Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquesta tarda el centre que acollirà el Programa Acompanya¿m a Lleida.

El conseller Balcells visita la futura seu del programa Acompanya'm que s'implantarà a Lleida

query_builder   10 febrer 2023 18:14

event_note Nota de premsa

El conseller Balcells visita la futura seu del programa Acompanya'm que s'implantarà a Lleida

  1. A Lleida, l’any 2022 es van atendre 3.802 persones d’entre 0 i 18 anys amb un diagnòstic de salut mental, xifra que representa un 5,3 de la població menor de 18 anys de la demarcació
  2. La xarxa sanitària i de protecció a la infància pública de Catalunya disposa d’una unitat a Barcelona, la de Lleida seria la segona al país
  3. En aquest projecte hi participen tant el Departament de Salut com el de Drets Socials


El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquesta tarda el centre que acollirà el Programa Acompanya’m a Lleida. {"name":"2023/02/10/18/12/d8b1afca-8967-441c-ab52-1faee11bd4f5.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":528330}


El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquesta tarda el centre que acollirà el Programa Acompanya’m a Lleida. El centre, que serà gestionat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, compta amb una superfície de 1.700 metres quadrats i estarà destinat a adolescents i joves d’entre 12 i 18 anys amb un diagnòstic de trastorn mental greu. La seva complexitat clínica, familiar o social elevada no permeten un abordatge i tractament amb els recursos comunitaris, hospitalaris o serveis socials existents a la població, i per això s’ha plantejat el desplegament d’aquest programa a la ciutat de Lleida.

Balcells ha destacat que “el centre Acompanya’m de Lleida agafarà el model de Barcelona i el millorarà amb una atenció més comunitària. És un gran recurs que ens ha de permetre que, en un percentatge molt alt, joves amb una alta complexitat psiquiàtrica puguin retornar a la seva família i a la comunitat. Per tant, Acompanya’m és una aposta de treball integral i integrat entre diversos departaments i, també, amb el món local”.

Sant Joan de Déu té la possibilitat d’implementar el servei en un dispositiu integrat en la comunitat. La proposa de centre s’ubica a menys de 2 quilòmetres de l’Hospital Sant Joan de Déu. La proximitat amb la unitat dels serveis de salut mental infantil referent a la demarcació pot suposar una garantia de coneixement en la prestació d’aquest tipus de servei.

El Programa Acompanya’m a Lleida neix de la necessitat d’avançar cap a un nou model d’atenció biopsicosocial i comunitari que integri l’atenció sanitària, social, familiar i educativa a la xarxa pública de salut mental. El Programa es configura com la unitat terapèutica educativa i residencial especialitzada per a l’atenció de joves i adolescents amb trastorns mentals greus d’elevada complexitat i vulnerabilitat social, integrat a la xarxa pública de Salut de Catalunya. Aquest programa és un projecte interdepartamental entre Salut i Drets Socials.

Aquesta nova unitat té com a objectiu oferir una atenció terapèutica, social i educativa a adolescents i joves amb trastorn mental greu, de conducta greu d’elevada complexitat, d’una forma intensiva, personalitzada, interdisciplinària, coordinada i corresponsable amb els serveis educatius i socials.

L’any 2022, es van atendre a Lleida 3.802 persones d’entre 0 i 18 anys amb un diagnòstic de salut mental, això representa el 5,2% del total de la població menor de 18 anys de la demarcació. D’aquests infants i joves, un 21,15% presentaven un diagnòstic de Pacient Cònic Complex (PCC).

Lleida, divendres 10 de febrer de 2023

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia