Protecció Civil

activitat voluntariat PC

El voluntariat de Protecció Civil va realitzar l'any passat 1.258 serveis entre preventius i emergències

query_builder   16 febrer 2023 11:29

event_note Nota de premsa

El voluntariat de Protecció Civil va realitzar l'any passat 1.258 serveis entre preventius i emergències

El voluntariat de protecció civil de Catalunya va comunicar al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) un total de 1.258 serveis a Catalunya l’any 2022. D’aquests, un 96,26% van ser serveis preventius i un 3,74% per incidents o en situacions d’emergència.

Per mesos, l’activitat de les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) es va centrar sobretot durant l’estiu (juliol, juny i agost amb 203, 144 i 114 serveis). Els mesos amb menys activitat van ser el febrer, l’abril i el gener.

Pel que fa la tipologia de les actuacions, el 96,26% (1.211) dels serveis van ser preventius, i un 3,74% (47) per incidents o emergències.

La mitjana mensual de serveis realitzats el 2022 per les diferents AVPC va ser de 105, i les activacions per emergències es van centrar sobretot al juliol i al setembre.

Per territoris, a les comarques de Barcelona es va dur a terme la majoria dels serveis de les AVPC, amb un total de 608 (48,33%), pràcticament el 50% del total comunicat. En segon lloc les comarques de Girona, amb un total de 240 (19,07%) serveis, seguit molt a prop de la demarcació de la Catalunya Central, amb 197 (15,66%) i Tarragona amb 165 (13,11%).

Tenint en compte que en un mateix servei poden actuar més d’una AVPC, els 1.258 serveis van generar un total de 1.327 actuacions de diferents AVPC. Així, d’aquestes actuacions un 86% es va realitzar al propi municipi i un 14% fora del municipi.


Tipologies de serveis realitzats

Quant a la tipologia de serveis preventius realitzats per les diferents AVPC inscrites al registre de Protecció Civil, destaquen:

  1. Preventius en activitats esportives (curses esportives, futbol, ciclisme,...): 238 intervencions.
  2. Preventius en fires i mercats: 45 intervencions.
  3. Preventius en festes locals (festes major, carnestoltes,...): 304 intervencions.
  4. Vigilància forestal: 144 intervencions.
  5. Sensibilització i informació a la població: 151 intervencions.
  6. Suport control accessos en vies de trànsit: 28 intervencions.
  7. Altres activitats en el municipi (rondes vigilància preventiva, senyalització, revisió d’hidrants,...): 348 intervencions.


Formació del voluntariat l’any 2022

L’any 2022 es van fer dues edicions del curs bàsic de voluntariat de protecció civil, el qual permet adquirir la condició de voluntari o voluntària de protecció civil amb el posterior nomenament del seu ajuntament.

A més, es va realitzar també el curs de competències clau per a caps d’unitat; el curs d’evacuació i acollida de població afectada; i el curs d'habilitació en tècniques comunicatives per a impartir campanyes de sensibilització.


Voluntariat de Protecció Civil

Actualment hi ha 153 associacions de voluntaris de protecció civil (AVPC) registrades i actives a Catalunya que es poden consultar en el següent enllaç:

https://analisi.transparenciacatalunya.cat/Seguretat/Registre-de-les-associacions-de-voluntaris-de-prot/pyz5-d9i2

El voluntariat de protecció civil està organitzat en associacions que signen un conveni de col·laboració amb el seu Ajuntament i es registren a la Direcció General de Protecció Civil. Les voluntàries i voluntaris de protecció civil són nomenats com a tals pels seus alcaldes, un cop han superat el curs de formació bàsica que ofereix l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Els ajuntaments poden establir altres requisits addicionals per nomenar als seus voluntaris de protecció civil.

Aquestes entitats col·laboren de forma regular en la protecció civil municipal realitzant tasques de prevenció i sensibilització a la població sobre el risc i les emergències, també realitzant serveis preventius en dispositius municipals com celebracions, fires, curses esportives, etc. o bé actuant com a resposta municipal en una situació d’emergència. En aquest cas s’emmarquen dins del grup logístic dels plans de protecció civil i les seves actuacions van adreçades sobretot a l’atenció a les persones afectades per una emergència i a garantir els serveis bàsics a la població afectada.

D’acord amb la normativa de protecció civil, el marc d’actuació de les AVPC és el propi municipi però excepcionalment poden actuar fora del seu municipi a petició de l'autoritat de protecció civil autonòmica (a través del CECAT) o d’un altre municipi que en demani l’actuació (alcalde o responsable de protecció civil municipal). D’aquestes peticions i autoritzacions per actuar fora del propi municipi se n’ha d’informar sempre al CECAT.

El voluntariat de protecció civil també pot donar suport als altres grups d’actuació dels plans de protecció civil. Aquest suport s’ha de sol·licitar a través del CECAT excepte si es tracta de grups del propi municipi on només cal la comunicació de l’ajuntament a CECAT. En la resta de casos, de les actuacions en el propi municipi, la normativa no estableix la obligatorietat de comunicació dels serveis al CECAT.

1  

Imatges

activitat voluntariat PC

activitat voluntariat PC 141999

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia