Delegació a Girona

La Generalitat preveu destinar 156,6 M€ en inversions a la vegueria de Girona l'any 2023

query_builder   2 febrer 2023 13:29

event_note Nota de premsa

La Generalitat preveu destinar 156,6 M€ en inversions a la vegueria de Girona l'any 2023

 1. El Govern reafirma el seu compromís amb el nou Campus de Salut de la Regió de Girona amb una inversió de 2 milions d’euros que permetrà iniciar el projecte del nou Trueta.
 2. El projecte de pressupostos pel 2023 també aposta per desencallar problemàtiques històriques de la demarcació, com l’estació intermodal de Vilamalla o el centre de tractament de residus municipals de Girona.

La Generalitat de Catalunya preveu al projecte de pressupostos per l’any 2023 una inversió de 156,6 milions d’euros a la demarcació de Girona: 22,8 milions d’euros en transferències de capital (60,2% més que a l’any 2022), 11,7 milions d’euros en romanents d’infraestructures i 122,1 milions d’euros d’inversió real directa (25,5% més que a l’any 2022). Aquesta inversió suposa un increment del 40,4% respecte els darrers comptes aprovats per l’any 2022.


També, en destaquen els 17,7 milions d’euros destinats a transferències a corporacions i ens locals a través del Fons de Cooperació Local, una inversió que suposa un increment del 7% respecte als darrers comptes. Aquestes transferències reforcen l’impacte dels pressupostes al territori, impulsant les estratègies amb impacte territorial que es despleguen des dels governs locals.


La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral Olivé, destaca que els pressupostos d’aquest any 2023 “permetran millorar la vida de la ciutadania catalana, i també la gironina”. “Aquests pressupostos han de permetre fer que les coses passin al territori, activant l’escut econòmic i social per pal·liar els efectes de la crisi energètica i la crisi d’Ucraïna i desplegant i accelerant la transició verda”, afegeix.


Una aposta pel nou Campus de salut de Girona

Un dels principals projectes previstos per iniciar als nous comptes és el Campus de Salut de la Regió de Girona, amb un pressupost de 2 milions d’euros. Aquesta inversió preveu la redacció del Pla funcional del Campus de Salut de Girona i l’inici del projecte del nou hospital aquest 2023, tant bon punt els Ajuntaments de Salt i Girona posin a disposició del Servei Català de la Salut els terrenys. Amb aquesta inversió, el Govern referma la seva aposta pel futur Campus, que inclourà el nou Hospital Dr. Josep Trueta, sense deixar de treballar per millorar les condicions de l’Hospital actual, amb una inversió de 8,4 milions d’euros pel seu manteniment i millora.


Quant a salut, als comptes també en destaquen les inversionspels centres de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona, de 16,4 milions d’euros; l’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Comarcal de Blanes i Hospital Comarcal de la Selva,amb una inversió de 7,9 milions d’euros; les noves construccions dels Centres d’Atenció Primària d’Olot i Hostalric; la licitació de les obres d’ampliació del Centre d’Atenció Primària de Palafrugell i l’estudi del projecte de construcció del nou Centre d’Atenció Primària Eixample de Girona.


Connexió del Corredor Mediterrani a través de l’estació de Vilamalla

El projecte de pressupostos pel 2023 aposta per desencallar problemàtiques històriques de la demarcació, com n’és un exemple la inversió de 6,5 milions d'euros per a millorar la versatilitat i prestacions de la terminal de Vilamalla, acompanyada d’unes obligacions plurianuals compromeses pel 2023-2026 de 38,5 milions d’euros pel LogisIntermodal El Far d’Empordà - Vilamalla. Les actuacions previstes permetran l’accés en ample internacional de trens de fins a 750 metres a la terminal de Vilamalla, una actuació estratègica amb l'objectiu de potenciar el transport transfronterer de mercaderies per ferrocarril i dedesenvolupar el Corredor Mediterrani ferroviari.


A través d’aquests comptes,el Govern també vol refermar la seva aposta per desplegar i accelerar la transició verda amb la mirada posada al cicle de l’aigua, comla inversió de 13,7 milions d’euros en estacions d’aprofitament i tractament de l’aigua.


11,3 milions d’euros d’inversió a la vegueria de Girona en Educació

Quant a les inversions en educació, el nou pressupost preveu l’ampliació de l’Escola Gegant del Rec a Salt (amb una dotació de 2,3 milions d’euros), la nova construcció de l’Escola Josep Ribot i Olivas a Vilamalla (amb una dotació de 2,1 milions d’euros) i la nova construcció de l’Escola Carme Guasch a Figueres (amb una dotació de 1,6 milions d’euros).

A més a més, també preveu la nova construcció de l’Escola Fanals a Castell-Platja d’Aro, l’Escola Vall-Llobrega i l’Institut Ermessenda de Girona, l’ampliació de l’Escola Madrenc a Vilablareix, la reforma de l’Institut la Bisbal, les obres de millora a l’Institut Salvador Espriu de Salt ila licitació per l’adjudicació de la construcció del nou Institut Salvador Sunyer i Aymeric i el nou Institut a Vilafant.

A més a més, el pressupost també preveu l’increment del 7,5% de les dotacions al personal d’Educació, arribant a 11.072 persones a la vegueria.


3.791 milions d’euros d’inversió pressupostada per a tot Catalunya

Les actuacions amb impacte territorial es financen a través de diverses vies. D’una banda, les inversions reals, que es recullen al capítol 6 del pressupost i es detallen a l’Annex d’Inversions Reals. I, de l’altra, les transferències de recursos a altres agents o transferències de capital, contingudes al capítol 7. Així, en total s’arribaran als 3.791,4 milions d’euros d’inversió pressupostada, dels quals es poden territorialitzar 1.801,8 milions d’euros. La resta afecten diverses comarques o no es poden assignar a cap territori concret.


A més, també cal tenir en compte les transferències corrents, del capítol 4, que inclouen les transferències a, entres d’altres, els ens locals, consorcis, universitats o institucions sense ànim de lucre;i les subvencions i ajuts, que no es poden territorialitzar en el moment de l’aprovació dels pressupostos, però que acabaran tenint un impacte territorial molt elevat. A més, al llarg del 2023 es resoldran diverses convocatòries de fons europeus NextGeneration destinades als ens locals, entre les quals destaquen les subvencions per transformar l’àmbit dels serveis socials (144 M€), per a la implantació d’instal·lacions renovables (26,5 M€), per reforçar la connectivitat de polígons industrials i centres logístics (9,8 M€), per fomentar l'accessibilitat als espais d'atenció a la ciutadania dels ens locals de Catalunya (9 M€), per al suport a les dones en els àmbits rural i urbà (7,8 M€), o per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes (2,4 M€), entre d’altres.


Resum per comarques:

Intervencions destacades a l’Alt Empordà:

 1. Actuacions al LogisIntermodal El Far d’Empordà - Vilamalla
 2. Conservació de carreteres
 3. Nova construcció de la Comissaria de Districte de la Jonquera
 4. Inversions en educació:
 5. Nova construcció Escola Josep Ribot i Olivas a Vilamalla
 6. Nova construcció Escola Carme Guasch (Figueres). 2 línies
 7. Redacció de projecte de construcció del nou Institut a Vilafant
 8. Remodelació estació de Vilamalla, conveni amb ADIF
 9. Perllongament de la C-31 entre el Pont del Príncep i l’estació TAV de Vilafant
 10. Ampliació CAP de l’Escala
 11. Inversions al Parc Natural del Cap de Creus


Inversions destacades al Baix Empordà:

 1. Conservació de carreteres:
 2. Rehabilitació del pont de la carretera C-252 sobre el riu Ter, Tram: Ultramort-Verges
 3. Obres de millora a la GI-634 entre Colomers i Verges i a la C-25 a Pont del Ter
 4. Ampliació de 2 ponts sobre el Ridaura (Castell-Platja d’Aro)
 5. Licitació d’obres d’ampliació del CAP de Palafrugell
 6. Inversions en educació:
 7. Nova construcció Escola Fanals (Castell-Platja d’Aro), 1 línia
 8. Nova construcció Escola Vall-Llobrega, 6 unitats
 9. Reforma de l’Institut la Bisbal (La Bisbal de l’Empordà)
 10. Millores en centres escolars afectats per la pedragada del 2022 a la Bisbal d’Empordà
 11. Obres de restauració de la muralla de la ciutat arqueològica i excavació arqueològica al jaciment d’Ullastret
 12. Millores a la depuradora d’aigües residuals a Vall-Llobrega i Platja d’Aro
 13. Subvencions en l’àmbit del patrimoni cultural: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Museu Carmen Thyssen


Inversions destacades a la Garrotxa:

 1. Conservació de carreteres:
 2. Arranjaments a l’Avinguda Santa Coloma a Olot amb una rotonda com a nus de comunicacions a l’entrada del túnel de Bracons
 3. Nova construcció CAP Olot
 4. Obres a l’EDAR i el col·lector de Castellfollit de la Roca
 5. Urbanització del polígon de Llongafollia (Sant Feliu de Pallarols)
 6. Portada d’aigües a la finca Sant Mateu, carretera C-37, La Vall d’en Bas


Inversions destacades al Gironès:

 1. Inversions en salut:
 2. Inversions diverses (adquisició de maquinària, mobiliari i reposició) als centres de l’Institut d’Assistència Sanitària
 3. Inversions diverses (bloc quirúrgic, oncologia, diagnòstic per la imatge i bloc obstètric) a l’Hospital Doctor Josep Trueta (Girona)
 4. Estudi pel projecte de construcció del nou CAP Eixample (Girona)
 5. Conservació de carreteres:
 6. Condicionament GI-633 i GI-634 entre Sant Julià de Ramis i Verges
 7. Centre de tractament de residus municipals Girona
 8. Inversió en educació:
 9. Ampliació Escola Gegant del Rec (Salt) ampliació 2 línies
 10. Ampliació Escola Madrenc (Vilablareix)
 11. Obres de millora a l’Institut Salvador Espriu de Salt
 12. Construcció de l’Institut Ermessenda (Girona)
 13. Licitació d’adjudicació d’obres de construcció Institut Salvador Sunyer i Aimeric (Salt)
 14. Remodelació de l’EDAR de Sant Gregori
 15. Accions de millora a la planta de valorització de residus de Campdorà
 16. Desplegament de fibra òptica troncal


Inversions destacades al Pla de l’Estany:

 1. Actuacions de millora de la C-66
 2. Conservació de carreteres
 3. Projecte de fibra òptica troncal
 4. Redacció i execució de la nova museografia i obres del museu arqueològic de Banyoles


Inversions destacades al Ripollès:

 1. Inversions diverses a l’estació d’esquí de Vallter 2000
 2. Concessió d’obra pública a l’eix viari Centelles – Vic – Ripoll (C-17)
 3. Inversions diverses a la Vall de Núria
 4. Actuacions de millora a la C-17 Tram: Ripoll
 5. Conservació de carreteres


Inversions destacades a la Selva:

 1. Inversions en salut:
 2. Inversions (ampliació bloc quirúrgic, entre d’altres) a l’Hospital Comarcal de Blanes / Hospital Comarcal de la Selva
 3. Nova construcció CAP Hostalric
 4. Condicionament del corredor Brugent – Ter
 5. Conservació de carreteres:
 6. Planta de residus de la Selva
 7. Obres a l’EDAR de Tossa de Mar
 8. Ordenació d’accessos a la carretera C-63 a Vidreres
 9. Sanejament i depuració dels nuclis de Regent Park, Fogars de Tordera i Parcs dels Prínceps
 10. Obres a l’estació depuradora i col·lectors d’Amer
 11. Instal·lació de tractament d’aigua marina (ITAM) a la dessalinitzadora de la Tordera


Amb els romanents d’Infraestructures, que a la vegueria ascendeixen a 11,7 milions d’euros, es finançaran, entre d’altres, les actuacions següents:

 1. Via ciclista del Ter, tram entre Sant Joan de les Abadesses i Vilallonga de Ter
 2. Via ciclista a la GI-524 entre Olot i Can Blanc (Santa Pau)
 3. Via verda a l’entorn de la C-31 entre Verges i Albons
 4. Via ciclista a la C-25 entre Campllong i Cassà de la Selva
 5. Desplegament de la fibra òptica.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia