Salut

El conseller Balcells anuncia que Salut destinarà 100 M€ per millorar l'accessibilitat al sistema

El conseller Balcells anuncia que Salut destinarà 100 M€ per millorar l'accessibilitat al sistema

query_builder   6 febrer 2023 19:51

event_note Nota de premsa

El conseller Balcells anuncia que Salut destinarà 100 M€ per millorar l'accessibilitat al sistema

  1. L’objectiu és desplegar un Pla de millora per poder accedir millor als serveis de salut, tant els d’atenció primària, com a les operacions quirúrgiques, proves diagnòstiques i visites a consultes externes
  2. En la presentació al Parlament dels pressupostos de Salut per al 2023, Balcells ha destacat que en valors absoluts és el Departament que més creix amb 12.232,8 M€, és a dir, 1.284,3 M€ més
  3. El conseller ha descrit els comptes com a “uns pressupostos de transformació”
El titular de Salut ha avançat que "destinem una partida extraordinària de 100 M€ al Pla de millora de l'accessibilitat, per millorar l'accés a l’atenció primaria i també per disminuir les llistes d'espera a intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i visites a consultes externes"{"name":"2023/02/06/19/06/716372c2-ccc2-437f-b630-53a4ccb5c64e.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":896506}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat aquesta tarda al Parlament el detall dels pressupostos de Salut per al 2023, que en valors absoluts és el Departament que més creix amb 12.232,8 M€,1.284,3 M€ més respecte del 2022; cosa que representa un increment de l’11,7%.

En la seva intervenció, Balcells ha afirmat que “aquests són uns pressupostos de transformació i la major part dels recursos està destinada a la millora dels professionals tant del conveni SICAT com del conveni de l’ICS".

El titular de Salut ha avançat que "destinem una partida extraordinària de 100 M€ al Pla de millora de l'accessibilitat, per millorar l'accés a l’atenció primària i també per disminuir les llistes d'espera a intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i visites a consultes externes".

Algunes de les actuacions que s’implementaran seran la programació per motius en la citació en l’Atenció Primària (AP); la millora de l’accessibilitat telefònica a l’AP; la millora en la gestió de les incapacitats temporals (IT); el desplegament al 100% dels equips d’atenció primària (EAP) de la gestió infermera de la demanda i l’elaboració i desplegament d’un pla individual per als EAP que estan en els pitjors percentils d’accessibilitat.

Precisament l’atenció primària és un dels sis àmbits prioritaris de Salut, juntament amb la salut mental, els professionals, l’atenció integrada, social i sanitària; la salut pública, i la recerca i la innovació.

Atenció Primària

El conseller ha detallat que el pressupost per l’Atenció Primària és de 2.101,3 M€, cosa que suposa un increment de 279,2 M€ (15,3%) i representa un 24,6% respecte a la provisió de serveis sanitaris.

Les actuacions més destacades, a banda del pla d’accessibilitat, serà el desplegament de la nova cartera de serveis de l’Atenció Primària i Comunitària; l’augment de la capacitat resolutiva de l’AP; la desburocratització de les consultes amb el reforç i la incorporació de nous rols i nous professionals i la gestió de les incapacitats temporals; així com també la incorporació de nous perfils professionals als EAP (352 fisioterapeutes i 365 higienistes dentals).

Professionals

Balcells també ha subratllat que l’àmbit dels professionals és un dels sis prioritaris de Salut amb un augment del pressupost d’un 8,6% respecte el 2022. A més, ha ressaltat la consolidació de 4.370 treballadors incorporats durant la pandèmia i ha desgranat algunes de les actuacions destacades com la implementació dels acords assolits en el marc del Conveni SISCAT amb 460 M€ per al seu desplegament; així com la implementació dels acords que s’assoleixin en la taula de negociació de l’acord de l’Institut Català de la Salut (ICS), i el desplegament de la Taula de treball per harmonitzar les condicions laborals de tots els professionals del SISCAT.

Salut mental

Durant la seva intervenció al Parlament, el conseller de Salut ha remarcat que la salut mental és una aposta ferma del Departament, i del Govern, en el seu conjunt. Comptarà amb 521,5 M€, cosa que representa un increment de 49,3 M€ (10,4%); un 6,1% del total del pressupost de Salut.

Anem cap a una salut mental més preventiva, proactiva i comunitària, encaminada cap a la recuperació dels drets de les persones i amb especial rellevància en la salut mental d’infants i joves amb orientació comunitària”, ha concretat el conseller.

Entre les actuacions destacades, hi ha el desplegament del Pla de prevenció del suïcidi 2021-2025; el reforç de la intervenció i la coordinació dels centres de salut mental infantojuvenils a l’àmbit educatiu a través del Programa salut i escola, i l’increment de places i resolució dels hospitals de dia, entre d’altres.

Atenció integrada, social i sanitària

Pel que fa a l’Atenció sociosanitària, el pressupost és de 408,7 M€ amb un increment de 23,5 M€ (6,1%), cosa que representa un 4,8% del total del pressupost de Salut.

Entre les accions destacades, sobresurt la tramitació de la Llei de l’Agència d’Atenció Integral de Social i Sanitària; l’inici del desplegament progressiu de l’Atenció Integrada, Social i Sanitària; així com la transformació de l’atenció sociosanitària en atenció intermèdia.

Salut Pública

El pressupost 2023 per Salut Pública és de 205,5 M€, un increment de 32,6 M€, cosa que representa un augment del 18,8%.

Entre les actuacions destacades hi ha el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; la incorporació de noves vacunes en el calendari de vacunacions; la constitució i implementació de la Xarxa d’Intel·ligència Epidemiològica de Catalunya; l’impuls de l’acció en salut pública sobre el canvi climàtic i la promoció de l’activitat física com a bé essencial per a millorar la salut de la ciutadania.

Recerca i innovació

La recerca i la innovació és també un dels àmbits prioritaris. El seu pressupost per al 2023 serà de 55,7 M€, un 6,8% més que el 2022; i es consolidael finançament dels centres de recerca.

Entre les accions, destaca la creació del Centre de Teràpies Avançades de Catalunya en el marc del Hub de teràpies avançades i medicina personalitzada; el desplegament del Programa Salut Intel·ligència Artificial idel Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2022-2027 (PERIS), així com la continuïtat del desplegament de la Carta de Compromís per a la igualtat de gènere en el sistema de recerca a Catalunya.

Altres actuacions destacades

D’altra banda, el conseller Balcells ha desgranat altres actuacions destacades del pressupost: es destinaran, per exemple, 400.000 € a l’atenció primària, hospitalària i recerca per millorar l’atenció de les persones que pateixen COVID persistent; s’injectaran 1,2 M€ en el Pla de Salut Sexual i Reproductiva, i es destinaran 11 M€, sense comptar la despesa estructural, pel Programa de reproducció humana assistida.

Inversions

Finalment, en el capítol de les inversions, Salut destinarà 566,29 M€ en el pressupost de despeses per finançament d’inversions, dels quals 70,90 M€ són per actuacions acabades i 495,39 M€ per a noves actuacions i/o en curs.

Barcelona, 6 de febrer de 2023


1  

Fitxers adjunts

Pressupostos Salut 2023

Pressupostos Salut 2023
PDF | 1754511

Salut mental
Salut pública
Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia