Empresa i Treball

Consum inspecciona el mercat dels patinets elèctrics amb l¿objectiu de vetllar per la seguretat d¿aquests productes

Consum inspecciona el mercat dels patinets elèctrics amb l'objectiu de vetllar per la seguretat d'aquests productes

query_builder   15 febrer 2023 08:54

event_note Nota de premsa

Consum inspecciona el mercat dels patinets elèctrics amb l'objectiu de vetllar per la seguretat d'aquests productes

  1. L’Agència Catalana del Consum, del Departament d’Empresa i Treball, ha endegat una campanya d’inspecció específica, que s’allargarà durant aquest any, per garantir que les empreses i els establiments que produeixen, distribueixen o comercialitzen patinets compleixen la normativa de seguretat de productes destinats a les persones consumidores
  2. En la primera fase de la campanya, Consum ha inspeccionat cinc models de patinet elèctric distribuïts a grans superfícies comercials, i ha detectat incompliments esmenables d’etiquetatge en tres dels productes comercialitzats, i n’ha prohibit la comercialització de dos d’ells per incompliments en la part elèctrica o mecànica
  3. La inspecció de consum continuarà controlant durant els pròxims mesos l’etiquetatge dels patinets a la venda i seguirà fent controls de laboratori de més models amb l’objectiu de garantir que compleixin amb els requisits i les exigències de seguretat

L'Agència Catalana del Consum, del Departament d’Empresa i Treball, com a organisme encarregat de vetllar per la seguretat dels productes posats a disposició de les persones consumidores en l’àmbit territorial de Catalunya, ha endegat una campanya d’inspecció per controlar la seguretat dels patinets elèctrics, tenint en compte que el seu ús ha augmentat considerablement, especialment entre les persones joves.

La campanya, que es va iniciar a finals de 2022 i s’allargarà durant aquest any, s’emmarca en els controls sistemàtics de productes no alimentaris que l’Agència du a terme anualment en sectors diversos, per tal de garantir un control homogeni i transversal del mercat. La campanya comprèn la programació de presa de mostres i l’anàlisi dels productes en laboratoris acreditats o oficials, en què s’analitzen paràmetres de construcció, disseny, composició i seguretat, així com la informació i l’etiquetatge.

En aquest cas, els productes objecte de control són patinets elèctrics per a adults que permeten una velocitat d’entre 6 i 25 km/h, que es cataloguen com a vehicles de mobilitat personal (VMP), i l'objectiu principal és comprovar si compleixen les disposicions vigents en matèria d'etiquetatge i els requisits i les exigències de seguretat que li són aplicables, de manera que no comportin un risc per a la salut i la seguretat de les persones consumidores.

En la primera fase, realitzada a finals del 2022, s’han fet assajos en laboratori sobre cinc models de patinet elèctric distribuïts a grans superfícies comercials.Els resultats dels assajos han determinat incompliments esmenables en tres dels cinc patinets analitzats. Tots tres presenten incompliments lleus que afecten l’etiquetatge, i la inspecció de consum ha realitzat un requeriment d’esmena a les empreses que els fabriquen.

A més, un dels patinets –model “Ziro 2 blue” de la marca Smartgyro– té incompliments sobre la part mecànica del producte i un altre –model “Basic” de la marca Uirax– incompleix tant en la part elèctrica (carregador) com la mecànica (software). En aquests dos casos, l’Agència ha comunicat als establiments l’obligatorietat de retirar de la venda les unitats disponibles fins que s’esmenin els incompliments detectats en laboratori i, així mateix, ho ha notificat a la xarxa estatal d’alerta de productes, gestionada pel Ministeri de Consum, ja que les empreses fabricants tenen seu fora de Catalunya.

Durant aquest any, la inspecció de consum continuarà controlant l’etiquetatge dels patinets a la venda i farà nous assajos en laboratori per tal de garantir que les empreses i els establiments que produeixen, distribueixen o comercialitzen aquests productes, compleixen la normativa de protecció de les persones consumidores.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter@consumcat|@empresacat | @treballcat

Instagram consumcat

Linkedin consumcat

Youtube consumcat



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia