- La seva finalitat és facilitar eines als equips professionals per tal de gestionar la diversitat LGBTI+, així com prevenir i actuar davant l’LGBTI-fòbia.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat aquest dijous a la Residència de Gent Gran de Gràcia la "Guia pràctica per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres i recursos per a les persones grans". La guia té com a objectiu incorporar la perspectiva LGBTI+ a totes les residències i altres centres i recursos per a les persones grans de Catalunya, amb l’objectiu de donar eines a les persones que hi treballen per gestionar aquesta diversitat, així com per prevenir qualsevol cas d’LGBTI-fòbia o actuar davant d’un cas si es produeix.
“La guia ha de garantir a les persones grans LGBTI+ el dret a viure la seva orientació sexual i identitat de gènere en plena llibertat”, ha reivindicat Verge. “El seu pas per serveis adreçats a la seva cura i atenció no ha d’implicar en cap cas el retorn a uns armaris que les seves generacions van haver d’esbotzar amb moltes dificultats”, ha afegit la consellera d’Igualtat i Feminismes, fent referència a la persecució i dificultats que han tingut de joves les generacions nascudes a les dècades de 1940, 1950 i 1960 per viure en llibertat la seva identitat de gènere i/o orientació sexual. Socialment es menyspreava i es perseguia les persones LGBTI+ i, fins a l’any 1979, no es va derogar la Llei de l’Estat 16/1970, de 4 d’agost, sobre perillositat i rehabilitació social, que considerava l’homosexualitat un delicte.
La guia va dirigida principalment als equips directius i al personal tècnic i professional de les residències per a la gent gran (tant de titularitat pública com concertades i privades), dels centres sociosanitaris, dels centres de dia i de les associacions patronals dedicades als serveis a les persones grans, així com per als que treballen de manera directa o indirecta amb les persones grans, des d'hospitals a centres d’atenció primària, biblioteques, centres cívics i associacions i entitats de drets socials.
“El dret de les persones a ser com vulguin ser, independentment de la seva orientació sexual o identitat o expressió de gènere, s’ha de garantir al llarg de tot el seu cicle de vida, i això també inclou la vellesa”, ha afegit Verge. En aquest sentit, la guia ofereix indicacions per aplicar de manera transversal en el servei la perspectiva LGBTI+ i garantir espais segurs a les persones grans en què es puguin expressar lliurement sense por al rebuig.
Així, quan una persona gran acudeixi a un centre d’atenció o servei assistencial, no s’ha de pressuposar que és heterosexual o cisgènere. És important que l’equip de professionals del centre tingui uns coneixements bàsics de la realitat LGBTI+, tracti amb respecte totes les persones grans, independentment de la seva orientació sexual i/o identitat o expressió de gènere, sàpiga detectar possibles casos d’LGBTI-fòbia i els erradiqui des del primer moment. També cal que sigui proactiu en la inclusió de les persones grans LGBTI+ en la vida diària del centre, i s’asseguri que percebin el centre com un espai segur que respecta la seva història de vida, on poder continuar desenvolupant-se i créixer com a persones plenament lliures.
La presentació de la guia s’ha dut a terme a la Residència de Gent Gran de Gràcia, un centre públic que compta amb bones pràctiques en l’àmbit LGBTI+. A la presentació, també hi han assistit la directora general de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials, Maria Rosa Pons, el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons, i Jordi Monné, en representació del grup de treball de persones grans del Consell Nacional LGBTI+.
La directora general de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials, Maria Rosa Pons, ha destacat que “aquesta guia és també un bon exemple de l’atenció centrada en la persona que impulsa Drets Socials. Un model que va més enllà d’atendre les necessitats bàsiques, que adapta el servei a l’usuari, i no a la inversa, que té en compte la seva biografia i història de vida, amb un respecte escrupolós cap a la seva dignitat i individualitat”.
La guia és el resultat de la iniciativa del Grup de Treball de la Gent Gran del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals de Catalunya. La feina que ha dut a terme aquest Grup de Treball, així com la seva experiència, bagatge i coneixements, han estat claus per definir els continguts d’aquesta guia, en col·laboració amb la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes i la Direcció General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials.
Distintiu d’espai segur per a les persones grans LGBTI+
La Generalitat podrà atorgar, mitjançant el desplegament normatiu específic, un distintiu que indiqui que el centre és un espai segur, amb la finalitat que les persones grans LGBTI+ puguin localitzar fàcilment els centres que vetllen per la garantia dels seus drets.
L’atorgament d’aquest distintiu estarà basat en els principals indicadors que s’extreuen d’aquesta guia, i que es poden resumir en 10 punts:
- Incorporar al protocol d’acollida elements específics per gestionar l’acollida de persones LGBTI+, incloent disposar de materials informatius (tríptics, cartells, etc.) en què s’especifiqui com el centre garanteix el respecte a la diversitat d’orientacions sexuals i d’identitats de gènere. Incloure en les normes de convivència el deure de respecte cap a les persones LGBTI+.
- Adequar els formularis i reglaments interns a la diversitat LGBTI+ i fer ús d’un llenguatge inclusiu en tots els documents produïts pel centre.
- Dur a terme accions de sensibilització i formació contínua dels equips professionals.
- Tenir una persona referent LGBTI+.
- Incloure activitats de lleure i entreteniment sobre la realitat LGBTI+, com tallers i activitats lúdiques, xerrades o projeccions de pel·lícules de temàtica LGBTI.
- Disposar d’un protocol específic d’intervenció en casos d’assetjament per actes d’LGBTI-fòbia, incloent mecanismes de denúncia.
- Respectar que les parelles LGBTI+ puguin compartir habitació per garantir la seva intimitat.
- Garantir que les persones trans* puguin mantenir la seva identitat de gènere, incloent l’accés als tractaments hormonals.
- Adaptar els banys d’ús comú a les persones no binàries.
La guia recorda que davant dubtes de com ha de gestionar l’acte discriminatori, el recurs pot posar-se en contacte directe amb el Servei d’Atenció Integral (SAI) més proper al centre assistencial per explicar el cas i demanar assessorament sobre quina és la millor manera de tractar-lo. A més, el document desmunta un conjunt d'estereotips falsos relacionats amb les persones grans LGBTI+, i incorpora un glossari de termes LGBTI+.
Aquesta guia desplega els articles 17.4 i 17.5 de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.