La Generalitat ha aportat a les obres de reforma de l’equipament subvencions per valor de 173.344 euros a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya

Inauguració Teatre Ateneu de Guissona
Moment de la inauguració del teatre Ateneu de Guissona
{"name":"2023/02/07/22/28/33150fd3-858b-4187-94a7-76021a13b52c.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":258808}


La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha lloat la trajectòria de l’Associació Ateneu de Guissona, de la qual se’n celebra el centenari, amb la reobertura oficial avui del Teatre Ateneu com a esdeveniment principal de la commemoració. La delegada ha destacat que el nou teatre de l’Ateneu serà “un espai de trobada i dinamització de totes les propostes culturals de Guissona, seguint la tasca realitzada per l’entitat des de la seva inauguració, l’any 1923, però actualitzada d’acord amb els nous temps i formats”, i que “enfortirà encara més un teixit associatiu social i cultural de la vila que ja és molt actiu i divers”.

Bergés s’ha referit a la importància que el territori disposi d’equipaments com el nou teatre Ateneu de Guissona perquè “és necessari estendre la cultura pel seu potencial transformador i de cohesió social”. La delegada també s’ha referit a “l’aposta decidida del Govern per la cultura, com bé ho demostra que l’1,5% dels Pressupostos de la Generalitat aprovats pel 2023 es destinen a aquest àmbit, amb l’objectiu d’arribar al 2% al final de l’actual legislatura”.

Després d’una dècada d’obres, la reforma ha convertit l'Ateneu en un equipament adaptat a la normativa d’accessibilitat d’espais públics i equipat amb els elements tecnològics de so i llum necessaris per poder realitzar qualsevol producció escènica o de cinema, amb una sala teatre amb capacitat per a 390 persones, una sala polivalent nova, un bar social reformat i uns nous espais per l'associació de l'Ateneu. El cost de les obres de reforma del teatre ha estat de gairebé 3,4 milions d’euros, prop dels 70% dels quals han estat aportats per l’Ajuntament de Guissona, mentre que la resta correspon a ajudes de la Generalitat (5,15% a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya), la Diputació (4,5%) i l’administració central (20,75%). L’equipament albergarà activitats formatives, artístiques, de foment de la creació i suport als agents culturals, així com altres activitats culturals, socials i de lleure. Comptarà amb programació estable a partir del curs 2023-2024.

A l’acte de reobertura oficial del teatre, sota la direcció artística de la companyia SUS-4, s’hi ha representat un espectacle en què hi ha participat persones vinculades a l’entitat Ateneu de Guissona, diverses entitats culturals de la vila, com a la Colla Gegantera de Guissona, els Margeners de Guissona, els Caramelles de Guissona, els Pastorets, la Coral Doll de Veus i la Jove Companyia de Dansa Montse Esteve, entitats de persones nouvingudes procedents d’altres països i músics i artistes emergents vinculats amb Guissona, com El Petit de Ca l’Eril, Glòria Ribera, Maria Ribera i Ethan Barea, Xesco i Ricard Grau i Jordi i Marc Castellà. Juntament amb l’alcalde de Guissona, Jaume Ars, i els membres del consistori, hi ha assistit del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el subdelegat del Govern central, José Crespín, entre altres autoritats i representants polítics.