- La companyia elèctrica assumirà l’altre 50% de l’import, que arriba als 18 milions d’euros
- Les quatre diputacions catalanes, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona assumiran també part del deute
El Departament de Drets Socials ha fet efectiva la condonació de la meitat del deute elèctric de 2021 que 41.000 llars vulnerables tenien pendent amb Endesa, que ha assumit l’altra meitat. L’import acumulat per aquestes llars en situació de risc d’exclusió residencial ascendeix a 18 milions d’euros, dels quals el Govern i les administracions locals catalanes n’assumiran 9 milions, i la companyia subministradora l’altre 50%. Les persones titulars del contracte rebran en els propers dies una carta de l’empresa elèctrica comunicant-los que s’eixuga el seu deute pendent del 2021 i que ja no se’ls reclamaran els imports, que a més no quedaran en registres d’impagaments.
El Departament de Drets Socials ha avançat la totalitat dels 9 milions, amb el benentès que les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona tenen voluntat de col·laborar amb una aportació del 25% de la part que ha avançat el Govern (2,69 milions d’euros, que corresponen al 15% dels 18 milions d’euros de deute total de les famílies). Així, quan es faci efectiu aquest pagament, haurà correspost a la Generalitat el 75% de la part pública (6,75 milions d’euros), equivalent al 35% del deute total. Drets Socials treballa actualment amb aquests ens locals en un conveni per fer efectiva la seva participació.
Conveni de 2021
La Generalitat de Catalunya i Endesa van signar el 2021 un conveni per a la concertació de mesures de suport a les famílies en situació de pobresa energètica i van acordar treballar conjuntament per cercar vies de col·laboració i corresponsabilitat per combatre la pobresa energètica i garantir el subministrament dels serveis bàsics. Enguany, el Departament de Drets Socials i Endesa han acordat replicar la fórmula que es va fer servir per finançar la part corresponent del deute del bienni 2019-2020, mitjançant l’atorgament d’una subvenció pel 50% del valor del deute acumulat el 2021 pels consumidors vulnerables. Així, la Generalitat ha destinat una subvenció directa de 8.974.258,57 euros a la companyia per cobrir el total de la part de finançament públic.
Per la seva banda, Endesa haurà de presentar, com a màxim el 28 de febrer de 2023, la justificació dels fons percebuts i el compliment de la finalitat de la subvenció. S’acceptaran les factures de la llista facilitada per Endesa, corresponents a les empreses Energía XXI Comercializadora de referència SLU, que haurà d’aportar un compte justificatiu amb informe d'auditor territorialitzat pels àmbits territorials corresponents a les províncies de Tarragona, Lleida i Girona, per les respectives Diputacions; el municipi de Barcelona per l’Ajuntament de Barcelona; la resta dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per aquest mateix ens local, i la resta dels municipis de la província no inclosos en l’AMB, per la Diputació de Barcelona.
Abordatge integral de la pobresa energètica
Paral·lelament a aquesta iniciativa, el Departament de Drets Socials ha treballat en un grup interdepartamental per a l’abordatge integral de la pobresa energètica del qual formen part la Direcció General de Relacions Interdepartamentals, la Direcció General d’Energia, la Direcció de l’Agència Catalana del Consum i la Direcció General de Serveis Socials. Aquest grup ha elaborat unes conclusions que es concretaran en un pla d’acció de la Generalitat per afrontar la pobresa energètica.
La Conselleria liderada per Carles Campuzano treballa també per ampliar la cobertura a Catalunya del bo social elèctric, que ofereix descomptes en la factura de la llum d’entre el 40% i el 80% a persones en situació de vulnerabilitat –segons l’última actualització, vigent fins al 31 de desembre d’aquest any–, i està gestionat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i per les companyies subministradores. Drets Socials impulsarà una campanya per ampliar el coneixement sobre aquest bo i arribar a llars vulnerables que podrien accedir-hi i tenir un descompte en la factura. Actualment, segons dades d’Endesa, més de 116.000 llars de Catalunya estan adherides al bo social elèctric amb aquesta companyia a tancament de 2022, la qual cosa suposa un augment de 18.000 llars respecte l’any anterior, i prop de 28.000 més que el 2020.
Poden optar al bo social elèctric persones amb pocs recursos (que compten amb l’Informe de Risc d’Exclusió Residencial emès pels Serveis Socials municipals, IRER), així com persones que reben l’Ingrés Mínim Vital (IMV), pensionistes (segons ingressos), famílies nombroses i famílies monoparentals (segons ingressos, també). Per sol·licitar-lo cal que les persones interessades es dirigeixin a la seva companyia subministradora d’electricitat, i que s’inscriguin en una modalitat de tarifa regulada (PVPC: preu voluntari per al petit consumidor, que es contracta amb les empreses reconegudes com a comercialitzadores de referència).