1. La consellera ha donat detalls dels avanços de l’Estratègia Delta, l’eina consensuada amb el territori que articula les actuacions del Govern per aturar la regressió del delta
  2. En el marc de la trobada, la vicepresidenta i la consellera també han visitat la barra del Trabucador


La vicepresidenta i la ministra durant la trobada{"name":"2023/02/10/15/26/a29c8f35-d1cb-4008-8a23-29b050633885.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":130499}

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, s’han reunit aquest divendres a Sant Jaume d’Enveja per posar en marxa la Comissió bipartida del delta de l’Ebre. Es tracta de l’òrgan que coordinarà i accelerarà les actuacions que la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España porten a terme al delta, amb l’objectiu d’adaptar i mitigar l’impacte del canvi climàtic en aquesta zona altament sensible als seus efectes. Posteriorment, també han mantingut una reunió amb la Taula pels Consens del Delta, que agrupa els ajuntaments i les comunitats de regants del delta.

A la comissió bipartida, Ribera ha explicat les obres que està realitzant el Gobierno. Aquests treballs han transportat 300.000 m3 de sorra. “El delta és un sistema enormement fràgil que necessita intervencions sostingudes i prudents que garanteixin l’estabilitat. L’experiència d’aquests anys en la gestió de sorres del litoral s’ha demostrat eficaç com a element de defensa com hem pogut veure durant la tempesta Isaac, ha dit la vicepresidenta.

La vicepresidenta ha anunciat que el procediment d’avaluació ambiental estratègica del Pla de protecció del litoral del delta en el que treballa el ministeri estarà enllestit aviat.

La consellera Jordà ha presentat els avanços de l’Estratègia Delta, que contempla actuacions a curt, mitjà i llarg termini per frenar la regressió del delta de l’Ebre. “L’Estratègia és un pla amb el territori, que compta amb un ampli consens, i que dona resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes d’un canvi climàtic imparable”, ha dit Jordà.

La titular d’Acció Climàtica ha explicat que en aquesta primera reunió “hem compartit amb la ministra i el seu equip totes les accions planificades i aquelles que ja s’estan portant a terme dins de l’Estratègia Delta de la Generalitat de Catalunya, on es marca el camí a seguir, i que contempla actuacions en relació als sediments dels pantans, l’estabilització del delta i també la protecció de la part interior”. Jordà s’ha mostrat convençuda que “només treballant conjuntament assolirem l’objectiu de protecció del delta de l’Ebre”.


Solucions basades en la natura

Impulsada des del Govern i amb un ampli consens de territori, l’Estratègia Delta aposta per solucions basades en la natura i avança en qüestions com els estudis tècnics de les sorres disponibles per optimitzar la seva gestió. També preveu el reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre, que arrancaran en breu. D’altra banda, a mig termini, l’Estratègia també treballarà per finalitzar el Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge del delta de l’Ebre.

L’Estratègia aposta per consolidar un model de gestió i governança, que mantingui els canals de comunicació oberts amb tots els agents i que permeti assolir un equilibri entre la conservació de la natura i les activitats humanes.

3  

Imatges

La consellera i la vicepresidenta a la barra del Trabucador

La consellera i la vicepresidenta a la barra del Trabucador 171573

La consellera i la vicepresidenta també s'han reunit amb la Taula pel consens del delta

La consellera i la vicepresidenta també s'han reunit amb la Taula pel consens del delta 154368

La consellera i la vicepresidenta durant la reunió de la Comissió bipartida

La consellera i la vicepresidenta durant la reunió de la Comissió bipartida 95173