Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Acció Climàtica habilita 80 milions d'euros perquè els ens locals facin front a l'emergència climàtica

Acció Climàtica habilita 80 milions d'euros perquè els ens locals facin front a l'emergència climàtica

query_builder   16 febrer 2023 11:37

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica habilita 80 milions d'euros perquè els ens locals facin front a l'emergència climàtica

Obrirà una línia de subvencions amb recursos del Fons Climàtic, que es nodreix de l’impost del CO2 dels vehicles i del de les instal·lacions que incideixen en el medi ambient



City Zen. marimbajlamesa{"name":"2023/02/16/11/37/6a0e17c9-b824-4f33-b100-77006daf8b9b.jpg","author":"marimbajlamesa https://www.flickr.com/photos/marimbajlamesa/5162581816/in/photolist-MaWRN-65tyeZ-8SczHj","type":"0","location":"0","weight":280064}

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dijous les bases reguladores de les subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic. Són uns ajuts de 40 milions d’euros per al període 2023-2024 procedents del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Es tracta de la línia d’ajuts que va anunciar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, durant la Conferència del Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP27) a Xarm El-Xeikh (Egipte).

Reduir emissions i treballar en l’adaptació

Les actuacions subvencionables en el pròxim bienni inclouran tant la redacció de plans municipals de lluita contra el canvi climàtic i d’emergència per sequera com la redacció i execució de projectes destinats a:

  1. Rebaixar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) com a conseqüència de la mobilitat. S’hi inclouran els destinats a la pacificació del trànsit, l’afavoriment de la intermodalitat, la connexió amb el transport públic, el condicionament d’espais segurs, l’impuls dels modes no motoritzats, els carrils bici, la mobilitat elèctrica, el transport urbà de mercaderies o els carrers amb plataforma única, entre d’altres.
  2. Produir energia geotèrmica per reduir les emissions difuses de GEH.
  3. Millorar l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua i/o l’aprofitament de recursos hídrics no convencionals per a usos no potables en equipaments municipals.
  4. Protegir la població contra l’increment en el risc de fenòmens meteorològics extrems, tot aplicant-hi solucions basades en la natura orientades a la prevenció de riscos en espais urbans i periurbans, com el risc d’incendis en l’espai urbà-forestal, inundacions, esllavissades o regressió del litoral; adequar equipaments perquè puguin actuar com a refugis climàtics per a ús públic en períodes d’onades de calor, i adquirir i instal·lar sistemes d’alerta primerenca d’inundació.
  5. Disminuir la vulnerabilitat en la salut de les persones a través de la intervenció en espais públics amb l’objectiu d’esmorteir els efectes de les illes de calor urbanes en l’àmbit de l’habitatge, la salut i l’urbanisme, amb solucions com l’ombrejat natural o artificial de carrers i places, la plantació d’arbres, la reducció de la impermeabilitat del sòl, la creació de microclimes amb làmines d’aigua, l’aplicació de solucions bioclimàtiques, jardins verticals, sostres verds, la restauració o rehabilitació de zones humides i la presència de vegetació adequada en parcs i jardins. També s’hi inclouran les intervencions per adaptar els edificis públics per prevenir l’excés de calor i millorar l’eficiència energètica, en què es prioritzaran els equipaments utilitzats pels grups més vulnerables a la calor: centres educatius, residències i centres de dia per a persones grans, centres de salut, etc.

Complir els Acords de París

Dels 40 milions d’euros habilitats, se’n destinaran cinc a la redacció de plans i projectes i 35 més a l’execució de projectes de mitigació i adaptació. Tots els ens locals en podran ser beneficiaris i presentar fins a un màxim de dos ajuts per ens local, excepte en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants, que en podran presentar quatre.

La nova convocatòria d’ajuts, prevista per a les pròximes setmanes, cercarà ara accelerar les accions perquè el país assoleixi el compromís assumit als Acords de París de reduir les emissions de GEH per limitar l’escalfament global a 2 graus centígrads (i, si és possible, a 1,5 graus) a finals de segle, i perquè es pugui adaptar ràpidament als impactes del canvi climàtic que, tot i les accions de mitigació, a hores d’ara són inevitables.

Segons va anunciar la consellera, la intenció del Govern és destinar 20 milions cada any, fins a l’any 2026, a aquesta línia destinada als ens locals. D’aquesta manera, s’invertiran 80 milions d’euros els pròxims quatre anys a col·laborar amb ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, entitats municipals descentralitzades i agrupacions de municipis per dur a terme accions de mitigació i adaptació.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia