Drets Socials

Dos joves han participat en la presentació del Pla de millora

Carles Campuzano: "Bastirem un sistema que garanteixi un futur i sobretot un present als infants i adolescents en risc"

query_builder   2 febrer 2023 19:58

event_note Nota de premsa

Carles Campuzano: "Bastirem un sistema que garanteixi un futur i sobretot un present als infants i adolescents en risc"

El conseller ha presentat el Pla de millora del sistema d’atenció a la infància, que posa el focus en la prevenció, la reconversió del model residencial, l’increment de famílies acollidores i la millora de les condicions dels professionals, entre d’altres

1.500 persones entre professionals, infants, joves, famílies i entitats han participat en la diagnosi i l’elaboració del pla, del qual ja s’han iniciat més de la meitat de les accions

Dos joves han participat en la presentació del Pla de millora{"name":"2023/02/02/19/57/7868949f-2690-4f58-b20f-e645b491e40d.jpg","author":"dos","type":"0","location":"0","weight":150119}

“Fem un pas decisiu per millorar el sistema de protecció a la infància. Un pas participat per tots els agents, també i sobretot pels seus principals protagonistes: professionals, infants i famílies”, així s’ha referit el titular de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, al Pla de millora del sistema d’atenció a la infància i l’adolescència 2022-2025. El conseller ha presentat l’estat actual d’aquesta estratègia en el marc de l’Observatori de la Infància, que s’ha reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat.

El Pla és el full de ruta que la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut -mitjançant la DGAIA i l’ICAA- promou amb l’objectiu de transformar l’actual sistema encarregat de vetllar pels nens i nenes en situació de risc o desemparament a Catalunya. Amb un pressupost de més de 97 milions d’euros fins 2025, el document posa l’accent en la prevenció, la reconversió del model residencial, l’increment del nombre de famílies acollidores o la millora de les condicions i la formació de les professionals del sector. Així mateix, també es fixa com a objectiu la monitorització quantitativa i qualitativa del sistema que faciliti la presa de decisions basada en les dades.

En el decurs de la seva intervenció, Campuzano ha posat en valor “la participació en aquest pla de millora de les entitats, els professionals, les famílies, infants i adolescents tutelats i joves extutelats”. El text és fruit d’un gran procés participatiu que es va dur a terme entre 2019 i 2021 i que va implicar 1.500 persones. En una primera fase de diagnosi es van fixar com a objectius identificar què calia preservar del sistema, determinar-ne les mancances principals i, sobretot, saber què era imprescindible transformar per fer-lo més efectiu, més transparent i més proper als usuaris i usuàries. En una segona fase, es va elaborar el pla, també de manera participada amb tots agents.

Durant el 2022, a partir de la informació extreta en la diagnosi i l’elaboració, s’han programat, calendaritzat i pressupostat les accions fins a 2025 i se n’ha definit un sistema de seguiment. Campuzano ha explicat que de la seixantena d’actuacions previstes, més de la meitat ja s’han iniciat.

Intervenció del conseller Campuzano{"name":"2023/02/02/19/58/511dd3dd-fb77-4eb2-8cb8-057ba71c94d7.jpg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":155905}

“A Catalunya el sistema d’atenció a la infància atén prop de 18.000 nens i adolescents. D’aquests, 8.600 han patit situacions greus de desprotecció a casa i avui es troben sota una mesura protectora que els assegura el seu benestar i desenvolupament”, ha alertat Campuzano, que ha afegit “amb aquest Pla com a Govern bastirem un sistema que garanteixi un futur i sobretot un present als infants i adolescents en risc”.

Per acabar, el conseller ha recordat que un dels objectius del Departament en l’àmbit de la infància és la lluita contra la pobresa i ha remarcat que “cal actualitzar el Pacte per la infància per incorporar-hi la pobresa infantil. Hem de tenir l’ambició d’acabar amb aquesta xacra”.

A la presentació també hi ha participat la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes i Vall, i el director general de l'Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Josep M. Forné i Febrer. També ha comptat amb la intervenció d’alguns dels protagonistes del procés participatiu.


Estructura del pla

El Pla de millora del sistema dibuixa les línies estratègiques següents:

  1. Afavorir la inclusió social dels infants, adolescents i les seves famílies potenciant la prevenció de les situacions de risc
  2. Millorar el sistema de protecció per a infants i adolescents en situació de desemparament i promoure el treball amb les famílies
  3. Vetllar per les professionals i reconèixer socialment el treball de cura
  4. Garantir la sostenibilitat del sistema
  5. Perspectiva feminista i reconeixement de l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere no normatives

D’aquestes 5 línies estratègiques se’n deriven 15 objectius estratègics, 27 objectius específics i 65 accions.

En línia amb la prevenció, algunes de les principals actuacions que preveu el Pla són la culminació del desplegament dels Serveis d’intervenció socioeducativa (SIS) i l’impuls de les teràpies per a les famílies amb infants en situació de risc greu. L’objectiu d’aquestes accions és dur a terme un treball preventiu amb els infants i els seus pares per tal d’evitar que s’agreugin situacions de desprotecció que podrien acabar amb la separació de l’infant o adolescent de la seva família.

Pel que fa al sistema de protecció, el Pla preveu, entre d’altres, el desplegament durant 2023 de noves unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals (Barnahus). L’èxit de l’experiència pilot impulsada a Tarragona, ha fet que el Departament hagi previst implementar 12 Barnahus més arreu del territori durant 2023.

Sobre el model residencial que atén nens i nenes tutelats per l’Administració, el document posa l’accent en promoure’n la participació i el benestar emocional. En aquesta línia, s’està duent a terme una experiència pilot a 5 centres on els nois i les noies que hi viuen compten amb 2 aplicacions mòbil. Una fa un seguiment i avaluació de l’estat emocional dels infants i l’altra promou que puguin expressar suggeriments i queixes als adults de referència (tant professionals del mateix centre o, si ho prefereixen, directament a la Direcció General d’Atenció a la lnfància i l’Adolescència).

En l’àmbit de les professionals, el Pla contempla incrementar les tarifes i continuar el treball sobre l’estudi de costos, per tal d’incidir en la millora progressiva de les condicions laborals dels i les professionals d’infància i adolescència. També posa l’accent en oferir-los formació i actualització de coneixements, especialment mitjançant cursos especialitzats en drets de la infància, els bons tractes envers els infants o les teràpies familiars.

Pel que fa a l’avaluació del model, una de les actuacions que ja s’ha iniciat és la construcció d’un sistema d’indicadors per identificar els punts forts i febles del sistema de protecció i així orientar les decisions dels responsables tècnics i polítics a l’hora d’impulsar millores basades en evidències.

Vídeo de l'acte de presentació.

2  

Imatges

Dos joves han participat en la presentació del Pla de millora

Dos joves han participat en la presentació del Pla de millora 150119

El conseller Campuzano durant la seva intervenció en la presentació del Pla de millora

El conseller Campuzano durant la seva intervenció en la presentació del Pla de millora 155905

1  

Fitxers adjunts

Resum executiu del Pla de millora d'atenció a la infància i l'adolescència

Resum executiu del Pla de millora d'atenció a la infància i l'adolescència
PDF | 186243

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia