Interior

El Govern impulsa un pla de foment del català a les autoescoles

query_builder   15 febrer 2023 14:30

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un pla de foment del català a les autoescoles

  1. Els consellers Elena i Garriga i el president de la Federació d’Autoescoles de Catalunya han signat un conveni per fomentar l’ús de la llengua en aquest sector
  2. Entre altres mesures, s’editaran testos en línia i materials, es fomentaran sessions i formació en català i s’instarà la DGT a poder fer els exàmens teòrics en llengua catalana sense necessitat de sol·licitud prèvia
  {"name":"2023/02/15/14/20/97d43067-0bdd-43fd-b4ce-f6059516fa8a.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":391735}

El Govern, a través dels departaments d’Interior i Cultura, ha signat aquest dimecres un conveni amb la Federació d’Autoescoles de Catalunya per impulsar un pla foment del català al sector de les autoescoles en coordinació i col·laboració amb el sector. Això implica, entre altres mesures, més materials en català per a l’alumnat que estudia l’examen teòric i l’organització de formacions específiques per al professorat de les autoescoles. El pressupost destinat a aquesta acció per part dels dos departaments de la Generalitat arriba als 400.000 euros.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que aquest conveni “blindarà el dret a utilitzar el català en la formació i examinació del carnet de conduir, amb més materials, més testos, més classes i més exàmens en català”. “Incorpora compromisos per promoure i garantir l’ús d’aquesta llengua en l’educació viària a tots els futurs conductors i conductores, a través de la implicació del sector de les autoescoles i l’impuls del Govern”, ha afegit.

Elena ha explicat a més que “s’ha instat la DGT a oferir l’opció de realitzar els exàmens teòrics i pràctics en català sense sol·licitud prèvia”. “És molt senzill i és de justícia: cadascú ha de tenir l’opció de poder triar”, ha insistit.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que aquesta és una de les 100 mesures que el Govern va presentar el passat mes de novembre per impulsar l’ús del català en tots els àmbits i ha remarcat que “el nostre objectiu és que treure’s el permís de conduir en català sigui una normalitat en aquest país i el conveni signat avui és determinant per poder avançar en aquesta línia”. En aquest sentit, el president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, Joan Sala, ha valorat molt positivament la signatura "d'un conveni que era molt esperat i que creiem que era molt necessari, perquè la situació del català a les classes i amb els materials per treure's el carnet de conduir és complicada".

El conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit (SCT), el Departament de Cultura i la Federació d’Autoescoles de Catalunya té per objecte fomentar l’ús del català en aquest sector. D’entre les actuacions que realitzarà el SCT, es posarà a disposició de la ciutadania testos en línia en català per a l’alumnat de les autoescoles i de materials en català per a la formació del professorat. A més, es fomentarà que totes les autoescoles ofereixin sessions presencials o en línia i amb el material en català, i es difondrà a la ciutadania l’opció d’estudiar i obtenir el permís de conduir en la nostra llengua.

El Departament de Cultura, mitjançant la Secretaria de Política Lingüística, farà un seguiment i assessorarà les autoescoles en diferents fases: diagnòstic, formació i sensibilització, i finalment, edició de materials. Això vol dir que entre altres accions, analitzarà la situació actual del català al sector; organitzarà formacions específiques per al professorat de les autoescoles, i subvencionarà en un 90% l’elaboració de tests i manuals en línia en català.

Pel que fa a la Federació d'Autoescoles de Catalunya, amb el conveni signat avui l’entitat es compromet a promoure l’ús del català entre les seves autoescoles federades i a fer difusió dels materials de suport a l'aprenentatge de la conducció disponibles en català. A més, també facilitaran a les autoescoles associades recursos lingüístics i vetllaran per informar els alumnes de l’opció de fer l'examen de conduir en català. També promouran que les autoescoles associades utilitzin el català en els materials que elaboren per als alumnes, així com en la publicitat, en la identificació dels seus vehicles i en els seus sistemes informàtics.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia