere en espais de poder per tal de superar la visió androcèntrica i intervenir en àmbits amb major desigualtat, com l’àmbit del treball domèstic i de cures.

1  

Fitxers adjunts

Avaluació de la Llei 17/2015, d¿igualtat efectiva de dones i homes

Avaluació de la Llei 17/2015, d¿igualtat efectiva de dones i homes
PDF | 3684993

Feminismes
Igualtat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia