· Els investigadors atribueixen als quatre detinguts almenys set robatoris a cases unifamiliars a les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona

· La investigació es va precipitar quan els Mossos van detenir a Les Borges Blanques els quatre investigats després que tinguessin un accident al terme municipal de les Borges Blanques mentre fugien d’un robatori

· La coordinació entre les diferents àrees d’investigació criminal de la DIC ha permès relacionar dos dels detinguts amb una investigació de plantacions de marihuana indoor a dues naus industrials

· Al mes de desembre es van realitzar diverses detencions relacionades amb la producció de marihuana valorada en prop de 40.000 euros al mercat il·lícit i una defraudació de fluid elèctric de més de 300.000 euros

Agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud, conjuntament amb la Unitat d’Investigació de la comissaria de Vilafranca, han desarticulat un grup criminal molt actiu dedicat als robatoris amb força a domicilis. Els quatre detinguts, tres homes d’entre 30 i 32 anys, que no tenien residència a Catalunya, i una dona de 25 anys. Paral·lelament, agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de Ponent atribueixen a dos d’aquests detinguts delictes contra la salut pública en la modalitat de tràfic de drogues.

La principal hipòtesi sobre el perfil dels detinguts és que són persones sense domicili estable a Catalunya, que treballen per màfies que trafiquen amb marihuana. Els detinguts feien de “jardiners” en plantacions de marihuana indoor a la demarcació de Ponent. Un cop desmantellades les plantacions pels Mossos d’Esquadra al mes de desembre, els mateixos “jardiners” van canviar la seva activitat delictiva de la producció de marihuana als robatoris amb força a domicilis.

Un grup de lladres de cases, pràcticament sense antecedents

Mentre que als tres homes detinguts no els consta cap antecedent policial per part de cap cos policial de l’Estat espanyol, la dona ha estat detinguda en onze ocasions per diversos delictes, principalment de caràcter patrimonial.

La investigació es va iniciar després que es produís un robatori en un domicili a finals de gener a la localitat de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), d’on van sostreure, entre altres objectes, un armer amb armes de caça.

Les primeres gestions d’investigació es van centrar a determinar qui i per on operava el grup investigat. Els presumptes autors tenien una gran mobilitat i triaven prèviament els municipis on havien d’actuar, sempre a primeres hores del vespre per aprofitar la foscor. Els seus objectius eren cases unifamiliars allunyades dels centres de les poblacions, amb l’objectiu de garantir-se la fugida amb més facilitat. Un cop dins la casa, escalaven les tanques perimetrals i forçaven portes i finestres amb diferents eines. Consumat el robatori, retornaven a gran velocitat als seus domicilis.

Els investigadors els relacionen amb set robatoris a les poblacions de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Santa Oliva (Baix Penedès), Benavent (Segrià), Sitges (el Garraf) i Mollerussa (el Pla d'Urgell).

Un cop obtinguts els indicis que acreditaven la seva participació en els fets investigats es va establir un dispositiu de detenció per interceptar-los. El 6 de febrer van localitzar els autors després que cometessin un dels robatoris a Benavent (Segrià) i van iniciar un seguiment. Els investigats fugien del lloc a gran velocitat i en un dels accessos a l’Autovia A2, a l’altura de les Borges Blanques, van patir un accident i el vehicle va tenir una sortida de via.

Els autors van abandonar el vehicle, van donar-se a la fugida i es van intentar desempallegar dels objectes que havien sostret. Amb tot els investigadors van aconseguir detenir dues de les quatre persones in fraganti, al lloc de l’accident. Els agents van localitzar les joies, que provenien de l’últim robatori, amagades en una zona de matolls en una zona rural propera al lloc on van patir l’accident.

Els altres dos investigats van ser detinguts l’endemà, en un dispositiu policial quan arribaven a la seva residència temporal.

El Jutjat d’Instrucció i Primera Instància núm. 2 de Vilafranca del Penedès, que tutelava la investigació, va acordar l’escorcoll dels seus domicilis, on s’hi van localitzar diners en efectiu, joies, perfums, roba i motxilles provinents d’altres robatoris. Disposaven també d’un kit de detecció d’or per a comprovar l’autenticitat de les peces de joieria sostretes.

El traspàs d’informació entre investigadors, clau per detenir-los també per tràfic de drogues

Paral·lelament a aquests fets, l’Àrea d’Investigació Criminal de la DIC a Ponent, mantenia oberta una investigació per pertinença a grup criminal, delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric, en la qual ja s’havien detingut set persones, el passat mes de desembre. Tot i això, la investigació encara era oberta perquè diversos investigats estaven en cerca pels investigadors (https://mossos.gencat.cat/ca/actualitat/nota-premsa/?id=480762).

En el marc de l’explotació del cas, es van desmantellar dues naus industrials amb plantacions interiors a les localitats de Bellvís i Sidamon (Lleida) on s’hi va intervenir marihuana amb una estimació de valor al mercat il·lícit de prop de 40.000 euros i una defraudació del fluid elèctric que ascendia a més de 300.000 euros.

Els dos detinguts s’encarregaven d’adaptar les naus industrials per al cultiu de marihuana i duien a terme tota la instal·lació. Els investigadors també van constatar una participació activa i perllongada en el temps dins del grup criminal. La seva funció va ser cabdal a l'hora d'obtenir guanys econòmics en l'elaboració o cultiu interior de marihuana.

Detinguts per partida doble

Els quatre detinguts, pertanyents al grup criminal que cometia robatoris, van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció i Primera Instància núm. 2 de Vilafranca del Penedès, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.

Paral·lelament, les dues persones relacionades amb les plantacions de marihuana, van ser detinguts per la DIC de Ponent, van passar a disposició del jutge competent i van quedar en llibertat amb càrrecs.

Àrea de Comunicació

Barcelona 15 de febrer de 2023

3  

Imatges

FOTO1

FOTO1 284236

FOTO2

FOTO2 279001

FOTO3

FOTO3 170186