Protecció Civil

Carnestoltes 2023

Consells de Protecció Civil de la Generalitat per a unes festes de carnestoltes segures

query_builder   15 febrer 2023 11:11

event_note Nota de premsa

Consells de Protecció Civil de la Generalitat per a unes festes de carnestoltes segures

Consells de Protecció Civil per unes festes de Carnestoltes segures{"name":"2023/02/15/11/13/a6f1d26a-8de5-40fe-8052-2ea59945c9fc.png","author":"DGPC","type":"0","location":"0","weight":347541}
 1. Protecció Civil de la Generalitat ha recollit en una pàgina web les recomanacions de seguretat per a les festes de carnestoltes en format vídeo, infografies, imatges i text
 2. L’objectiu d’aquestes recomanacions és minimitzar els riscos que hi pot haver en esdeveniments amb molta concurrència de gent, majoritàriament infants i joves
 3. Com cada any, Protecció Civil participarà al dispositiu preventiu del carnaval de Sitges diumenge i dimarts, i es posarà en prealerta el pla PROCICAT per la coincidència de rues arreu del territori
 4. Els consells es divideixen en recomanacions a tenir en compte abans i durant la celebració; consells en el transport públic; recomanacions per a organitzadors i participants de cavalcades i rues, i finalment què fer en cas d’emergència
 5. La pàgina es pot consultar en català, castellà, anglès i occità

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha recollit en una pàgina web els principals consells de seguretat per a les festes i rues de carnestoltes per aquest 2023. L’objectiu d’aquestes recomanacions és minimitzar els riscos que hi pot haver en esdeveniments amb molta concurrència de gent, majoritàriament infants i joves, i evitar accidents i saber com actuar si es produeix una emergència en l’activitat.

Els consells es divideixen en recomanacions a tenir en compte abans i durant la celebració; consells en el transport públic; recomanacions per a organitzadors i participants de cavalcades i rues, i finalment què fer en cas d’emergència. Aquestes recomanacions es poden trobar en català, castellà, anglès i occità a l’enllaç interior.gencat.cat/carnestoltes.

Com a principals advertències per evitar accidents destaquen: informar-se bé dels llocs per on ha de passar la rua i seguir les recomanacions del personal de seguretat; no pujar a baranes, reixes o altres elements inestables; posar als infants una polsera identificativa o targeta visible amb el nom i telèfon de contacte per si es perden; i travessar carrers i vies ferroviàries pels passos habilitats.

Les recomanacions també recorden que en cas d’emergència és imprescindible actuar amb calma sense córrer ni empènyer, per evitar situacions perilloses, i dirigir-se cap a les sortides del recorregut pels llocs indicats sense intentar tornar enrere i sense aturar-se fins a sortir de l’espai de la rua.

Les rues amb més afluència de persones han de disposar d’un pla d’emergència elaborat pels organitzadors i homologat pels òrgans de protecció civil municipals o de la Generalitat segons el nombre d’assistents previst. Aquests plans recullen els serveis d’autoprotecció que disposa l’activitat per evitar accidents i per actuar en cas d’emergència, així com les mesures que cal aplicar en cada cas. Per garantir que el pla sigui efectiu cal seguir sempre les indicacions dels serveis de l’organització.

Els consells de seguretat s’han editat en diferents suports, com text, vídeo, infografies i gif, per així augmentar la seva difusió a través de les diferents xarxes socials d’@emergenciescat i de tots els municipis o entitats que vulguin fer-ne també difusió.

Dispositius i plans d’emergències de les rues de carnestoltes 2023

Enguany, els municipis dels quals consta que han elaborat el Pla d’Autoprotecció (PAU) per homologació en l'àmbit municipal del carnestoltes 2023 són:

Cambrils, Castell-Platja d’Aro, el Prat de Llobregat, el Vendrell, Esplugues de Llobregat, Olot, Palamós, Santa Coloma de Gramenet i Solsona.

A més, els municipis que han presentat el Pla d’Autoprotecció per homologació en l'àmbit de la Generalitat (els que preveuen més afluència) han estat Sitges i Torelló. Ambdós disposen de l’informe tècnic favorable de la Direcció General de Protecció Civil.

Operativament, la DGPC posarà en prealerta els pròxims dies el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per la coincidència de rues de carnestoltes a diverses ciutats i pobles catalans, i per la gran afluència de públic que s’hi espera.

A més, personal de la Operativa Territorial de Protecció Civil estarà present diumenge i dimarts vinents al Centre de Coordinació Operativa (CECOR) pel carnaval de Sitges, que es fa a les dependències de la Policia Local de Sitges.

Concretament, a la rua de la Disbauxa del diumenge a les 19 hores es preveu l’assistència d’unes 66.500 persones, i a la de l’Extermini de dimarts unes 40.000 persones.

Al CECOR, els diferents cossos d’emergències vetllaran per un bon desenvolupament de les diferents rues, especialment les més concorregudes. Des d’aquí també es coordinarà el desplegament preventiu dels diferents serveis d’emergències amb l’objectiu de millorar la resposta operativa en cas d’emergència.

A molts municipis catalans on se celebra el carnestoltes, els tècnics i voluntariat de protecció civil municipal també treballen en la preparació de la seguretat d’aquests dispositius i en el seguiment de les activitats des de l’àmbit municipal en el marc de les competències locals de protecció civil.

Consells de Protecció Civil per a les festes de carnestoltes

Abans i durant la celebració

 1. Abans d’anar-hi informa't bé dels llocs per on passarà la rua.
 2. Informa't a l’arribada d'on hi ha els serveis preventius sanitaris.
 3. Tingues localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació dels recorreguts.
 4. Fes atenció a les indicacions del personal de seguretat.
 5. Porta aigua i ves hidratant-te.
 6. Travessa carrers, vies ferroviàries i carrils només pels passos habilitats.
 7. En desfilades i cavalcades, si llancen caramels, no baixis a recollir-los a la calçada mentre passen les carrosses.
 8. No pugis a baranes, reixes o altres elements inestables que puguin ser perillosos.
 9. En concentracions massives a l'exterior, si tens la sensació d'estar atrapat o sense sortida possible, busca una ubicació alternativa on puguis trobar una via d'evacuació.
 10. Si vas amb infants, porta'ls a coll o de la mà. Estigues pendent de la gent gran i de les persones amb impediments.
 11. Porta la documentació a sobre. En el cas dels infants, gent gran i persones amb discapacitats psíquiques, prepara una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i fes que la portin en un lloc visible per si es perden.
 12. Si vas acompanyat o en grup, acordeu prèviament un punt de referència on trobar-vos en cas que us separeu o us perdeu.
 13. Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandona el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblidis els objectes personals.


Consells i recomanacions en el transport públic

 1. Tingues molta cura a les andanes de les estacions quan hi hagi molta gent i mantingues la calma a les cues d'accés.
 2. Segueix en tot moment les indicacions del personal de servei de l’estació. Estigues atent a la megafonia.
 3. Repartiu-vos al llarg de tota l’andana perquè hi hagi més fluïdesa i deixa baixar les persones del vagó abans de pujar.
 4. No t'aturis davant els accessos per evitar aglomeracions.
 5. No intentis entrar o sortir del vagó després del senyal acústic de tancament de portes.
 6. No travessis les vies, cal utilitzar els passos habilitats. No t'asseguis a les andanes, utilitza les àrees de descans habilitades.
 7. Està totalment prohibit llençar petards, bengales o objectes a l’estació, a les vies i a dins els vagons.
 8. No es pot entrar a l’estació amb begudes alcohòliques, llaunes ni ampolles de vidre.
 9. En el cas que necessitis ajuda, comunica-ho a informació o al personal de l’estació o truca al 112.
 10. Els aparells d’emergència del tren s’han d’utilitzar només i exclusivament per a aquesta necessitat.


Recomanacions per a participants de cavalcades i rues

 1. Recordeu la importància de conèixer el recorregut, les vies d’evacuació, les zones de més aglomeració i els consells d’autoprotecció dels plans d’autoprotecció.
 2. No manipuleu cap tipus d’element elèctric si no disposeu de l'autorització corresponent.
 3. Disposeu d’extintors ubicats en llocs de fàcil accés per poder apagar qualsevol conat d’incendi.
 4. Tingueu clares les possibles vies de sortida del vehicle i del recorregut.
 5. Eviteu sobrecarregar les instal·lacions elèctriques.
 6. Deixeu prou espai entre comparsa i comparsa per evitar accidents i interaccions en cas d’incendi.
 7. Seguiu les indicacions del vostre responsable de grup i adreceu-vos-hi en cas de dubte.
 8. Si conduïu algun dels vehicles de la rua, no prengueu begudes alcohòliques i porteu l'aigua en ampolles de plàstic.
 9. No deixeu materials accessibles al públic que puguin suposar un perill per a la seva integritat física (per exemple, pirotècnia, elements amb flama, etc.).
 10. Si les carrosses o disfresses són de materials combustibles o fàcilment inflamables, recordeu de no utilitzar cap element amb flama o guspires a prop.
 11. No llanceu pirotècnia ni elements amb flama o guspires cap al públic, ja que també poden dur disfresses combustibles o inflamables.
 12. A les carrosses, hi ha d’anar personal que sàpiga com funciona el generador —com s’apaga— i també utilitzar extintors.
 13. Està totalment prohibit carregar combustible amb els generadors en marxa.
 14. El combustible s’ha de portar en dipòsits homologats i cal deixar-lo en zones ventilades, lluny de focus de calor.
 15. La instal·lació elèctrica de les carrosses ha de ser adequada i ha de disposar de butlletí d’instal·lador o certificat d’idoneïtat.
 16. Tots els vehicles han de disposar de la ITV i de l’assegurança corresponents.
 17. Compliu totes les mesures de seguretat, a fi de minimitzar la possibilitat d’accidents.
 18. Col·laboreu amb l’ajuntament en la difusió dels consells per a la població.


En cas d’emergència

 1. Si necessites atenció sanitària, demana-la als punts d’assistència corresponents (cal estar alerta als llocs i motius que poden provocar accidents i col·laborar, en la mesura que es pugui, per procurar no resultar afectats).
 2. Davant de qualsevol situació d’emergència personal o col·lectiva, mantingues la calma, truca al 112 i avisa els serveis d’emergència.
 3. No utilitzis el mòbil per fer trucades ni enviar fotos o vídeos personals a les zones amb molta concentració de persones, per impedir el col·lapse de les línies telefòniques i facilitar així la comunicació amb els serveis d’emergència.
 4. Dirigeix-te a les sortides pels llocs indicats i sense aturar-te. En cap cas no tornis enrere.
 5. Evita cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podries provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de gent que hi ha concentrada.
 6. No t'aturis davant les sortides o vies d’evacuació.
 7. Una vegada estiguis en una zona segura, si no trobes el familiar, amic o persona coneguda, informa'n els serveis d’emergència.

A més, des de la pàgina web es pot enllaçar amb les pàgines:

·Consells per a l’organització de rues i cavalcades

·Consells de seguretat per prevenir els accidents en la preparació de les carrosses

·Consells per a grans concentracions de personesXarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia