Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Moment de la reunió aquest matí a Lleida entre els representants del Departament i els del sector avícola

Confirmat un cas d'influença aviària tipus H5N1 en una explotació de galls dindi a Arbeca

query_builder   10 febrer 2023 13:32

event_note Nota de premsa

Confirmat un cas d'influença aviària tipus H5N1 en una explotació de galls dindi a Arbeca

  1. La influença aviària és una malaltia que afecta les aus
  2. El Govern està actuant amb la màxima celeritat per minimitzar els riscos per al sector
  3. S’han sacrificat 87.000 aus entre galls dindis i guatlles i s’activen les mesures previstes en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviària
Moment de la reunió aquest matí a Lleida entre els representants del Departament i els del sector avícola
Moment de la reunió aquest matí a Lleida entre els representants del Departament i els del sector avícola
{"name":"2023/02/10/13/29/d3875ae4-9735-4872-868e-bb747a6429b7.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":291693}


El Laboratori Nacional de referència de Veterinària d’Algete, a Madrid, ha confirmat aquest divendres un focus d’influença aviària, del tipus H5N1, en una granja de galls dindi del municipi d’Arbeca, a les Garrigues. Així ho ha comunicat el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, en roda de premsa a Lleida. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, també present a la roda de premsa, ha remarcat que som davant un virus, l’H5N1, que té un risc molt baix de transmissió a humans i que no es pot transmetre a través del consum de carn i ous. També ha explicat que s'estan fent totes les mesures de control recollides als protocols corresponents.

Per aquest motiu, Guillaumes ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat adreçat a la ciutadania sobre la salut pública, explicant que “estem davant un problema de sanitat animal i es mantenen les màximes garanties de seguretat alimentària”. Guillaumes també ha explicat que els mecanismes que tenim a Catalunya de seguretat alimentària, de la granja a taula, són completament segurs, i que “hi ha suficients filtres a tots nivells que garanteixen que no hi hagi cap problema al llarg de la cadena de seguretat alimentària”. A més, els sistemes de control i vigilància garanteixen que cap au infectada o producte derivat arribi al consumidor.

La influença aviària és una malaltia viral que afecta principalment les aus salvatges (especialment les aquàtiques) i les aus domèstiques.

Activat el Pla d’emergència

Davant d’aquesta situació, Mòdol ha explicat que el Departament ha aplicat, ràpidament i sota el principi de precaució, les mesures previstes, segons Directiva europea, en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviària: s’han sacrificat tots els animals de la granja, un total de 9.000 galls dindi, i s’han activat totes les mesures de seguretat en la zona de protecció, en un radi de 3 quilòmetres. En aquest radi, s’han immobilitzat les 10 explotacions d’aviram existents i han començat les inspeccions veterinàries per saber quina és la seva situació sanitària.

Com a mesura preventiva per evitar la propagació del virus, també s’han sacrificat els animals de les 2 explotacions relacionades epidemiològicament amb la granja on s’ha confirmat el brot, que són del mateix titular i una tercera explotació de guatlles situada a 200 metres del focus . D’aquesta manera, el nombre total d’animals sacrificats és de 87.000 (9.000 de la granja del focus, 28.000 de les dos explotacions relacionades i 50.000 guatlles d’engreix). A excepció de la granja on s’ha declarat el focus,en les altres 3 explotacions on s’ha actuat preventivament no s’ha detectat cap positiu. Tots els animals sacrificats són destruïts, no van ni a consum humà ni a consum animal.

En tots els casos, posteriorment al sacrifici dels animals, s’està realitzant la desinfecció del jaç, la gallinassa i el pinso de manera segura a fi d’inactivar el virus. En el radi de 10 km en relació amb l’explotació principal afectada, també s’estableix la zona de vigilància.

Paral·lelament, s’està estudiant la traçabilitat d’aquesta explotació i s’estan aplicant els màxims controls veterinaris per prevenir i detectar altres possibles focus. Aquestes restriccions s’aixecaran quan hagin passat 30 dies des de la neteja i desinfecció preliminars de la granja positiva, sempre que l’evolució sanitària de la zona no variï.

D’altra banda, s’ha establert la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 quilòmetres i es mantenen els nivells de vigilància en aus salvatges mitjançant el Cos d’Agents Rurals.

El secretari ha volgut remarcar que es tracta d’una malaltia ramadera i que, gràcies a la professionalitat del sector avícola català, s’ha pogut actuar amb la màxima celeritat. “Som davant un sector madur, que està treballant per complir amb els estàndards més exigents en matèries com la seguretat alimentària, el benestar animal i la sanitat animal”, ha detallat Mòdol. Segons el secretari, “aquests casos ens demostren que el programa de vigilància funciona i que les empreses estan compromeses plenament amb la qualitat i la seguretat d’allò que produeixen”.

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ferran de Noguera, s’han reunit aquest mateix matí amb representants de la Federació Avícola Catalana (FAC) i de les diferents organitzacions agràries per compartir la informació i treballar de manera coordinada amb l’objectiu comú d’extremar les mesures de biosegurat i contenir aquest focus d’influença aviària a Arbeca.

En la temporada 2022-2023 i fins al moment, s’han notificat a Espanya 99 casos d’aus silvestres, 7 aus domèstiques i 2 aus captives infectades pel virus. A Catalunya, el darrer cas d’influença aviària en aus domèstiques es va donar l’any 2017 en una explotació de recria d'ànecs a l’aire lliure del Gironès.


1  

Imatges

Moment de la reunió aquest matí a Lleida entre els representants del Departament i els del sector avícola

Moment de la reunió aquest matí a Lleida entre els representants del Departament i els del sector avícola 291693

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia