Empresa i Treball

Albert Castellanos: ¿La descarbonització industrial és una prioritat de país; és clau per mantenir la competitivitat i la supervivència de les empreses¿

Albert Castellanos: "La descarbonització industrial és una prioritat de país; és clau per mantenir la competitivitat i la supervivència de les empreses"

query_builder   2 febrer 2023 12:10

event_note Nota de premsa

Albert Castellanos: "La descarbonització industrial és una prioritat de país; és clau per mantenir la competitivitat i la supervivència de les empreses"

  1. El secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball ha fet aquestes declaracions durant l’Assemblea de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que s’ha celebrat aquest matí a Tarragona
  2. L’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya ja genera 426 milions d’euros amb la presència de 140 empreses al llarg de la seva cadena de valor que generen més de 1.300 llocs de treball


El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, Albert Castellanos Maduell, ha assegurat aquest matí que“la descarbonització industrial, en la que l’hidrogen verd hi tindrà un paper central, és una prioritat de país; ens hi juguem la competitivitat i la supervivència de bona part de les nostres empreses”.El secretari ha fet aquestes declaracions durant l’Assemblea de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que s’ha celebrat aquest matí a Tarragona.

L’Assemblea de la Vall de l’Hidrogen està formada, actualment, per 236 membres, dels quals hi ha: 161 empreses, 42 ens públics, 21 associacions i clústers i 12 centres de coneixement i recerca.

Durant la seva intervenció, el secretari Castellanos ha explicat que la Vall de l’Hidrogen “ja és una realitat” i ha explicat les principals línies d’actuació on destaca la necessitat d’accelerar la descarbornització industrial.

En aquest sentit, Castellanos ha anunciat que “en l’acord del projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2023 inclou una partida de 5 milions d’euros per a la creació del Centre Català per a la Descarbonització de la Indústria”. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha assegurat que “aquesta dotació segur que es veurà complementada amb inversió privada per aconseguir desenvolupar tecnologia clau per aquesta descarbonització”.

Aquest centre, que s’ubicarà a Tarragona, serà un espai de recerca i transferència de coneixement que aglutini i impulsi activitats d’R+D+i per al desenvolupament d’aquelles tecnologies necessàries per a la descarbonització de la indústria, especialment del Camp de Tarragona.

Aquesta entitat complementaria el sistema d’innovació català i altres instruments prospectius que s’impulsin des d’administracions catalanes, estatals i europees. L’objectiu del centre és capacitar a la indústria catalana amb solucions tecnològiques que permetin descarbonitzar els seus processos productius.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà Vallhorat, per la seva banda, també ha valorat la inversió del Centre de Descarbonització i l’ha qualificat com “necessària per mantenir la competitivitat del sector i avançar cap a les emissions 0”.

En l’Assemblea també ha intervingut la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó Sans, qui ha afirmat que "el fet que avui impulsem aquesta estratègia des del Camp de Tarragona no és gens casual: aquí és on la gran indústria ha d'esdevenir punta de llança i referent pel que fa a la reconversió energètica al nostre país, mitjançant el consens, la complicitat i el diàleg entre els diferents agents com a ingredients bàsics".

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha clos l’acte amb un vídeo a través del qual ha subratllat que el projecte de la Vall de l’Hidrogen és "un ecosistema clau de col·laboració público-privada per a l’impuls de l’hidrogen verd, cridat a jugar un paper essencial en la transformació verda de la nostra indústria."

L’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya genera 426 milions d’euros

L’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya genera 426 milions d’euros amb la presència de 140 empreses al llarg de la seva cadena de valor de les quals se’n deriven més de 1.300 llocs de treball. Aquestes són algunes de les dades principals de l’informe ‘L’hidrogen verd a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

L’informe, que és la primera radiografia de l’ecosistema de l’hidrogen que s’ha fet a Catalunya, apunta que les empreses hi operen majoritàriament (61%) en el procés de transformació de l’hidrogen, mentre que un 23% ho fa en la seva fase de producció. En més de la meitat dels casos es tracta d’empreses exportadores (55%) i que facturen més de 10 milions d’euros (58%). De fet, un 82% del total d’empreses d’aquest àmbit ja factura més d’un milió d’euros .

L’estudi també remarca altres elements que fan de Catalunya un entorn propici al desplegament de l’ecosistema de l’hidrogen, amb vuit centres tecnològics i de recerca que investiguen sobre aquest element, a més de nou universitats que n’ofereixen formació. D’altra banda, fins a 31 entitats catalanes han estat capaces de captar 13 milions d’euros en fons europeus de l’Horizon 2020 vinculats a projectes de desenvolupament i implantació de solucions relacionades amb l’hidrogen.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia