Empresa i Treball

El conseller Torrent presenta 35 M€ d¿inversió turística a les comarques de Girona

El conseller Torrent presenta 35 M€ d'inversió turística a les comarques de Girona

query_builder   15 febrer 2023 13:28

event_note Nota de premsa

El conseller Torrent presenta 35 M€ d'inversió turística a les comarques de Girona

  1. En el marc de les convocatòries extraordinàries 2021 i 2022 dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions dels Fons Next Generation, s’han finançat 11 projectes a la demarcació de Girona
  2. Es calcula que amb aquests fons es mobilitzaran al territori un total de 94 M€ entre els 35 milions d’inversió directa dels fons i els 59 milions addicionals d’inversió induïda

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, han presentat avui les inversions turístiques a les comarques de Girona finançades amb 35 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation UE. L’acte ha comptat amb l’assistència de la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, i d’una quarantena de representants dels diferents municipis i territoris gironins implicats.

El conseller Torrent ha assegurat que “mai abans s’havien injectat tants diners en projectes turístics a Catalunya: quasi 229 milions d’euros des que vam arribar al Govern el 2021 i que han de contribuir al desenvolupament equilibrat de tot el nostre potencial turístic”.

El titular d’Empresa i Treball ha explicat que “volem aconseguir que el turisme del nostre país sigui de més qualitat i més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social. I això passa per reconstruir un nou model transformador, regeneratiu i circular que aposti clarament per fomentar un turisme més ètic, innovador i responsable”.

En la convocatòria extraordinària corresponent a l’any 2022, els projectes finançats són: Banyoles, ciutat de l’aigua (2,3 M€); la Selva interior (2,8 M€); la conversió del centre històric de Figueres (2,9 M€); i l’Aula Blava de Palamós (850.000 €). A aquestes propostes cal sumar les set escollides en la convocatòria 2021: Impuls del cicloturisme com a dinamitzador territorial a les Vies Verdes de Girona (3,5 M€); la Garrotxa Soft & Smart county (3,5 M€); la transformació de la destinació turística Roses (3 M€); Menja’t Girona (3,5 M€); la Costa Brava creativa de Sant Feliu de Guíxols (3,5 M€); i els plans de sostenibilitat turística de Lloret de Mar (6 M€) i del Ripollès (3,5 M€).

Es calcula que tots aquests projectes mobilitzaran en total al territori 94 milions d’euros entre els 35 milions d’inversió directa dels fons i els 59 milions d’euros addicionals d’inversió induïda.

Els plans presentats avui tenen com a objectius principals fomentar la cohesió territorial; donar suport a les destinacions turístiques catalanes en el seu procés de transformació en clau sostenible i amb estratègies de resiliència; i impulsar un model de turisme capaç d’oferir experiències excepcionals al visitant.

Els projectes: 2022

Aula Blava: vaixell interpretatiu de la cultura de la pesca. Proposta presentada per l’Ajuntament de Palamós en la convocatòria 2022 d’Acció de cohesió entre destinacions. Amb una inversió de 850.000 euros es preveu construir un vaixell escola, implicant proveïdors i empreses del territori, i convertint-lo en un espai pedagògic i innovador, coherent amb un missatge zero emissions i aglutinador d’una oferta d’activitats única alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Banyoles, ciutat de l’aigua. Amb 2,3 M d’euros de finançament, la proposta presentada per l’Ajuntament de Banyoles, contempla un conjunt d’actuacions com ara miradors i adequació de la infraestructura esportiva a l'estany de Banyoles; creació del producte cultural ‘La gran volta a Banyoles’, el videomapatge ‘Ciutat de l’aigua’ així com rutes diverses com ara les Pesqueres de Banyoles o la Ruta dolça.

La Selva interior. Amb una inversió de 2,8 M d’euros, el Pla contempla la creació d’un parc ornitològic, millorar les infraestructures per a les visites a les Coves del Pasteral, senyalització digital d’elements patrimonials de la comarca i instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics en punts estratègics de la destinació, entre altres.

Conversió del centre històric de Figueres. El projecte inclou una bateria d’accions per tal de convertir la visita en una experiència turística integral, sostenible i competitiva centrada en la cultura, el comerç i la gastronomia locals. Destaquen, per exemple, la millora de la connectivitat verda amb el castell de Sant Ferran, la instal·lació de gobomapping i la millora de l’eficiència energètica dels equipaments turístics. Això es finançarà amb 2,9 milions d’euros.

Els projectes: 2021

Impuls del cicloturisme com a dinamitzador territorial. Proposta del Consorci de les Vies Verdes de Girona que contempla un conjunt d’actuacions turístiques en el marc de la sostenibilitat. Amb 3,5 M d’euros està previst adequar i connectar les vies verdes de la demarcació, implementar i millorar la senyalització i potenciar el coneixement del territori i el seu patrimoni de forma sostenible.

La Garrotxa Soft&Smart County. El Consell Comarcal de la Garrotxa té com a objectiu consolidar la transformació de la comarca en una destinació ecoturística. Els 3,5 M d’euros procedents dels fons europeus contribuiran a promoure l’ecomobilitat accessible en les experiències turístiques, remarcar recursos naturals i culturals poc coneguts i apostar per la digitalització com a instrument clau de gestió i promoció turístiques.

Transformació de la destinació turística Roses. Amb 3 M d’euros d’inversió, l’Ajuntament del municipi preveu millorar el posicionament competitiu amb criteris de sostenibilitat i innovació turística, regenerant el litoral, millorant els espais i les infraestructures públiques i impulsant el turisme esportiu de manera sostenible.

Menja’t Girona. L’Ajuntament de la ciutat presenta una proposta per desenvolupar una experiència turística que enllaci patrimoni natural, gastronòmic, hortícola, cultural, arquitectònic i urbanístic. Amb una inversió de 3,5 M d’euros, està previst, potenciar Girona com a smart destination a través de l’ús de les tecnologies digitals i enfortir la gestió de l’activitat turística per fer la ciutat més acollidora per a visitants i residents.

Pla de sostenibilitat turística en destinació de Lloret de Mar. La inversió de gairebé 6 M d’euros està destinada a transformar el nucli antic i l’entorn litoral del municipi en un espai sostenible, atractiu, innovador i connectat. Amb aquest pla, l’Ajuntament de Lloret de Mar treballa per valorar el patrimoni natural i cultural del municipi i contempla la reconversió integral del centre històric, de l’antic mercat municipal i dels Jardins de Santa Clotilde.

Pla de sostenibilitat turística en destinació del Ripollès. El Consell Comarcal del Ripollès gestionarà 3,5 M d’euros per consolidar el model de turisme sostenible transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural de la comarca. Entre altres iniciatives, es potenciarà la digitalització del sector, dels serveis i dels productes turístics del territori.

La Costa Brava creativa. La proposta de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols es basa en la renovació del model turístic i reposicionar la ciutat com a referent en els àmbits de la cultura i la creativitat contemporània. Per fer-ho possible, compta amb 3,5 M d’euros procedents dels fons europeus.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @turismecat|@empresacat | @treballcat
  2. Youtube: https://www.youtube.com/turismecat


1  

Imatges

El conseller Torrent presenta 35 M€ d inversió turística a les comarques de Girona

El conseller Torrent presenta 35 M€ d inversió turística a les comarques de Girona 251372

1  

Fitxers adjunts

Presentació de les inversions turístiques a les comarques gironines finançades amb els fons Next Generation

Presentació de les inversions turístiques a les comarques gironines finançades amb els fons Next Generation
PDF | 2081863

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia