1. Tres són empreses del Vallès que han certificat productes elaborats amb àrids reciclats provinents de residus de la construcció o de la demolició, mentre que la quarta té la seu a la ciutat de Barcelona i ha rebut l’ecoetiqueta en la categoria de primeres matèries i productes de plàstic reciclat
  2. Pren relleu la importància del reciclatge dels materials per elaborar nous productes, incorporant el concepte de l’economia circular en els processos productius de moltes empreses del país


Quatre organitzacions catalanes han obtingut per primer cop el Distintiu de garantia de qualitat ambiental durant les últimes setmanes per a diferents tipologies de productes fabricats amb material reciclat. Tres d’aquestes ecoetiquetes les ha atorgat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a la categoria Primeres matèries i productes d’àrid reciclat a les empreses vallesanes Hercal Zero, S.L. i Hercal Eco Concrete, S.L., ambdues ubicades a Terrassa, i Panots Jiménez, de Santa Eulàlia de Ronçana. Una quarta empresa, ZICLA, amb seu a Barcelona, ha rebut el distintiu en la categoria Primeres matèries i productes de plàstic reciclat.

Productes d’àrids reciclats

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquet, que ha visitat aquest dilluns Hercal Zero, ha aprofitat per lliurar als representants de l’empresa el certificat que acredita l’obtenció del Distintiu. Hercal Zero ha certificat diverses referències de primeres matèries d’àrid reciclat provinent de residus de la construcció i demolició i Hercal Eco Concrete l’H-Zero Block, un bloc en massa fabricat 100% amb àrid reciclat, i diverses referències de formigó que incorpora aquest material.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquet, després del lliurament del certificat a Hercal.
La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquet, després del lliurament del certificat a Hercal.
{"name":"2023/02/14/10/37/892dfff2-b9a9-4fb8-9ef7-6eb41f8bf17c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":2153509}


Els objectius europeus de recuperació de residus i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) encaminen el tractament dels residus com a un mecanisme d’obtenció de recursos i així contribuir a una economia cada cop més circular.Els residus de la construcció i demolició, un cop triats, separats per fraccions i processats degudament per gestors de residus autoritzats per realitzar tractaments de reciclatge esdevenen una matèria prima secundària coneguda com a àrid reciclat.

Aprofitant els recursos

Per la seva banda, l’empresa ZICLA ha ampliat la seva gamma de productes certificats amb el nou “delineador Pointer”, emprat per a la segregació de fluxos de trànsit, i fabricat amb plàstic 100% reciclat.

Amb la certificació d’aquests nous productes, s’evidencia la importància de l’ús del material reciclat, incorporant el concepte de l’economia circular en els processos productius de moltes empreses catalanes. Per altra banda, també es posa de manifest la voluntat de les empreses de certificar els seus productes amb el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, ecoetiqueta de prestigi que els ajuda a donar credibilitat a la seva manera de treballar i a posicionar el seu producte al mercat.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic de productes i serveis propi de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un sistema voluntari que certifica i permet identificar aquells productes i serveis que compleixen amb un requisits ambientals establerts.