Drets Socials

Més Drets, Més Oportunitats

Drets Socials atorga 142,3 M€ de Fons Europeus a 205 projectes per accelerar la transformació de l'atenció social

query_builder   3 febrer 2023 17:47

event_note Nota de premsa

Drets Socials atorga 142,3 M€ de Fons Europeus a 205 projectes per accelerar la transformació de l'atenció social

Entre d’altres actuacions, es construiran 31 noves residències i centres de dia i es remodelaran 86 instal·lacions que ja presten servei

Es tracta d’iniciatives proposades per ens locals, entitats, universitats i centres de recerca i agents socioeconòmics que treballen en l’àmbit de les polítiques socials

Drets Socials invertirà fins 2025 un total de 142.350.000 euros destinats a la construcció o remodelació de 117 residències i centres de dia, a la modernització i transformació ecològica de 14 serveis que atenen infants tutelats, la transició energètica de 41 instal·lacions juvenils i a l’impuls de 33 projectes tecnològics al servei de les cures. Es tracta d’iniciatives que agents de l’àmbit de les polítiques socials han presentat en tres de les línies incloses en la convocatòria de subvencions del fons Next Generation EU, impulsada pel Departament.

Amb aquests ajuts es vol contribuir a accelerar la transformació de l’atenció social que lidera Drets Socials, en la línia fixada per l’agenda europea. Per estendre aquests canvis entre el conjunt d’actors del sector social, el Departament ha publicat avui la proposta de resolució de subvencions a aquests més de 200 projectes presentats per entitats, ens locals, universitats i centres de recerca i d’altres agents socioeconòmics de l’àmbit social.

En aquest sentit, la transformació amb què ja treballa la conselleria i que aquesta convocatòria permet accelerar té com a objectius clau, entre d’altres, reformar el sistema d’atenció i cures de llarga durada amb una aposta clara per una nova arquitectura dels equipaments centrada en la persona i la seva inclusió en l’entorn comunitari; reforçar projectes tecnològics en l’àmbit de les cures i l’atenció domiciliària perquè esdevingui un servei d’alta qualitat; impulsar la transició energètica de les instal·lacions juvenils, i la transformació ecològica i digital dels centres d'atenció a la infància i l'adolescència.

A fi d’encaminar les actuacions del teixit d’agents implicats en l’atenció social vers aquests objectius, s’han resolt les línies següents:

Línia 1. Inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna i remodelació de centres existents

Fins a 2025 el Departament destinarà 124.129.000 d’euros a 117 projectes per a centres residencials i diürns destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. Aquesta línia també inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

Concretament, s’impulsaran 31 projectes de nova construcció i es remodelaran i milloraran 86 centres que ja presten servei.

Línia 2. Projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones

Drets Socials ha proposat atorgar 13.221.000 euros a l’impuls de 33 iniciatives que utilitzen la tecnologia per aportar solucions a les persones en situació de dependència, discapacitat o de problemàtica social derivada de malaltia mental. Es tracta de projectes que poden tenir objectius diversos, com ara facilitar l’autonomia personal, la cura, el manteniment de la persona a l’entorn domiciliari, l’atenció integrada social i sanitària, així com la participació i implicació de la xarxa de voluntariat.

En el procés de valoració d’aquesta línia, el Departament ha comptat amb l’expertesa de la Fundació TIC Salut Social, que ha ofert assessorament i suport tècnic de la valoració tecnològica dels projectes.

Línia 5. Modernització i transformació de centres residencials per a infants i adolescents tutelats i ex tutelats i transició energètica i mediambiental de les instal·lacions juvenils

Amb una assignació de 5.000.000 d’euros, aquesta línia finançarà 55 projectes. Concretament, entitats d’atenció a la infància i l’adolescència rebran ajuts per dur a terme obres i adquirir equipament i maquinari per la modernització i transformació ecològica i digital de 14 centres residencials que atenen infants i adolescents tutelats i joves ex tutelats. L’objectiu és fer aquests espais més sostenibles, accessibles i adaptats a les noves tecnologies.

Pel que fa a les instal·lacions juvenils, 41 projectes rebran finançament per a aplicar actuacions de transformació ecològica, que facin efectiva latransició energètica, ecològica i mediambiental. Es tracta d’entitats inscrites al Registre d’instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves. Això inclou cases de colònies, granges escola, aules de natura, albergs de joventut i campaments juvenils.

Avançant cap a un nou model d’atenció social

En el marc del programa Next Generation EU i amb una dotació global de prop de 400 M€, el Departament ha distribuït aquests fons europeus en un seguit d’instruments de què disposa la conselleria per actuar arreu del territori. En aquest sentit, es financen projectes propis del Departament, el contracte programa amb els ens locals o les convocatòries de subvencions adreçades als agents que treballen en l’àmbit de les polítiques socials.

A banda de la proposta de resolució de les tres línies publicades avui, Drets Socials va resoldre a finals de l’any passat la convocatòria adreçada a ens locals per a dur a terme projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. Concretament, el Departament destinarà, fins el 2024, 3.941.000 euros del Next Generation EU a 86 municipis i 1 consell comarcal que van presentar-hi sol·licitud.

La resta de línies de subvenció, que aborden la millora tecnològica dels serveis socials i l’impuls de projectes innovadors en aquest sector, es preveu que se’n publiquin les resolucions provisionals durant aquest mes de febrer.


logos{"name":"2023/02/03/17/48/d85edaca-af75-49fd-bcb0-feb43862893b.jpg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":212944}


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia