Empresa i Treball

La Generalitat i TV3 estrenen ¿Rutes Artesanes de Catalunya¿, el nou espai que descobreix el patrimoni artesà del país

La Generalitat i TV3 estrenen "Rutes Artesanes de Catalunya", el nou espai que descobreix el patrimoni artesà del país

query_builder   9 febrer 2023 10:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat i TV3 estrenen "Rutes Artesanes de Catalunya", el nou espai que descobreix el patrimoni artesà del país

  1. Avui s’estrenen a la plataforma TV3alacarta els 8 capítols d’aquest espai que convida a recórrer Catalunya i conèixer els secrets i les riqueses artesanals que amaga
  2. Són 8 rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, d’activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori
  3. Aquest programa s’emmarca en el projecte de promoció artesanal, cultural i turística “Rutes Artesanes de Catalunya” que ha impulsat el Departament d’Empresa i Treball a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), del Departament d’Empresa i Treball estrena avui a la plataforma TV3alacarta “Rutes Artesanes de Catalunya”, un nou espai que a través de 8 capítols convida els catalans a recórrer el país per descobrir el seu patrimoni i la seva riquesa artesanal.

Avui estrena a la plataforma TV3alacarta {"name":"2023/02/09/09/51/4e89ab80-13cc-4a40-b0ae-3af47a63dc9e.jpeg","author":"EMT- TV3","type":"0","location":"0","weight":605996}

Si m’acompanyeu, us desvetllaré tots els tresors que he descobert en les meves rutes artesanes de Catalunya”, amb aquestes paraules la jove viatgera Gina, personatge interpretat per l’actriu Aida Llop, condueix l’espectador per 8 rutes on poder conèixer les interioritats dels oficis artesans: museus amb exposicions, centres d’interpretació, tallers on gaudir de l’experiència de produir una peça o per veure com treballen la matèria i la tècnica els artesans i artesanes de Catalunya.

En cada capítol, la Gina engresca a gaudir de l’artesania, i també del paisatge i la natura de Catalunya, de la gastronomia de cada zona, d’activitats lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Des de les Terres de l’Ebre fins l’Alt Pirineu i Aran, passant per la Catalunya Central, les comarques de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona - sense oblidar la Barcelona artesana -, “Rutes Artesanes de Catalunya” descobreix els secrets i les riqueses artesanals que amaga el país.

Produïts per la productora Brutal Media per encàrrec de l’àrea d’artesania del CCAM, els audiovisuals s’emmarquen en el projecte de promoció artesanal, cultural i turística “Rutes Artesanes de Catalunya” que ha impulsat el Departament d’Empresa i Treball a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda. Un projecte que es va endegar el juliol de 2022 i que consta d’una guia digital viva que es recull en el web www.rutesartesanes.cat. Una iniciativa que s’emmarca en el Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025, i que vol ser una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial.

Espai “Rutes Artesanes de Catalunya”

A través dels vuit capítols, que són 8 rutes, es donen a conèixer les 23 Zones d’Oficis Singulars, com ara la sal de Cardona al Bages, la llana de l’ovella xisqueta del Pallars, la punta d’Arenys de Mar al Maresme, la terrissa de Quart al Gironès, el sabó de Montgai a la Noguera, l’alabastre de Sarral a la Conca de Barberà, o l’ofici de la Pauma al Montsià; i els 8 Punts d’Interès Artesanal de Catalunya, com ara la comunitat d’artesans del Poble Espanyol a Barcelona, l’artesania tèxtil a la ciutat de Terrassa, o la forja d’Alpens. Així mateix, proposa visitar fins a 18 museus i centres d’interpretació per conèixer els oficis artesans, i participar en 35 tallers on gaudir d’una experiència artesanal.

Són 8 rutes on descobrir museus, centres d’interpretació o, entre d'altres, tallers vinculats a l’artesania
Són 8 rutes on descobrir museus, centres d’interpretació o, entre d'altres, tallers vinculats a l’artesania
{"name":"2023/02/09/09/46/554face1-1f90-4b26-bfb1-3969c44aca5e.jpg","author":"EMT - TV3","type":"0","location":"0","weight":75276}

Capítol 1 - Ruta Catalunya Central. En aquest episodi, la Gina proposa explorar els tresors artesanals del paper de Capellades, el cuir d'Igualada i de Vic, la fusta de Torelló, el ferro forjat d'Alpens i la sal de Cardona.

Capítol 2 - Ruta Comarques de Barcelona. En aquesta etapa, la Gina descobreix la riquesa artesanal dels estampats de Premià, les puntes de Ret fi d'Arenys, l’artesania tèxtil de Terrassa, la ceràmica d'Esparreguera, les rajoles d'Esplugues o els càntirs d'Argentona.

Capítol 3 - Ruta Ciutat de Barcelona. En aquest episodi, la Gina proposa recórrer Gràcia, l’Eixample, Ciutat Vella o Montjuic, amb una mirada nova, l’artesana, per descobrir un món de joies, sedes, fotografia, violins, exposicions o modernisme.

Capítol 4 - Ruta Alt Pirineu i Aran. En aquest itinerari, l'espai descobreix l’art de la llana de l’ovella Xisqueta, el centre d'Herbes de l'Alt Pirineu, la Vall Ferrera i les antigues mines de ferro i carbó o la fusta i la cistelleria d’avellaner d’Esterri d'Àneu.

Capítol 5 - Ruta Comarques de Lleida. La Gina, en aquest capítol, s’endinsa en la transformació de l'argila en ceràmica i del vidre en art a Verdú, del paper en moda a Mollerussa o dels productes naturals en sabons a Montgai.

Capítol 6 - Ruta Terres de l’Ebre. En aquesta etapa es descobreix el barri artesà terrissaire de Miravet; les palmeres autòctones de Terres de l’Ebre i la Pauma de Mas de Barberans, el poble terrisser de La Galera, els artesans de la fusta de la Sènia; i a La Ràpita els artesans de les arts de la pesca i les barraques tradicionals que hi ha el Delta.

Capítol 7 - Ruta Comarques de Girona. En aquest capítol, la Gina proposa una etapa que recorre la imatgeria festiva d’Olot, les culleres de fusta de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm, la ceràmica de La Bisbal i la terrissa de Quart i Breda.

Capítol 8 - Ruta Comarques de Tarragona. La Gina, en aquest itinerari, segueix el rastre de l’artesania de disciplines tan diverses com l’esmalt a Salou, l’alabastre a Sarral, l’artesania dels pessebres a Montblanc, la punta de l’Arboç o el vidre a Vimbodí.

Tots els capítols es poden veure aquí

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @ccamcat|@empresacat
  2. Facebook CCAM: https://www.facebook.com/ccamcat/
  3. Instagram: @artesaniacat

1  

Imatges

Fotogrames dels capítols de l'espai

Fotogrames dels capítols de l'espai 605996

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia