Drets Socials

Imatge de la compareixença

Drets Socials reduirà a la meitat el temps d'espera en dependència amb l'increment del 13,1% dels pressupostos de 2023

query_builder   7 febrer 2023 13:23

event_note Nota de premsa

Drets Socials reduirà a la meitat el temps d'espera en dependència amb l'increment del 13,1% dels pressupostos de 2023

El Departament tindrà un pressupost de 3.520 milions d’euros aquest any, dels quals 2.007 es destinaran a abordar el repte de la vida independent

L’IRSC s’actualitza per primer cop des de 2010 i augmenta un 8%

Drets Socials compta amb 239,88 milions dels Next Generation per a executar i atorgar el 2023

Imatge de la compareixença{"name":"2023/02/07/13/25/8e0c5692-4cbb-46c8-8a2a-2cd6ae3b8fdb.jpeg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":445870}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha anunciat que el Departament de Drets Socials augmentarà un 13,1% el seu pressupost per al 2023 respecte al de l’any anterior amb els nous comptes de la Generalitat. Dels 2.981 milions d’euros del 2022, Drets Socials passarà a tenir 3.520 milions d’euros (392 més), 239,88 milions d’euros dels quals són fons Next Generation planificats per executar i atorgar aquest 2023. El conseller ha qualificat els nous comptes com “els millors de la història” i ha remarcat que “són uns pressupostos expansius en un context econòmic i social d’altíssima complexitat i, per tant, són també expansius en l’àmbit de les polítiques socials”. En aquest sentit, Campuzano ha recordat que el país “afronta un repte doble: el de la crisi social, de l’enquistament de la pobresa, i el repte d’afrontar una societat cada cop més envellida que reclama cada cop més serveis i més suports en l’àmbit de la vida independent”.

L’increment de pressupost permetrà al Departament de Drets Socials reduir a la meitat el temps d’espera en dependència, en concret el temps per tenir una valoració de grau i la resolució del Programa Individual d’Atenció (PIA), que dona lloc a rebre una prestació o accedir a un servei d’atenció a persones en situació de dependència, com són les residències i centres de dia. “Amb 4.500 places noves amb finançament públic es reduirà la llista d’espera i millorarem la planificació territorial amb més places a residències i centres de dia on més es necessitin. Aquesta política ha de donar resposta a l’accés als serveis del sistema de dependència”, ha apuntat Campuzano, que ha recordat també la urgència de resoldre l’infrafinançament del model per part de l’Estat. I és que la promoció de l’autonomia personal és l’àmbit amb més pressupost destinat, amb fins a 2.007,49 milions d’euros, 268,46 milions més que l’any passat (un 15% més).

Campuzano ha destacat el repte de la vida independent com a eix estratègic per a Drets Socials, i que passa per “assegurar que totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte vital amb igualtat d'oportunitats en el seu entorn familiar i comunitari, reforçant el sistema de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència”. A grans línies, els imports que s’hi destinen es desglossen de la manera següent:

  1. 839,3 milions d’euros per als serveis d’atenció a la dependència (gent gran, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental), entre els quals hi ha un augment de 81,3 milions per obrir a noves places i un de 80 milions més per a l’increment en les tarifes dels serveis.
  2. 17,2 milions per a la reducció de les llistes d’espera de valoració del grau de la discapacitat i del de dependència (+1,9M€).


Xarxes de protecció contra la pobresa

La lluita contra la pobresa és un altre àmbit clau, sobretot en l’actual context social, encara ressentit per la crisi de la pandèmia i impactat recentment per l’increment de preus de l’energia i els aliments i per la inflació que empobreix la classe mitjana i encara més les persones vulnerables. Per això, la lluita contra la pobresa, l’acció cívica i la inclusió social és un dels grans àmbits dins els pressupostos de Drets Socials, i s’hi destinen 821,16 milions d’euros, 81,81 milions més que en els anteriors (+11%). Aquest increment permetrà desplegar xarxes de protecció per afrontar la pobresa, que passen per “enfortir el sistema de serveis socials i ampliar les polítiques adreçades a les persones i famílies en situació de major vulnerabilitat per reduir la pobresa -especialment la infantil-, l'exclusió social i les desigualtats”. Dins la lluita contra la pobresa, es dedicaran:

  1. 410 milions per incrementar fins als 194.000 els beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), el que suposa 60 milions més.
  2. 25,57 milions contra la privació material i la pobresa energètica (+7,8M€).
  3. 14,31 milions per al sensellarisme (+2,98M€)
  4. 3,57 milions per a l’acció cívica i comunitària (+0,22M€)

A més, aquests són uns pressupostos que afronten la pobresa a través d’un increment de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que s’actualitza per primer cop des de 2010 i augmenta un 8%, situant en 717 euros mensuals el llindar per a rebre prestacions socials. Així, podran accedir a prestacions més persones que ho requereixin, ja que l’índex repercuteix de forma directa en l’increment del conjunt de prestacions socials, que són fonamentals per garantir els ingressos bàsics a més de 100.000 famílies a Catalunya.


Famílies, infància i joventut

Entre els eixos estratègics destaca també l’impuls de polítiques de suport a les famílies per tal d'afavorir la conciliació i reconèixer la seva diversitat, així com impulsar polítiques de promoció, prevenció, protecció i participació de la infància i l’adolescència i dissenyar i implementar un nou marc en les polítiques de joventut que generi oportunitats per a les persones joves. Així, l’àmbit del suport a les famílies, l’atenció a la infància i l’adolescència i les polítiques de joventut comptarà amb un total de 435,71 milions, un increment de 50,37 milions (+13%).

  1. Una nova dotació de 4,6 milions d’euros permetrà desplegar el model Barnahus d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, fins a tenir 13 serveis a Catalunya.
  2. 30,1 milions per a l’increment de la prestació mensual per a l’acolliment d’infants i adolescents tutelats per la Generalitat (+5,5M€).
  3. Un total de 256,18 milions d’euros es destinaran als serveis d’atenció a la infància i l’adolescència en risc social, un xifra que s’incrementa amb 4,8 milions més per a noves places i 12,8 milions per a l’increment dels preus dels serveis que paga el Departament.
  4. 51,55 milions per a programes d’atenció a la infància i l’adolescència (+4,39M€), que seran per als Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) i els Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS).
  5. 59,80 milions d’euros per als Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), que tindran 16 milions més que el 2022.
  6. 11,24 milions d’euros de suport a polítiques de joventut amb el món local (+1,07M€).
  7. 8,60 milions per al lleure infantil i juvenil i l’associacionisme (+0,4M€).
  8. 6,45 milions per a la Xarxa d’Albergs Juvenils.

Campuzano ha recordat que el 2022 es va assolir la xifra rècord de 486.000 infants i joves participants en activitats de lleure educatiu, “aquesta fita explica la fortalesa del moviment juvenil del nostre país i aspirem a superar el mig milió amb el reforç del paper de les entitats juvenils”.


Millorar l’organització

Campuzano ha destacat la importància de tenir el Departament “al dia, al segle XXI”, per la qual cosa veu necessari promoure la planificació i l'avaluació estratègica, la gestió del coneixement i la millora de l'organització funcional del departament, amb l'objectiu de millorar les respostes a les necessitats de la ciutadania en matèria de drets socials. A aquests objectius s’hi destinen 150 milions d’euros, 16,23M€ més que en l’anterior exercici (+12%). Entre les línies que en formen part, destaquen:

  1. 35,7 milions per a projectes d’innovació en serveis socials de la convocatòria dels Next Generation.
  2. 17,1 milions per a l’impuls del Pla de Transformació Digital.
  3. 0,25 milions per a convenis amb universitats i centres de recerca, investigació i avaluació.
  4. És rellevant també, dins aquest àmbit, la incorporació del Departament de Drets Socials a l’Agència de Qualitat i avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per implementar polítiques d’avaluació de resultats qualitatius i d’eficiència en l’àmbit social.

Dels Next Generation, el Departament compta amb un total de 239,88 milions d’euros planificats per a executar i atorgar el 2023, entre els quals destaquen 147,46 milions per a nous equipaments d’atenció de llarga durada i remodelació d’existents; 23,71 milions per a tecnologia per millorar l’autonomia personali 16,21 milions per a tecnologies de millora dels sistemes de gestió. També hi ha projectes d’innovació en serveis socials (23,85M€), d’accessibilitat universal i supressió de barreres (19,02M€) i de modernització d’infraestructures i millora de l’atenció a la infància, l’adolescència i la joventut (9,63M€). En aquest sentit, el conseller ha destacat que “en les darreres 4 dècades mai s’havia fet una inversió tan rellevant en equipaments d’ordre social en un sol any. Benvinguts els Next Generation”.


Món local i tercer sector

Campuzano ha destacat que és rellevant promoure polítiques de suport als ens locals per millorar les condicions de vida de les persones, per la qual cosa s’hi destinaran 335,59 milions d’euros, 18,53 milions més d’increment absolut (+6%). Hi destaquen els imports:

  1. 90,69 milions d’euros per als Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS), amb 3,46 milions més que el 2022.
  2. Una nova dotació de 4,05 milions per a la coordinació i suport tècnic als EBAS.
  3. 51,55 milions per a Programes d’atenció a la infància i l’adolescència (+4,39M€)
  4. 14,31 milions per al sensellarisme (+2,98M€).
  5. 11,24 milions per a polítiques de joventut (1,07M€).
  6. 9,64 milions per al transport adaptat, l’accessibilitat i el banc de productes de suport (+0,66M€).
  7. 4,40 milions per a la teleassistència (+0,82M€).

I de la mateixa manera, el Departament treballa en el suport a la societat civil organitzada, fomentant l’associacionisme, l’acció comunitària, el voluntariat, les xarxes de participació ciutadana, el civisme i els valors. Per això, 66,30 milions d’euros es destinen al tercer sector social, entre els quals destaca la Convocatòria ordinària per a la concessió de subvencions de projectes i activitats a entitats de l'àmbit de polítiques socials (COSPE), amb 36,80 milions, i els programes d'interès general amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7% de l'IRPF i de l’impost sobre societats, amb 29,5 milions.

1  

Fitxers adjunts

Presentació pressupostos DSO 2023

Presentació pressupostos DSO 2023
PDF | 1351249

Pressupostos
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia