Protecció Civil

Consells davant les nevades

Alerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades a cotes baixes en diverses comarques

query_builder   6 febrer 2023 12:36

event_note Nota de premsa

Alerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades a cotes baixes en diverses comarques

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que informa que durant el dia d'avui es pot superar el llindar de gruix de 2cm a cotes superiors a 500m a comarques de Girona (Alt Empordà, Garrotxa i la Selva). Demà al matí l'episodi es

generalitza pel territori i s'intensifica en comarques com la Garrotxa, Ripollès, Osona, la Selva i el Vallès Oriental. Es podrà superar el llindar de 10 cm i la cota de neu es situarà al voltant dels 700 metres, si bé localment podrà baixar fins als 400 metres. A la tarda al litoral i prelitoral la cota de neu pujarà fins al voltant dels 900 metres. Al Pirineu Oriental i la serralada Transversal es podran acumular més de 40cm per sobre dels 1.500 metres.

Dimecres la cota de neu se situarà al voltant dels 900 metres a les comarques del Montsià i Baix Ebre.

Consells davant el risc de nevades:

A l'habitatge:

  1. Tingues preparat: un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
  2. Revisa: els punts d'entrada d'aire (cal que els protegeixis amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (poda-les si són massa llargues) i l'estat de la calefacció.
  3. En zones aïllades o no urbanes, mantén un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apaga el reg automàtic.

Al vehicle:

  1. Disposa de cadenes en bon estat (i assegura't que saps com es posen), llanterna i manta de viatge.
  2. Comprova l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa...
  3. Consulta les previsions meteorològiques, i si has de desplaçar-te, consulta l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir mitjançant xarxes socials del Servei Català de Trànsit i la seva web.
  4. Surt només si és imprescindible, seguint els consells del Servei Català de Trànsit: consulta l'estat de les vies i la seva afectació, i busca rutes segures no afectades per la nevada.
  5. Evita circular de nit: els perills són més difícils de detectar.
  6. Informa algú del teu itinerari i de l'horari previst, i procura viatjar amb algú.
  7. Controla quines gasolineres et trobaràs en el trajecte i els llocs on refugiar-te en cas de tempesta.
  8. Si la nevada et sorprèn a la carretera, condueix amb molta precaució i deixa una via lliure per permetre el pas de les màquines llevaneu i dels serveis d’emergència.
  9. No avancis les màquines llevaneu.
  10. Les autoritats de trànsit poden restringir o limitar la teva circulació. Estigues alerta i respecta els talls de circulació que es facin.

Alerta per fort onatge

Es manté l’alerta del Pla PROCICAT per fort onatge que avui afecta tota la costa catalana i que s’intensifica per demà i dimecres amb una previsió d’onades que poden arribar a superar els 4m. De cara a dimecres la zona de Terres de l’Ebre serà la més afectada. Es demana a la població extremar les precaucions i no apropar-se a zones de risc com esculleres, espigons, o les zones de passejos marítims o camins de ronda que passin arran d’on trenquen les onades. No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill. En aquest sentit és molt important respectar els tancaments que puguin dur a terme les autoritats municipals en accessos a punts propers al mar.

També hi ha una prealerta del Pla VENTCAT pel fort vent de component est que bufarà avui en algunes comarques litorals i que pot superar els 20m/s a la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp.

1  

Imatges

Consells davant les nevades

Consells davant les nevades 218283

Emergències
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia