Recerca i Universitats

Plans complementaris IFAE

Es presenta el pla complementari d'Astrofísica i física d'altes energies liderat des de Catalunya per l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE)

query_builder   9 febrer 2023 13:40

event_note Nota de premsa

Es presenta el pla complementari d'Astrofísica i física d'altes energies liderat des de Catalunya per l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE)

El conseller Nadal remarca la importància que Catalunya estigui al capdavant d’un projecte científic “amb efectes multiplicadors en benefici de la vida de les persones i l’activitat econòmica”

El Govern aporta 7,48 milions d’euros de fons propis en un pla de tres anys en el camp de les ciències físiques centrat prioritàriament en aspectes tecnològics

Aquest programa és un dels quatre projectes de recerca encapçalats per centres de recerca catalans

Plans complementaris IFAE{"name":"2023/02/09/13/34/494d7920-c35f-4ba7-a164-0a296ce77be6.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":95293}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha participat aquest matí en l’acte de presentació del pla complementari d’Astrofísica i física d’altes energies liderat pel centre CERCA de l’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). Aquest programa és un dels quatre projectes de recerca encapçalats des del sistema de coneixement català recollits entre els vuit projectes del pla estatal d'R+D+I finançat amb fons europeus Next Generation EU.

En la seva intervenció, el conseller Nadal ha reivindicat el lideratge dels agents del sistema català de recerca en el desplegament dels plans complementaris d’R+D+I. “És una gran satisfacció pel Govern que aquest pla complementari es lideri des de Catalunya i es posi en marxa des de l’IFAE i la UAB, sempre tenint en compte que la col·laboració transversal en ciència és del tot imprescindible”, ha assenyalat Nadal.

En aquesta línia, Nadal ha remarcat la importància de “l’efecte multiplicador del treball científic, que acaba redundant sobre les persones amb efectes concrets sobre la millora del benestar personal i de l’activitat econòmica en benefici de tots plegats”. El conseller també s’ha congratulat de l’entrada en vigor de la Llei de la ciència de Catalunya, “una gran notícia per al conjunt del sistema de recerca del país ja des de l’aprovació per ampli consens parlamentari, ja que ens dota d’un marc de referència molt ben definit per a la ciència i la tecnologia generades des de Catalunya”.

L’acte de presentació del pla complementari d’Astrofísica i física d’altes energies ha tingut lloc a la sala d’actes de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha comptat també amb la participació, entre d’altres, de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el director de l'IFAE, Eugenio Coccia.


Física d’avantguarda amb aplicació tecnològica

El programa de d’Astrofísica i física d’altes energies està liderat des de Catalunya per l’IFAE, amb participació a més de les comunitats autònomes de les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Madrid, Andalusia, Cantàbria i Aragó. El projecte està dotat amb un pressupost de 39,1 milions d'euros entre 2023 i 2026, 7,48 MEUR dels quals són aportats amb fons propis des del Govern.

La iniciativa neix amb la finalitat de fer un salt qualitatiu en l’aportació científica en projectes punters internacionals en el camp de les ciències físiques, tant pel que fa a la cosmologia com a la física de partícules. El programa té la vocació de centrar-se específicament en els aspectes més tecnològics i ha traçat línies prioritàries d’actuació centrades, entre d’altres, en el desenvolupament d’instrumentació d’avantguarda per a futurs experiments en física de partícules i nuclear i astrofísica; experiments d’ones gravitacionals i grans projectes de cartografia astronòmica. També s’hi prioritzen matèries d’estudi com ara la matèria fosca, la física de neutrins, sense oblidar terrenys més tecnològics com el desenvolupament de minisatèl·lits o les aplicacions en computació i intel·ligència artificial.

L’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) és un centre CERCA creat l’any 1991 amb la missió de promoure la recerca de frontera en el camp de la física fonamental, abastant des de la física de partícules a l’astrofísica i la cosmologia.

Les aportacions teòriques del centre s’han orientat cap a l’estudi del model estàndard i les noves teories sobre partícules subatòmiques, així com a l’ astrofísica de partícules i en cosmologia en general. La divisió experimental d’IFAE ha dut a terme experiments en acceleradors de partícules d’Europa (CERN), els EUA o el Japó, i en telescopis per raigs gamma (MAGIC) o grans observadors cosmològics. Complementàriament, un grup de física mèdica treballa en el desenvolupament de detectors per al diagnòstic a través de la imatge digital.

A banda del pla presentat avui, el sistema de recerca de Catalunya té participació directa en tres projectes més dels vuit recollits als plans complementaris d'R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) finançats pels fons europeus Next Generation EU. Es tracta dels programes Comunicació quàntica liderat des de l’Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya (ICFO); Biotecnologia en la salut dirigit des de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); i Materials avançats, per a l’estudi de materials amb funcionalitats avançades per la nova transformació tecnològica, integrats pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia