Drets Socials

La directora Ester Cabanes intervé en la jornada

La Unió Europea i el Consell d'Europa aplaudeixen la implementació de la Barnahus de Drets Socials a Catalunya

query_builder   10 febrer 2023 19:21

event_note Nota de premsa

La Unió Europea i el Consell d'Europa aplaudeixen la implementació de la Barnahus de Drets Socials a Catalunya

La directora de la DGAIA ha explicat el model català en una jornada a Madrid amb representants europeus

“Amb la Barnahus, tenim cura dels infants i els seus drets quan més ho necessiten, i evitem la seva revictimització”, destaca Cabanes

Responsables d’Infància de la Unió Europea i del Consell d’Europa han felicitat avui la Generalitat per la implementació que ha fet a Catalunya el Departament de Drets Socials del model Barnahus, la Unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals. La directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes i Vall, ha explicat l’experiència catalana en una jornada organitzada a Madrid pel Consell d’Europa amb la intenció d’estendre a tot l’Estat espanyol serveis basats en el model Barnahus. Cabanes ha destacat que la Barnahus es va iniciar a Catalunya amb un projecte pilot a Tarragona el 2020, i que fruit dels bons resultats, Drets Socials obrirà aquest 2023 un total de 12 serveis més arreu del territori.

La directora Ester Cabanes intervé en la jornada{"name":"2023/02/10/19/17/dac2b34e-fa39-4ca4-9156-ef6a988d60aa.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":98455}

“Amb la Barnahus, tenim cura dels infants i els seus drets quan més ho necessiten, i evitem la seva revictimització. És una aposta de país per aplicar la perspectiva d’infància, canviant el model d’atenció i donant realitat al principi d’interès superior de l’infant”, ha destacat la directora, que durant la jornada ha rebut consultes i felicitacions de responsables de diferents països europeus. Des del 2020, s’hi han atès 526 casos (el 48% de tipus intrafamiliar), i les dades han mostrat que s’ha incrementat la detecció de casos, respecte a altres territoris. Per això, els pressupostos de 2023 del Departament compten amb una nova dotació de 4,6 milions d’euros que permetrà desplegar el model Barnahus d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, fins a tenir 13 serveis a Catalunya.

La Barnahus (casa dels infants, en islandès) ofereix als infants i adolescents víctimes de violència sexual i a les seves famílies un entorn amable i l’acompanyament d’un equip pluridisciplinari. El servei s’encarrega del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i evita la seva revictimització, minimitzant la contaminació del testimoni i garantint les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial. El projecte, liderat pel Departament de Drets Socials, mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència, es fa en coordinació amb els departaments de Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.

El bon funcionament del projecte pilot a Tarragona ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del territori i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Aquesta iniciativa té com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat.

Jornada del Consell d’Europa

El projecte del Consell d’Europa, de promoure la creació de serveis com la Barnahus a tot l’Estat espanyol, comptarà amb suport de finançament de la Unió Europea i dona suport a que el Govern espanyol promogui legislació rellevant, així com polítiques i eines, per introduir el model Barnahus. En l’acte hi ha participat la responsable de Drets dels Infants del Consell d’Europa, Régina Jensdóttir; el cap de la unitat DG REFORM de la Comissió Europea, Sébastien Renaud; la Ministra espanyola de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, entre altres personalitats i representants del Consell d’Europa i de països com Islàndia, Eslovènia i el Consell d’Estats de la Mar Bàltica (CBSS), a més de diferents territoris de l’Estat espanyol. En la jornada, la Fiscal en cap de Tarragona, Maria José Osuna Cerezo, ha explicat la experiència i les bones pràctiques que s’ha donat al territori amb la Barnahus.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia