President

El president Aragonès i la presidenta d'Occitània

President Aragonès: "Volem impulsar una Euroregió que influeixi des de la Mediterrània en les polítiques que es fan a Brussel·les"

query_builder   10 febrer 2023 15:47

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Volem impulsar una Euroregió que influeixi des de la Mediterrània en les polítiques que es fan a Brussel·les"

  1. El cap de l’Executiu ressalta la “capacitat superadora de fronteres” de les euroregions, que reforcen “els fonaments del projecte europeu”
  2. Pere Aragonès assisteix avui a l’Assemblea extraordinària de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, on Catalunya pren el relleu de la presidència de torn
  3. En el decurs de la roda de premsa prèvia, el president ha explicat també que el Govern posa en marxa una convocatòria de 2 milions d’euros per ajudar els afectats pel terratrèmol a Turquia i Síria


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, s’ha compromès avui a impulsar el debat de la configuració futura de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, amb la voluntat que hi pugui haver “una macroregió per influir des de la Mediterrània en les polítiques que es fan des de Brussel·les”. Per al cap de l’Executiu, que avui pren el relleu de la presidència de torn d’aquesta institució, l’Euroregió destaca per la seva “capacitat superadora de fronteres”, i per la seva voluntat de ser “líder i referència per la resta d’espais euroregionals, en defensa dels interessos dels seus ciutadans”.

El president Aragonès i la presidenta de la Regió d’Occitània
El president Aragonès i la presidenta de la Regió d’Occitània
{"name":"2023/02/10/15/27/6ec307f8-04ac-49cd-9f91-84964fbd0726.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":95042}

Pere Aragonès ha fet aquestes declaracions en el decurs de la roda de premsa conjuntaamb els governs d’Occitània, i de les Illes Balears, que juntament amb Catalunya conformen l’Euroregió Pirineus Mediterrània, i que s’ha celebrat aquest migdia a l’Hôtel de Région Occiatanie, a Tolosa de Llenguadoc.

Per al president, les euroregions són “un exemple de treball compartit”, de “construcció desolucions conjuntes a reptes globals” i de “potenciació d’interessos compartits”, tot ells fonamentals per “reforçar el projecte europeu. Aragonès ha destacat entre aquests reptes compartits la “lluita contra el canvi climàtic”, amb una “aposta decidida per l’energia verda”. I pel que fa a les oportunitats, la capacitat de l’Euroregió de ser “un dels ecosistemes d’innovació més important d’Europa”, pel talent i l’excel·lència dels seus investigadors i dels seus centres de recerca, fet que ha d’ajudar a avançar “cap a un sistema productiu sostenible, resilient, circular i neutre en carboni; cap un sistema productiu ric en benestar i prosperitat per a tothom”.

Pere Aragonès ha definit també com un dels reptes compatits la defensa de “la diversitat cultural i lingüística que identifica Europa”, en especial el català i l’occità, que suposa, ha dit, “una gran riquesa que cal preservar en tota la seva amplitud”. I ha apostat també per consolidar el projecte euroregional “des d’una òptica social,amb “la implicació de tots els agents socioeconòmics del nostres territoris”, per fer una Euroregió “més forta”, amb “més projectes compartits”, i que “contribueixi a fer possible allò pel qual estem compromesos tots els govern, fer més fàcil la vida de la ciutadania”.

El president ha subratllat també durant la seva intervenció “la bona relació amb les institucions europees” que manté Catalunya, i ha recordat que “despré de deu anys” s’ha tornat a mantenir interlocució amb els principals dirigents de la Unió Europea.

En el decurs de l’Assemblea extraordinària de l’Euroregió Pirineus Mediterrània que se celebra avui, Catalunya pren el relleu d’Occitània en la presidència de torn de la institució per un període de dos anys

El president, durant la roda de premsa conjunta
El president, durant la roda de premsa conjunta
{"name":"2023/02/10/15/28/b2af2e2d-e68d-4189-aeb4-e0ea36a0539e.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":106963}

Ajut humanitari pel terratrèmol

Durant la roda de premsa, i a preguntes dels periodistes, el president s’ha referit també a l’ajuda humanitària que el Govern oferirà als afectats pel terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan. Pere Aragonès ha explicat que “el Govern ha posat a disposició 2 milions d’euros per contribuir a la cooperació sobre el terreny, en forma d’aportacions als organismes internacionals que estan a la zona portant a terme l’ajuda humanitària i la posterior reconstrucció, obrint properament una crida de subvencions per a projectes d’ONGs catalanes, i també oferint recursos humans en matèria de protecció civil i seguretat”. I en aquesta línia, Aragonès ha informat també que al Govern no li consta que hi hagi ciutadans de Catalunya afectats pel terratrèmol.
3  

Imatges

El president amb la presidenta d'Occitània

El president amb la presidenta d'Occitània 897977

Fotografia de grup

Fotografia de grup 2757400

Roda de premsa

Roda de premsa 1482748

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia