Delegació a Barcelona

La consellera d¿Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, es davant d'un faristol amb una americana negra presentant el Projecte de llei dels pressupostos d¿aquest any 2023. A la seva esquerra hi ha una pantalla amb una imatge dels pressupostos i a la seva dreta la bandera de Catalunya.

El Govern de la Generalitat aprova els pressupostos més expansius de la història: 41.025 milions d'euros

query_builder   2 febrer 2023 14:48

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat aprova els pressupostos més expansius de la història: 41.025 milions d'euros

  1. Les comarques del Barcelonès i del Baix Llobregat superen la inversió mitjana per habitant de Catalunya (235,55€), amb 270,73€ i 243,06€ respectivament
  2. Les inversions a les comarques de l’àmbit de la Demarcació de Barcelona rebran 093.453 milions d’euros per a inversions reals només per aquest 2023, un 10,4% més que l’any anterior
La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, està davant d'un faristol amb una americana negra per presentar el Projecte de llei dels pressupostos d’aquest any 2023. A la seva esquerra hi ha una televisió amb una imatge dels pressupostos i a la seva dreta hi ha la bandera de Catalunya.
La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, presenta el Projecte de llei dels pressupostos d’aquest any 2023.
{"name":"2023/02/02/14/47/3afa6246-2bb2-45ee-8002-3ab91feb86d6.jpg","author":"Lorena Moreno","type":"0","location":"0","weight":177220}


El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat el pressupost més ampli de la història amb 41.025 milions d’euros. Uns recursos que han de suposar una gran millora per a la ciutadania.

Aquests comptes treballen sobre tres eixos principals com són l’escut social, la transformació i la prosperitat.

L’escut social compta amb un increment del 8% en prestacions, una xifra que no es donava a Catalunya des de fa més de tretze anys. S’inclouen, per exemple, 140 milions d’euros per reduir a la meitat les llistes d’espera als serveis de dependència o gairebé 213 milions d’euros destinats al contracte programa de drets socials amb els ens locals.

Aquests nous comptes destinen recursos a fer realitat l’accés de la ciutadania a un habitatge digne. En l’àmbit de la Delegació Territorial es destinaran 180 milions per a l’ampliació del parc públic d’habitatges, 88 milions d’ajuts al pagament del lloguer i 25 milions per dotar d’habitatges a les taules d’emergència.

A més, durant el primer semestre de 2023, es destinaran 2 milions d’euros a una convocatòria de subvencions per a la reacció de projectes de construcció, ampliació i millora d’equipaments culturals.

En l’àmbit de la salut, el pressupost s’incrementa en 1.284 milions d’euros. Això permetrà la incorporació de 4.370 nous sanitaris. Sens dubte, aquest era i continua sent un dels grans objectius del Govern durant aquesta legislatura. Aquest nou acord contribuirà a millorar l’atenció primària, reduir les llistes d’esperar i disposar de millors equipaments hospitalaris.

La transformació feminista és un dels eixos que més creix amb un augment de més del 27% de l’import destinat al Departament d’Igualtat i Feminismes. Un dels propòsits principals és fer front a la xacra de la violència masclista i oferir diferents serveis d’atenció a les comarques i els municipis d’arreu del país. En l’àmbit metropolità, es destinaran 26,2 milions d’euros per polítiques d’igualtat i feminismes amb governs locals, el que suposa un 15% més respecte als comptes de l’any passat.

La transformació verda també juga un paper molt rellevant en els pressupostos d’enguany. Es destinen 180 milions per accelerar l’autoconsum domèstic i industrial per fer front al canvi climàtic. Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es treballarà en la creació d'un corredor natural entre el Parc Fluvial, el Parc de Can Zam i la Serralada de Marina dins del Pla d’infraestructures verdes del 2023.

El compromís del Govern amb el medi ambient es veurà materialitzat, també, amb l’impuls d’una nova planta de regeneració d’aigua del Besòs. Es destinaran 260 milions d’euros fins a l’any 2030, incorporant també la dotació provinent del PERTE de l’Aigua.

També, durant aquest any, es destinaran 500.000 euros per tal de licitar els estudis i l’avantprojecte de construcció d’una nova Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) al Besòs.


Àmbits i projectes d’inversions a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental

Pel que fa a l’àmbit de la salut, les inversions previstes per a aquest 2023 estan xifrades en 264,2 milions d’euros, el que suposa un 24,7% del total. Més de 18 milions d’euros aniran destinats al programa d’atenció primària per a aquest 2023 i 58,6 milions d’euros totals en el període 2023-2026.

Destaquen les inversions en obres i equipaments importants com la 2a Fase d’ampliació de l’Hospital del Mar per 61,6 milions d’euros il’Hospital de Viladecans per un valor de 34,8 milions. Una mateixa quantitat que també anirà destinada a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. A més, es posarà en marxa el centre de dia de Sant Joan Despí amb una capacitat de 30 places.

Altres equipaments com l’Hospital de Mataró rebran una inversió de 7,3 milions i en el cas del Consorci Sanitari del Maresme de 5,2 milions d’euros.

Destaca la inversió en recerca i desenvolupaments biomèdics i en ciències de la salut amb un total de 31,2 milions. Dins d’aquesta inversió, s’inclouen construccions destacades com la de la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron Institut de Recerca. També, s’executaran obres de millora al CAP de Cabrils per un import de 2,4 milions d’euros i es col·laborarà amb l’Ajuntament en la millora del CAP de Caldes d’Estrac. En paral·lel, es durà a terme un estudi de millora del CAP de Tordera.

En l’àmbit educatiu, s’invertiran 101,9 milions d’euros, el que representa un 9,5% dels comptes. Gràcies a l’aprovació d’aquests pressupostos es duran a terme inversions i obres en escoles i centres educatius de Barcelona per valor de més de 45 milions d’euros.

Aquests pressupostos també permetran executar el projecte de l’escola Mar Nova de Premià de Mar d’acord amb el conveni signat amb l’Ajuntament per un import total d’1,5 milions d’euros.

Les infraestructures i el material ferroviari juguen també un paper clau en el compromís del Govern del país amb la lluita contra el canvi climàtic i la defensa del medi ambient. En aquest àmbit, es farà una inversió de 191,3 milions d’euros, el que representa un 17,9% del total.

Entre els projectes més destacats hi ha el de la Línia 9 del metro per valor de 72 milions o la compra de material per la millora de les línies de FGC al Barcelonès (43,6 milions), al Baix Llobregat (23,9 milions) i al Vallès Occidental (13,8 milions).

Pel que fa al finançament de les inversions, es podran realitzar a través de diverses vies. D’una banda, les inversions reals, que es recullen al capítol 6 del pressupost i es detallen a l’Annex d’Inversions Reals. I, de l’altra, les transferències de recursos a altres agents o transferències de capital, contingudes al capítol 7. Així, en total s’arribaran als 3.791,4 milions d’euros d’inversió pressupostada, dels quals es poden territorialitzar 1.801,8 milions d’euros. La resta, afecten diverses comarques o no es poden assignar a cap territori concret.

A més, també cal tenir en compte les transferències corrents, del capítol 4, que inclouen les transferències a, entres d’altres, els ens locals, consorcis, universitats o institucions sense ànim de lucre; i les subvencions i ajuts, que no es poden territorialitzar en el moment de l’aprovació dels pressupostos, però que acabaran tenint un impacte territorial molt elevat.

Al llarg del 2023, també es resoldran diverses convocatòries de fons europeus Next Generation destinades als ens locals, entre les quals destaquen les subvencions per transformar l’àmbit dels serveis socials (144 M€), per a la implantació d’instal·lacions renovables (26,5 M€), per reforçar la connectivitat de polígons industrials i centres logístics (9,8 M€), per fomentar l'accessibilitat als espais d'atenció a la ciutadania dels ens locals de Catalunya (9 M€), per al suport a les dones en els àmbits rural i urbà (7,8 M€), o per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes (2,4 M€), entre d’altres.

Pressupostos
Economia catalana
Bon govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia